Νέα ´αγκάθια´, νέο άγχος για την κυβέρνηση, εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα και της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Εν μέσω απεργιών που εξαγγέλλονται από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κινητοποιήσεων των αγροτών που κλιμακώνουν τον αγώνα τους, αλλά και έκφρασης ανησυχιών για ´κίνδυνο κοινωνικών αναταράξεων στην Ελλάδα´, η κυβέρνηση καλείται να? τρέξει για να κλείσει εκκρεμότητες και να πείσει τους τροϊκανούς ότι τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου? βαίνουν καλώς.
Οι απολύσεις στο Δημόσιο (έρχονται? 25.000 αποχωρήσεις), η πορεία των εσόδων και οι αποκρατικοποιήσεις, είναι τα μεγάλα ´αγκάθια´, που φαίνεται να δυσκολεύουν το κυβερνητικό επιτελείο.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί και η καθίζηση στην πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου, γεγονός που ωθεί τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο να εξετάζουν γενναίες ρυθμίσεις του συνόλου των οφειλών σε Δημόσιο και Ταμεία ακόμη και με ´κούρεμα´ προστίμων.
Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν η χώρα και οι πολίτες της και οι αργοί ρυθμοί ανάκαμψης και ανάπτυξης, οδήγησαν τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ να προειδοποιεί ότι η «Ελλάδα κινδυνεύει με παρατεταμένη λιτότητα και κοινωνικές αναταράξεις», εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της». Ενώ, την ίδια ώρα ο επικεφαλής οικονομολόγος ερευνών του Δ.Ν.Τ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, σχολιάζει ότι «τα προβλήματα της Ελλάδας προέρχονται βασικά από υπερβολές του παρελθόντος». Υπενθυμίζει ωστόσο τη δέσμευση των Ευρωπαίων να κάνουν «ό,τι απαιτείται» για να στηρίξουν την Ελλάδα τονίζοντας πως «το κλειδί για την επίλυση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων».
Απαραίτητη κρίνει μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Παράμετροι, προτάσεις, απόψεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις, που η κυβέρνηση, οφείλει να μελετήσει και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της. Για αποφυγή της κλιμάκωσης των «κοινωνικών αναταράξεων».
Διότι, δυστυχώς, η κοινωνική αναταραχή, έχει ξεκινήσει.