Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Ψάχνει ο κ. Σαμαράς να βρει επενδύσεις για λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, επιχειρήσεις δημοσίου. Εξόρμησε προς άγραν επενδυτών στο Κατάρ. Κουβέντα να γίνεται και ντόρος για προγράμματα. Πού θα επικεντρωθεί το θέμα των επενδύσεων, θα το βρούμε κουβεντιάζοντας. Εχετε δει σκύλο να κυνηγάει την ουρά του κάνοντας κύκλους στο ίδιο σημείο, να κουράζεται, να σταματάει για λίγο και να ξανακάνει την ίδια κίνηση, μέχρι να αποκάμει και να κάτσει στα πισινά του πόδια λαχανιασμένος; Από δω το πήγαμε, από κει το φέραμε, ικέτες γίναμε, κοινό ταμείο με το Κατάρ ΚΑΤΑΡτίσαμε! Υπήρχε παλαιότερα ενδιαφέρον για τον Αστακό και το Ελληνικό, αλλά οι Καταριανοί έκαναν πίσω, επειδή αργήσαμε ν’ αποφασίσουμε εμείς. Τώρα πήγαμε γυρεύοντας.
Δεν πρέπει να ’μαστε τόσο ενθουσιασμένοι. Οι Καταριανοί έχουν εμπειρίες στις μπίζνες, που τους έχει φοβηθεί το μάτι όλου του κόσμου. Στον Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι με τις τρεις γυναίκες και τα 24 παιδιά υποκλίνονται μπροστά του περισσότερο απ’ του υπηκόους του. Αυτός κάνει επενδύσεις με το να γίνεται μέτοχος σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και όταν τα κέρδη ανεβαίνουν, πουλάει και αγοράζει αλλού. Είναι μέτοχος σε διεθνείς οίκους. Εχει πολυκαταστήματα, ποδοσφαιρική ομάδα, μετέχει σε διεθνούς φήμης εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, στις Η.Π.Α., έχει και στην Ελλάδα ένα νησάκι την Οξειά, κοντά στην Ιθάκη (Τα ´Νέα´ 29/1/2013). Κι αν έρθουν να επενδύσουν, δεν θα ’ναι για χάρη μας. Το συμφέρον τους βλέπουν.
Γιατί πήγαμε, λοιπόν, με κουστωδία τους ´καλύτερούς´ μας, με επισημότητα, με τόσους επιχειρηματίες; Την περασμένη φορά εκπροσωπήθηκε η χώρα μας από εξωυπηρεσιακούς. Μας υποχρέωσαν; Μνημονιακό προαπαιτούμενο οι αποκρατικοποιήσεις! Να περάσει σε ιδιοκτησιακό καθεστώς η περιουσία του κράτους. Το ίδιο είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις. Να μεταβιβασθούν σε ιδιώτες προβληματικές κρατικές εταιρείες.
Αλλά ας μην επιχαίρουμε, επειδή οι Καταριανοί θα φέρουν ένα δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα βάλουμε κι εμείς άλλο ένα, να ιδρυθεί ένα κοινό Ειδικό Ταμείο. Από ’κει θα αγοράζουν ποσοστά των επιχειρήσεων οι Εμίρηδες απ’ τους ´κακομοίρηδες´. Προσβλέπουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων απ’ το Ε.Σ.Π.Α. με 40%. Μήπως κρύβονται παγίδες; Γιατί, όταν πολλαπλασιάσουν τα λεφτά τους, πουλάνε και φεύγουν. Οπως και στα χρηματιστήρια. Το ερώτημα είναι, αν μνημονιακά μας επιτρέπεται, να κάνουμε τέτοιες συμβάσεις… Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν πιστεύω ότι απ’ τον Αστακό και το Ελληνικό έφυγαν λόγω… γραφειοκρατίας.
Αλλά τέτοια σύμπτωση; Τις ίδιες ημέρες να βρίσκεται στο Κατάρ και τουρκική αποστολή; Στο ίδιο ξενοδοχείο, το Φορ Σίζον της Ντόχας, κατέληξαν και οι δύο αντιπροσωπίες. Να μην συναντηθούν οι πρωθυπουργοί; Εμείς εδώ δεν ξέραμε τίποτα! Απ’ τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. το μάθαμε. Ο κ. Ερντογάν με τους δικούς του και με τον υπουργό του των Εξωτερικών τον ´γάτο´ κ. Νταβούτογλου. Εμείς χωρίς τον δικό μας τον κ. Αβραμόπουλο. Μα φυσικά πώς θα έβλεπε τον Τούρκο πρωθυπουργό, τον οποίον είχε επιτιμήσει με επιστολή του -και καλά έκανε- για τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα, εν σχέση με την Τουρκία, που έχει ανθηρή οικονομία; Αρα τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ολα ήταν μελετημένα. Αγνωστο παραμένει τι ρόλο έπαιξε ο Γεώργιος ο Β’ Παπανδρέου ο Γ’, που πριν μερικές ημέρες μίλησε σε Πανεπιστήμιο της Κων/πολης, συνάντησε τον Ερντογάν και χάρισε την αμοιβή του υπέρ των ´Φίλων Τούρκων´. Το πλέον, όμως, απογοητευτικό γεγονός είναι να συμπέσει η συνάντηση στις 30 Ιανουαρίου, ακριβώς 17 χρόνια μετά από την αποφράδα ημέρα των Ιμίων.
Πρέπει να συνήργησαν άλλοι παράγοντες για την άτυπη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο Κατάρ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε άτυπες συναντήσεις συζητιούνται. Οι Καταριανές επενδύσεις είναι ένα πρόσχημα, το προκάλυμμα. Η ουσία είναι οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, η υφαλοκρηπίδα, οι απαιτήσεις της Τουρκίας γύρω απ’ το επίμαχο θέμα της Α.Ο.Ζ. νοτίως του Καστελόριζου και πώς θα ρυθμιστεί με την Αίγυπτο, όπως τα θέματα της Θράκης, το Μουσουλμανικό Τέμενος. Ναι, αλλά ας κάνουν λειτουργικό χριστιανικό ναό την Αγιά Σοφιά κι ας φτιαχθεί το Τέμενος. Δίνεις, αλλά παίρνεις. Υπάρχουν κότσια ν’ απαιτηθούν τέτοια ανταλλάγματα;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα