«Ζούμε στην κοινωνία, την αφουγκραζόμαστε και ξέρουμε τι συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνιμοι πελάτες της θυρίδας της Εφορίας. Θέλω να πιστεύω ότι θ’ αλλάξουν τα πράγματα, το χαράτσι της ΔΕΗ επεβλήθη ως έκτακτη εισφορά, μην καταλήξει να γίνει μόνιμος φόρος. Αν καταλήξει να γίνει μόνιμος φόρος… χαιρετίσματα!». Εκ βαθέων εξομολογητικός ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης (Ρ/Σ 98,9 1/2/13).
Μετά απ’ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι έχει αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας, ο κ. Στουρνάρας επαναφέρει το θέμα εν όψει του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται για τη φορολογία των ακινήτων. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι στις ειδήσεις των οκτώ και μολόγησε ότι ´ένας ενιαίος φόρος θα είναι αυτός που θα ψηφισθεί´ ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των φόρων που ισχύουν. Και θεωρεί εξ αντικειμένου όλους τους φόρους που εισπράττονται, συμπεριλαμβανομένου και του Ε.Ε.ΤΗ.ΔΕ., το ´χαράτσι´ μέσω ΔΕΗ. Στην ερώτηση, αν θα μονιμοποιηθεί και αυτός ο έκτακτος φόρος, ´εκείνος δεν απάντησε´!
Γνωρίζει ο κόσμος ότι η σιωπή είναι τρόπος υπεκφυγής για να μην πει κάποιος ξεκάθαρα ένα ´ναι´ ή ένα ´όχι´. Συνεχίζει κι αυτός με δίχως πειστική δικαιολόγηση να φθείρει το βάθρο, που πάνω του στηρίζεται η νομιμότητα και η λογική. Αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με θεωρητικά γνωρίσματα προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των αφεντικών του και συγχρόνως τη δική του φιλοδοξία. Εχει επιβάλει αβασάνως κάθε εξοντωτικό μέτρο εις βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού που συρρικνώνει την εθνική οικονομία. To ’χει ´παρακάνει´. Τα παθήματα των άλλων δεν του ’γιναν μαθήματα και δεν βλέπει ότι θα ’ρθει καιρός που δεν θα υπάρξει κανείς να του δώσει ´συγχωροχάρτι´ στον αιώνα!
Για την οικονομική του αρτιότητα δεν μπορούμε να τον κρίνουμε, αλλά για την πολιτική του ικανότητα και τους μέχρι τώρα χειρισμούς του κατά πόσον είναι νόμιμοι, ηθικοί και δημοκρατικοί, ο καθ’ ένας φορολογούμενος δικαιούται να εκφράσει τη γνώμη του. Είναι ακατανόητο γιατί μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, πρέπει ν’ αποκτήσουν μονιμότητα! Μέχρι πού θα φτάσει η φορολόγηση των ακινήτων; Φορολογούνται στην αγορά τους, στις μεταβιβάσεις, στις πωλήσεις, στις γονικές παροχές, στις κληρονομιές. Ε, όχι και στην ιδιοκατοίκηση να επιβάλλεται φόρος για κάτι που δεν αποφέρει έσοδα.
Ο κ. Στουρνάρας είπε και το άλλο: ´Αυτό μπορούμε να κάνουμε εμείς. Εχετε κάτι άλλο να προτείνετε;´. Αλλά απάντηση δεν πήρε. Να του πουν να κάνει τη δουλειά του, να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. Ο κόσμος κρίνει πολύ σκληρά. οταν όμως βλέπει προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ να αντιδρούν με τη φορολόγηση των ακινήτων από τη μια μεριά και από την άλλη να ακούει τον κ. υπουργό να λέγει ότι τα Μ.Μ.Ε. ασκούν τρομολαγνεία, δεν ξέρει τι να υποθέσει. Διότι υπάρχουν βουλευτές που έχουν επαφή με του πολίτες, γίνονται κοινωνοί όλων των προβλημάτων τους κι όμως ψηφίζουν τα Ν/Σ ελαφρά τη καρδία. Το κακό είναι ότι τις άστοχες ενέργειες των εξωκοινοβουλευτικών τις πληρώνουν αυτοί που θα ζητήσουν την ψήφο του λαού.
Η κοινωνία είναι άγνωστο μέχρι πότε θ’ αντέξει στους τόσο δυσβάσταχτους φόρους και απαράδεκτο ο κάθε ιδιοκτήτης να πληρώνει νοίκι για το σπίτι του. Ολοι ζητούν τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, που είναι δίκαιο αίτημα, αλλά δύσκολο η εφαρμογή του. Τούτο οφείλεται στη δομή της Δημόσιας Διοίκησης. Από αλλού πρέπει να επιβάλλονται οι φόροι και από αλλού να εισπράττονται. Οι υπηρεσίες αυτές δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Λανθασμένες φορολογικές ρυθμίσεις έχουν επιφέρει τεράστιες στρεβλώσεις στη φορολογία των ακινήτων που προκαλούν αγανάκτηση στον κόσμο. Η κυβέρνηση με τον νέο νόμο που θα φέρει έχει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να αναμορφώσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με δίκαια κριτήρια για να μην την αναθεματίζουν ες αεί οι φορολογούμενοι.