Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, αντίπαλος της Χριστιανοδημοκράτισσας Μέρκελ στη γερμανική Καγκελαρία, ήρθε να μας ενημερώσει για το πώς έχει η κατάσταση στην Ευρώπη, ποια θα είναι η πολιτική του, όταν γίνει Καγκελάριος. Ο Γερμανός πολιτικός ξεκίνησε τις περιοδείες του για τις εκλογές της 22/11/13 από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μετά το Δουβλίνο, Λονδίνο και Αμστερνταμ βρέθηκε και στην Αθήνα. Επειδή ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών υστερεί κατά πολύ αυτού των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, προσπαθεί ν’ αποκτήσει ερείσματα στο εξωτερικό μήπως και το μεταφέρει στη Γερμανία. Θέλει τη συμπαράσταση των συγγενών Ευρωπαϊκών κομμάτων και στην Αθήνα συνάντησε υποχρεωτικά τον κ. Παπούλια, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον δήμαρχο κ. Καμίνη και φυσικά τον κ. Βενιζέλο με τον οποίο είχε συνομιλήσει στο Βερολίνο την 31 Ιανουαρίου.
Σημειωτέον, ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 ο τέως υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Μέρκελ, Στάινμπρουκ, είχε κυκλοφορήσει βιβλίο με τίτλο ´Under Stich´ ο ´Απολογισμός´. Αναφέρει, ότι σε συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, αυτός του ζήτησε ´συμβουλές για τη μείωση του ελλείμματος´. Οταν τις άκουσε, του απάντησε, όπως γράφει, ότι ´δεν είναι πλέον σίγουρος, αν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές´. Πολύ λίγα ειπώθηκαν γι’ αυτή τη συνάντηση και τίποτα για τις ´συμβουλές´. Ομως τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Γ.Α.Π. είχε δηλώσει στη Δ.Ε.Θ. ότι ´λεφτά υπάρχουν´.
Ο Στάινμπρουκ, τηρουμένων των αναλογιών, ενεργεί παράλληλα όπως ο δικός μας ο κ. Τσίπρας, με τον οποίον δεν συναντήθηκε. Στοχεύει κι αυτός στην κατάκτηση της εξουσίας και ταξιδεύει για ν’ αποκτήσει διεθνές κύρος. Στην Αθήνα τον ακολούθησε ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος απ’ τις ανταποκρίσεις του δείχνει δυσαρεστημένος επειδή φάνηκε φιλικότερος εν σχέσει με τη συμπεριφορά της Μέρκελ. Ηταν επικριτικός για την κυβέρνηση Καραμανλή. Υπερασπίστηκε κατά το ´Σπίγκελ´ τον Βενιζέλο και τούτο θα είναι ένα ´στίγμα´ που τον διαφοροποιεί από τη Μέρκελ. Την κατηγόρησε για τη λιτότητα που ’βαλε στην Ελλάδα. ´Δεν μπορεί, είπε, να επιβάλει κανείς μέτρα τα οποία ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιβάλει στον λαό του´. Εδειξε τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα, διότι η πολιτική της Μέρκελ αποδείχθηκε καταστροφική με τα μνημόνια, για να αμβλύνει την κριτική του γερμανικού λαού να διατηρεί το εξαγωγικό εμπόριο και να κερδοσκοπεί.
Αλλά τι άλλο περίμενε κανείς απ’ το ευμενώς προσκείμενο στη Μέρκελ ´Σπίγκελ´; Το περιοδικό τον ειρωνεύεται για την ´αλληλεγγύη´ του προς την τρικομματική κυβέρνηση και επειδή προέτρεψε τη Μέρκελ ´να ’χει μεγαλύτερη κατανόηση για τους ελληνικούς κόπους´!
´Η αλληλεγγύη της Γερμανίας, είπε, προϋποθέτει συγκεκριμένους όρους, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι θανάσιμοι για την ελληνική οικονομία´. Ως εκ τούτου το ´Σπίγκελ´ τον χαρακτήρισε ως ´ελεήμονα και φιλεύσπλαχνο´. Υποσχέθηκε ότι ως Καγκελάριος θα βοηθήσει περισσότερο απ’ όσο η Μέρκελ. ´Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η κρίση έχει γι’ αυτούς κόστος´, είπε.
Εντυπωσιάστηκε (!) απ’ την ´πολιτική βούληση´ να πετύχουμε το ´αδύνατον´ κάνοντας μεταρρυθμίσεις και ευχήθηκε να επιστρέψουμε στις αγορές το ταχύτερον. Παραδέχθηκε ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτελέσματα ούτε και ανάπτυξη. ´Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και θέλω να εκφράσω τον σεβασμό μου στην προσπάθεια που καταβάλλετε… ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη είναι η εμπιστοσύνη… ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις αντοχής… αν θέλουμε να του επιβάλουμε κι άλλα μέτρα, πρέπει ν’ αλλάξουμε λαό… δεν πιστεύω ότι οι υποθέσεις του προγράμματος είναι λάθος…´.
Το έργο το ’χουμε ξαναδεί. Και άλλοι πολλοί μας χρησιμοποιήσανε συμπονώντας και παρασκηνιακώς για να ανέλθουν, αλλά μετά έδειξαν παγερή αδιαφορία. Αν ο γερμανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει ειρωνικώς ´φιλεύσπλαχνο´, εμείς από τα συμφραζόμενά του μπορούμε να υποστηρίξουμε ´ότι διακωμωδεί την ελληνική κατάσταση, ότι μας εμπαίζει με αναλγησία!´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα