Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Δεν έχει κανένα πρόβλημα το Υπ. Οικ/κών να μαζέψει τον έκτακτο φόρο του ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι, που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ. Σχεδιάζει την ψήφιση ενός νέου νόμου ενοποίησης όλων των φόρων της ακίνητης περιουσίας προσαρμοσμένου, όπως λένε, στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και βάζει και τον ΕΕΤΗΔΕ μέσα και από έκτακτο τον μονιμοποιεί.
Ο κ. Στουρνάρας επιδιώκει την εγκαθίδρυση νέου κώδικα φορολογίας ακινήτων, ανεξάρτητα αν επιβαρύνει υπέρογκα τα φυσικά πρόσωπα, ξεχωριστά για τις κατοικίες, χώρια για τα γραφεία και καταστήματα, διαφορετικά για τα αγροτεμάχια και τα βοσκοτόπια. Ολοι οι φόροι μέσα. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, η Εισφορά Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η εισφορά Αλληλεγγύης, το Τέλος Επιτηδεύματος για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, η έκτακτη εισφορά επί της Τεκμαρτής δαπάνης μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ολοι οι φόροι χωρίς ημερομηνία λήξεως.
Ετσι η ακίνητη περιουσία θα καταστεί ασύμφορη για τη μεσαία οικογένεια. Τα χρέη των νοικοκυριών θα συσσωρεύονται, οι ιδιοκτήτες θα ψάχνουν για αγοραστές, που δεν θα βρίσκονται, τα βάρη προηγουμένων ετών θα φορτώνονται και η κάθε λογής ιδιοκτησία θ? απαξιώνεται, μέχρι να περιέλθει ή στην πλουτοκρατία ή υπό κρατικόν έλεγχον στους Δήμους.
Θα πωλούνται, λοιπόν, χωράφια, σπίτια στο χωριό πατρογονικά όσο – όσο για να σωθεί το διαμερισματάκι, που αγοράστηκε με δάνειο στην πόλη, για να πληρωθούν οι δόσεις στην Τράπεζα.
Τα νοικοκυριά έχουν πέσει σε ´φορολογικό ναρκοπέδιο´. Εδώ πατάς και δεν ξέρεις, όταν σηκώσεις το πόδι σου, τι υπάρχει από κάτω. Φόροι στα ακίνητα, φόροι στα εισοδήματα, φόροι στους τόκους, φόροι στο αυτοκίνητο, φόροι ακόμη και στο ´υψούν´. Κάθε χρόνο και νέα Ν/Σ που αντί να λύνουν τον φορολογικό λαβύρινθο γίνονται μόνο εισπρακτικά. Πώς θα επιβιώσει η οικογένεια, όταν της περιορίζει συνεχώς την καταναλωτική δαπάνη διαβίωσης, όταν οι αποδοχές μειώνονται και ο πληθωρισμός ανεβαίνει; Θα καταντήσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να σκέπτονται όπως στην Αγγλία ´μια λίρα ενοίκιο και οι φόροι δικοί σου´! Ο Φ.Α.Π. είχε βάση τις 200.000 ευρώ και εισπράττοντο μέχρι 560 εκατ. ευρώ. Τώρα γίνεται 50.000 ευρώ με πρόβλεψη για 3,2 δισ. ευρώ. Ο κόσμος όχι ότι δεν θέλει, αλλά δεν μπορεί, να πληρώσει τόσα χρήματα, δεν έχει.
Τεράστιες οι διαφορές μεταξύ του προηγούμενου νόμου και αυτού που ετοιμάζεται τώρα. Επτά δισ. ευρώ φόρους ζητούν απ? τα ακίνητα. Εχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών. Μεγάλο σοκ θα προκληθεί. Μ? αυτό το εγχείρημα της συνεχούς διερεύνησης της φορολογίας των ακινήτων θάχει σίγουρα αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα. Ο κ. Στουρνάρας νομίζει ότι με τις ειδικές ρυθμίσεις επί της φορολογίας των ακινήτων θα διευκολυνθεί η έξοδος της οικονομίας απ? τη βαθιά ύφεση. Η ευρύτερη κοινή γνώμη έχει αρνητική διάθεση, όταν τους έκτακτους φόρους τους κάνει μόνιμους.
Από παντού εκτοξεύονται μύδροι εναντίον του κεντροαριστερού υπουργού των Οικονομικών. ´Μουσαφίρη´ τον αποκαλούν οι νεοδημοκράτες, οι οποίοι βλέπουν ότι η σχέση του με τον κ. Σαμαρά όλο και ισχυροποιείται, με αποτέλεσμα τα μεγαλοστελέχη να δυστροπούν. Η σχέση που οικοδομείται μεταξύ του πρωθυπουργού και του άλλοτε διοικητή του Ι.Ο.Β.Ε., μέχρι τον Μάρτιο του 2012, έχει θυμώσει κυρίως τους Καραμανλικούς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι ο τέως πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί.
Ο κ. Σαμαράς μπορεί να διέβλεψε ότι άλλος μακράν του κεντροαριστερού χώρου δεν θα μπορούσε να λάβει τόσο αντιλαϊκά μέτρα. Ηταν ευκαιρία, κατά τη γνώμη του, η συνεργασία του με τη ΔΗΜ.ΑΡ., να στηριχθεί πάνω της για τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια και γιατί όχι για τη διεύρυνση της ΝΔ με πρόσωπα ευρισκόμενα σε όμορες πολιτικές ζώνες. Τώρα ας τα βγάλει πέρα με τους δικούς του αντιρρησίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα