ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣΟΥΛΑΣ*
Ας υποθέσουμε ότι γυρνώντας στο σπίτι σας ένα βράδυ παρατηρείτε μια βαθιά λακκούβα στο οδόστρωμα, σε σημείο μάλιστα όπου ο φωτισμός είναι ελλιπής. Στις περισσότερες πόλεις αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τηλεφωνήσετε ή/και να επισκεφθείτε αυτοπροσώπως τις αρμόδιες δημοτικές Υπηρεσίες, προκειμένου να αναφέρετε το πρόβλημα. Δε θα ήταν καλύτερα, αν μπορούσατε να κάνετε την ίδια διαδικασία εύκολα και απλά χρησιμοποιώντας το ´έξυπνο´ κινητό σας και το Διαδίκτυο;
Η ιδέα αυτή έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία διάφορων διαδικτυακών εφαρμογών αναφοράς και παρακολούθησης της πορείας επίλυσης τοπικών προβλημάτων όπως οι FixMyStreet [1] και SeeClickFix [2] καθώς και υποδομών όπως η πλατφόρμα ushahidi [3] που επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση και απεικόνιση πληροφοριών και εικόνων που στέλνονται μέσω κινητών σε περίπτωση κρίσεων και φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ. Έτσι οι αρμόδιες αρχές έχουν καλύτερη επίγνωση των προβλημάτων και μεγαλύτερες δυνατότητες να οργανώσουν τη δουλειά τους, ενώ και οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την πορεία επίλυσης των προβλημάτων τους και έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να γίνουν πιο ενεργοί όσο βλέπουν ότι οι αναφορές τους έχουν αποτέλεσμα και τα προβλήματα που αναφέρονται διορθώνονται.
Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η ελληνική εφαρμογή ´Βελτιώνω την πόλη μου´, με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο. Η εφαρμογή αυτή έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος PEOPLE[4] από την ερευνητική ομάδα URENIO του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το δήμο Θέρμης.
Λειτουργικότητα και Χαρακτηριστικά
Οι βασικές λειτουργίες και δυνατότητες της εφαρμογής είναι οι παρακάτω:
? Ακριβής προσδιορισμός θέσης: Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ακριβούς προσδιορισμού της θέσης του προβλήματος πάνω στο χάρτη, ενώ μπορούν να επισυνάψουν και σχετικές φωτογραφίες.
? Παρουσίαση στο χάρτη της περιοχής: Οι καταχωρίσεις των πολιτών παρουσιάζονται σε χάρτη της περιοχής. Κάθε κατηγορία αιτήματος αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό εικονίδιο. Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πληροφορίες για κάθε αίτημα.
? Αναλυτική παρουσίαση καταχώρισης: Κάθε καταχώριση παρουσιάζεται αναλυτικά, σε ξεχωριστή σελίδα, όπου εμφανίζονται: η κατηγορία, η διεύθυνση, το όνομα του πολίτη που την έκανε, η ημερομηνία, η φωτογραφία, η περιγραφή, τα σχόλια των χρηστών, η θέση στο χάρτη και ο αριθμός των θετικών ψήφων που έλαβε. Στη σελίδα αυτή οι χρήστες μπορούν επίσης να σχολιάσουν, να δώσουν θετική ψήφο και να εκτυπώσουν την καταχώριση.
? Παρακολούθηση της κατάστασης: Οι πολίτες ενημερώνονται για την κατάσταση των αιτημάτων τους με email. Αρχικά κάθε καταχώριση βρίσκεται στην κατάσταση «Υποβλήθηκε». Μόλις ο Δήμος λάβει γνώση και το αίτημα προωθηθεί στην αρμόδια υπηρεσία η κατάσταση αλλάζει σε «Σε εξέλιξη». Τέλος, μόλις το πρόβλημα αντιμετωπιστεί η κατάσταση γίνεται «Διεκπεραιώθηκε». Σε κάθε αλλαγή κατάστασης ένα ενημερωτικό email αποστέλλεται αυτόματα στον πολίτη που έκανε την καταχώριση.
? Φιλτράρισμα των καταχωρίσεων: Οι χρήστες μπορούν να δουν μόνο τις καταχωρίσεις συγκεκριμένων κατηγοριών ή αυτές που βρίσκονται σε συγκεκριμένη κατάσταση. Επίσης, μπορούν να ταξινομήσουν τις καταχωρίσεις ανά ημερομηνία καταχώρισης, αριθμό ψήφων και κατάσταση.
? Δυνατότητα σχολιασμού: Οι χρήστες μπορούν να καταθέτουν τα σχόλιά τους σχετικά με τις υπάρχουσες καταχωρίσεις. Ο σχολιασμός επιτρέπεται μέχρι και δέκα μέρες μετά τη διεκπεραίωση ενός αιτήματος.
? Υποστήριξη ψηφοφοριών: Οι πολίτες μπορούν να παρέχουν θετική ψήφο στις καταχωρίσεις που θεωρούν σημαντικές. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται καλύτερα η βούληση των κατοίκων της πόλης.
? Ολοκληρωμένο περιβάλλον διαχείρισης μέσω διαδικτύου: Η διαχείριση των καταχωρίσεων γίνεται μέσω ενός ειδικού περιβάλλον που βασίζεται στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Joomla. Για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της εφαρμογής η διαχείριση είναι αποκεντρωμένη στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.
? Εφαρμογή για smartphones: Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ανέπτυξε μια έκδοση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αποστέλλουν τα αιτήματά τους πιο άμεσα. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις δυνατότητες των έξυπνων συσκευών όπως για παράδειγμα την αυτόματη εξαγωγή της γεωγραφικής θέσης και τη χρήση της κάμερας για αποστολή φωτογραφιών.
? Ανοιχτός κώδικας και ανοιχτά Πρότυπα: Για την εφαρμογή έχει αναπτυχθεί ήδη σχετική διεπαφή (API) για τη διασύνδεση και επικοινωνία με άλλες εφαρμογές. Η επόμενη έκδοση της εφαρμογής θα υποστηρίζει πλήρως το πρότυπο Open311 (http://open311.org/) το οποίο αποτελεί ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο ανταλλαγής δεδομένων για αναφορές με γεωγραφικό προσανατολισμό που αφορούν το δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο κώδικας της δικτυακής εφαρμογής είναι διαθέσιμος ως Ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU Affero Public License (AGPL).
Η εφαρμογή ´Βελτιώνω την πόλη μου´ έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος PEOPLE[4], που έχει ως στόχο την επιτάχυνση της δημιουργίας έξυπνων πόλεων μέσω της ταχείας υλοποίησης, εγκατάστασης και χρήσης καινοτόμων διαδικτυακών υπηρεσιών στους τομείς της πληροφόρησης, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, των μεταφορών και του εμπορίου. Όλες οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται διατίθενται ως Ελεύθερο λογισμικό με συνέπεια τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, προσαρμογής και βελτίωσης από οποιονδήποτε.
Στις εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο μπορείτε να δείτε ενδεικτικές οθόνες τόσο από τη διαδικτυακή όσο και την εφαρμογή για κινητά (με λειτουργικό Android) που αποτελούν το ´Βελτιώνω την πόλη μου´. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δήμο Θέρμης και τους υπόλοιπους δήμους που δοκιμάζουν την εφαρμογή πιλοτικά και ας ελπίσουμε να δούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και στην πόλη μας.
*Chania Lug
Παραπομπές
1. FixMyStreet: http://www.fixmystreet.com/
2. SeeClickFix: http://seeclickfix.com/
3. Ushahidi: http://ushahidi.com/
4. Το πρόγραμμα PEOPLE: http://people-project.eu/portal/
5. Ο κώδικας της εφαρμογής: https://github.com/icos-urenio/Improve-my-city
6. Ομάδα URENIO: http://www.urenio.org/
[Όπως και το ίδιο το ΕΛ/ΛΑΚ έτσι και αυτή η στήλη είναι εξ ορισμού ανοιχτή, θα χαρούμε να μας στείλετε απόψεις, προτάσεις, τυχόν απορίες ή ό,τι άλλο θεωρείτε σημαντικό, ώστε η στήλη να είναι για εσάς όσο το δυνατόν πιο χρήσιμη. Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω της λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας μας στη διεύθυνση public@chania-lug.gr]