Τούτη την περίοδο που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διαμορφώσει κάποια ομοιογένεια των διαφόρων συνιστωσών μέσα στο κόμμα και να εξυψώσει τη δημόσια έκφρασή του, να περιορίσει τις επιθέσεις των αντιπάλων του και να ανοιχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις που περιβάλλονται από βαθύ αίσθημα ιστορικών ευθυνών και πρακτικής ευαισθησίας, έρχονται βουλευτές του με δηλώσει τους να δίνουν τροφή στα μέσα ενημέρωσης και να του αποτρέπουν αυτή την προσπάθεια.
Μετά τις δηλώσεις της κας Ιωαν. Γαϊτάνη περί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, του κ. Διαμαντόπουλου ότι ανήκει στον ´αναρχικό χώρο´ τελευταίως και παρά την απόφαση της Κ.Ε. να προσέχουν τα στελέχη στις δημόσιες δηλώσεις τους και να συνεννοούνται με το γραφείο Τύπου, είχαμε την προτροπή του κ. Κουράκη περί επιβολής ´χριστιανικού φόρου´. Πριν κοπάσει ο θόρυβος παρενέβη και ο κ. Νάσος Θεοδωρίδης, που αναφέρθηκε στα Ιμια, ονομάζοντάς τα με την τουρκική ονομασία ´Καρντάκ´. Ετσι αναζωπύρωσε τα σχόλια γύρω απ’ την πολυφωνία και τη σύγχυση που υπάρχει στο κόμμα, ως προς την κοινή κατεύθυνση και τακτική.
Τι ανεγράφη στο Facebook το διαβάζουμε στη ´Ροδιακή´ ´με αφορμή την επέτειο των Ιμίων (κατ’ εμέ Καρντάκ διότι η παραχώρηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία προς την Ελλάδα περιελάμβανε μόνο τις παρακείμενες προς αυτά βραχονησίδες, ενώ οι συγκεκριμένες είναι σαφώς πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Κάλυμνο) αξίζει να τονισθεί ότι η πιο ευφυής επινόησης του ελληνικού καπιταλισμού για την απόσπαση της συναίνεσης των καταπιεζομένων μαζών είναι η επίσημα κρατική προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης «εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» σύμφωνα με την οποίαν… Για να μην ξανασυμβεί μια κρίση όπως τότε με τα Ιμια/Καρντάκ μια ριζοσπαστική αντιεθνικιστική κομμουνιστική αριστερά θα απαιτούσε να σταματήσουν οι αναχαιτίσεις αεροπλάνων… να απεμποληθεί η παράλογη αξίωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις… Φρονώ ότι καλώς δεν έγινε πόλεμος τότε, ότι δεν είναι δυνατόν ένας λαός να είναι όμηρος των εκάστοτε γεωπολιτικών επιλογών της γειτονικής ή της «δικής» του ελίτ και να συμπαρασύρεται σε έναν αδιέξοδο ολισθηρό κατήφορο μιλιταρισμού υποθηκεύοντας το μέλλον των υπόλοιπων γενεών´.
Είτε έγινε κατά λάθος, είτε σκόπιμα, τα λεχθέντα έριξαν νερό στον μύλο των Τούρκων κι έδωσαν το δικαίωμα στη Χουριέτ, που τρίβει τα χέρια της, να σχολιάσει: ´Είπε ότι τα Ιμια είναι τουρκικά και αναστάτωσε την Αθήνα. Τέτοια σχόλια δεν θα τα έκανε ούτε ο Ερντογάν´. ´Για έρημα βράχια στη μέση του πελάγους´ θεωρεί τα Ιμια η Χουριέτ, σε μια περίοδο που προσπαθεί η Ελλάδα, να αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στη θάλασσα. Οι απόψεις του ´πρωτοποριακού´ δικηγόρου σε εθνικά θέματα είχαν ξανά προκαλέσει καθώς με άρθρο του επ’ ευκαιρία του ’40 υποστήριζε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί καθώς το τελεσίγραφο του Μουσολίνι επρόκειτο για μια ´απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού και ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο´.
Πρόκειται για ´φωνή´ προσωπική, αλλά και ´ανιστόρητη´. Διότι η αριστερά έχει δώσει δείγματα πατριωτισμού. Αυτός φαίνεται πως ξέφυγε και μετράει το κόμμα του τ’ αποτελέσματα. Μπορεί οι απόψεις του ν’ απέχουν παρασάγγας από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατάφερε ό,τι δεν μπόρεσαν οι 12 βατραχάνθρωποι το 1996. Τι θα αναλογίζονται οι συγγενείς των Καραθανάση, Γιαλοψού και Βλαχάκη, που χάθηκαν με το ελικόπτερο εκείνη τη νύχτα;
Βέβαια η Κουμουνδούρου αντέδρασε χωρίς καθυστέρηση με ανακοίνωση: ´Οι δηλώσεις, προσωπικές απόψεις, του Νάσου Θεοδωρίδη δεν απηχούν συλλογικές απόψεις ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής´ και τον έπαψε μόνο από εκπρόσωπο στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή. Ε! Ας βάλουν κάποια τάξη να μην ακούν τον πάσα ένα να ομιλεί επί παντός του επιστητού. Για να μην φθείρεται και ο αρχηγός. Και διότι με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε!