Με δύο συγκεντρώσεις, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στα Μεγάλα Χωράφια και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Πλατάνι, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δυτική Κρήτη για το φορολογικό.
Σε κοινή συνάντησή τους οι 4 Ομοσπονδίες του νησιού προχθές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανά Νομό. Για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ´Η Ενότητα´ η μορφή των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της. Ωστόσο, η αρχική πρόταση είναι να προχωρήσουν σε μπλόκο στο Πλατάνι.
Από τη μεριά της ´Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων´, που συγκεντρώνει Συλλόγους που απηχούν τις θέσεις του ΚΚΕ, έχει ανακοινωθεί ήδη ότι την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα παρατάξουν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στη διασταύρωση στα Μεγάλα Χωράφια (Απτέρα). Εκεί οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου και για πόσο χρονικό διάστημα.
«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
«Μαζευτήκαμε το Σάββατο στο Ηράκλειο αγρότες από όλους τους Νομούς της Κρήτης. Αποφασίσαμε τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη να κατέβουμε στα συλλαλητήρια. Τη μορφή θα την αποφασίσει η κάθε Ομοσπονδία του κάθε Νομού. Θα έχουμε Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας για να αποφασίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ´Η Ενότητα´ κ. Γιώργος Μπικάκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως από μεριά της ´Ενότητας´ έγινε πρόταση στην ´Ενωτική Ομοσπονδία´ για να προχωρήσουν σε από κοινού κινητοποιήσεις, ωστόσο, αυτή δεν έγινε δεκτή. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση που είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. της ´Ενότητας´ ήταν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς διαρκείας στο Πλατάνι.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
«Συμμετείχαμε στο κάλεσμα για συντονισμό την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο της Νίκαιας, στο οποίο συμμετείχαν τα αγωνιζόμενα μπλόκα όλης της Ελλάδας. Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας στο Ηράκλειο, που την Τετάρτη 13/2 θα παρατάξουν τα αυτοκίνητά τους στον κόμβο στη θέση Πεζά. Προχωράμε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στην εθνική οδό, στον κόμβο προς μεγάλα χωράφια (Απτέρα), όπου θα παρατάξουμε τα αγροτικά μας αυτοκίνητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ´Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων´.
Ανάλογες αποφάσεις πήραν και ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων, αλλά και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αιτημάτων που βάζει ο Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων διεκδικούνται μεταξύ άλλων:
• Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
• Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α. – κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
• Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.
• Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
• Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση.
• Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
• Κατάργηση των χαρατσιών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για τα φάρμακα.
• Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη Δ.Ε.Η. για το ρεύμα, στον ΕΛ.Γ.Α. για τα ασφάλιστρα, στον Ο.Γ.Α. για τις εισφορές για Υγεία – Σύνταξη.
• Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί).
• Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η Κ.Α.Π. της Ε.Ε.
• Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της Κ.Α.Π. για το 2014 – 2020.
• Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας.
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Από τη μεριά του ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «οι κινητοποιήσεις γίνονται σε μία περίοδο που οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας από τη μία και το αυξημένο κόστος παραγωγής από την άλλη σφίγγουν τη θηλιά για όλο και περισσότερους κτηνοτρόφους. Η απάντηση του υπουργού και της τρικομματικής κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά μας είναι οι λεγόμενες ´εισοδηματικές ενισχύσεις´ – ψίχουλα (de minimis) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 – 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δεν φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ζητάμε δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Μία σειρά άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛ.Γ.Α., η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, η αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια, η μείωση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 11% στο 6% για τα αγροτικά προϊόντα. Παράγοντες όπως το νέο φορολογικό, που με την απόφαση για τήρηση λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ εξαθλιώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, ενώ θα σημάνει και την κατάργηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. Οι αρνητικές εξελίξεις από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και στον κλάδο της κτηνοτροφίας αφορούν και τη διατροφή του λαού, την υπονόμευση της δυνατότητάς του να έχει πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με υψηλή μάλιστα θρεπτική αξία όπως είναι το γάλα και το κρέας».