Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

«Χωρίς πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νόμιμες οικοδομικές εργασίες, δεν μπορούν να γίνουν σχολικές μονάδες, πάρκα, παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι χώροι. Και μετά λέμε γιατί η συνοικία μας είναι υποβαθμισμένη», μας έλεγε χθες το βράδυ κάτοικος του Πασακακίου, στο περιθώριο της συζήτησης του θέματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.
Και δεν είναι η μόνη περιοχή. Σχέδια πόλης, χρήσεις γης, Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., γενικά πολεοδομικά προχωρούν με ρυθμούς… χελώνας σε όλη τη χώρα, στην Κρήτη και στα Χανιά.
Αλλού τα καθήλωσαν μικρά και πολύ μεγάλα συμφέροντα, αλλού πάλι οι Δήμοι δεν τα προχώρησαν καθώς εκτίμησαν ότι καλύτερο θα ήταν με τα χρήματά τους να… ασφαλτοστρώσουν μερικά χιλιόμετρα οδικού δικτύου, που σε πολλές περιπτώσεις έφερναν και περισσότερες ψήφους.
Η ουσία πάντως είναι μία. Ολη αυτή η δουλειά θα έπρεπε να είχε γίνει πριν 20 – 30 χρόνια, για να προχωρήσει η όποια ανάπτυξη πάνω σε ένα σχέδιο με βάση κάποιον προγραμματισμό. Αντ’ αυτού τσαπατσουλιές, χωρίς όρια οικοδόμηση, ξενοδοχεία, θερμοκήπια, καλλιέργειες, συνεργεία, βιοτεχνίες και οικίες, όλα μαζί και ανακατεμένα σε ένα κακόγουστο ´μπουκέτο´, ένα αναποτελεσματικό ´μοντέλο´ που για χρόνια χαρακτηριζόταν και… ανάπτυξη.
Πλέον, ακόμα και αν προχωρήσουν τάχιστα όλες αυτές οι διαδικασίες, έχει διαμορφωθεί μία τέτοια κατάσταση σε επίπεδο Κρήτης, που όποιος θελήσει να προχωρήσει σε ένα στοιχειώδες χωροταξικό νοικοκύρεμα, θα βρεθεί απέναντι σε τετελεσμένα γεγονότα και ανυπέρβλητα εμπόδια. Ας τα θυμηθούμε όλα αυτά τα επόμενα χρόνια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα