Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλλικράτης στα… στάδια
Δανειζόμαστε τον τίτλο από την ´Ελευθεροτυπία´ της 30ης Ιανουαρίου 2013, αφού μας ταιριάζει, δίνοντας μεγάλη σημασία στο γραπτό του Ανδρέα Μπρέτση και ιδιαίτερα την αρχική τοποθέτηση / ανάλυση του, διότι πρέπει να δούμε κι εμείς -εδώ στα Χανιά- πως θα προχωρήσουμε.
• Προσέξτε το κείμενο γραμμή προς γραμμή:
´Ενα πιο συγκεντρωτικό σύστημα στη διοίκηση των σταδίων, γηπέδων και αθλητικών χώρων του Λεκανοπεδίου Αττικής επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο φυσικά (τι άλλο;) τη μείωση του μισθολογικού κόστους έως και 70%.
Η λογική είναι απλή: αντί το κράτος να πληρώνει τέσσερις και πέντε επιτελείς κάθε εγκατάστασης θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και δύο (το πολύ) διευθυντές.
Το μοντέλο της ενιαίας διοίκησης ήδη εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παύτηκαν οι ξεχωριστές διοικήσεις, εν μια νυκτί, και πλέον το Αλεξάνδρειο, το Εθνικό Κολυμβητήριο, το Ποσειδώνιο, τα κλειστά γήπεδα Μίκρας, Νεάπολης, Σταυρούπολης, το ´σπίτι´ της Αρσης Βαρών στη Σταυρούπολη (το οποίο, σημειωτέον, είναι ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο) ανήκουν στη δικαιοδοσία μιας Επιτροπής και ενός προέδρου του Κώστα Χαριτωνίδη. Εξαιρείται το Καυτατζόγλειο, το οποίο επειδή είναι κληροδότημα, παρέμεινε αυτοτελές με δικό του Δ.Σ.´.
– Αυτά για να μπείτε στο θέμα και με τη σημείωση ότι ´ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο, ωστόσο, θεωρείται κοινό μυστικό και συζητείται ευρέως τον τελευταίο καιρό´.
=> Εμείς, εδώ στα Χανιά, γιατί ´κάνουμε την πάπια´ και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια παρόμοια πρωτοβουλία, η οποία όμως έχει αρκετά άλυτα, ως προς το ιδιοκτησιακό και σε δύο μάλιστα, τα έργα  ξεκινούν την προ-ολυμπιακή περίοδο δίχως ποτέ να ολοκληρώθηκαν/παραδόθηκαν!…
=> Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
Α. Ανοικτό Κολυμβητήριο Χανίων: Υπολειτουργεί και μια από τις ´υποχρεώσεις´ του, έδιωξε την ομάδα πόλο του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, από την έδρα του, αγωνιζόμενος εκτός έδρας. Αν είναι δυνατόν, χειμωνιάτικα.
Β. Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων, στο Ακρωτήρι
Γ. Εθνικό Στάδιο Χανίων
Δ. Ποδηλατοδρόμιο Χανίων
Ε. Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου
Στ. Κλειστό Γυμναστήριο Εθνικού Σταδίου Χανίων
Ζ. Κλειστό Γυμναστήριο Κλαδισού
Η. Κλειστό ´Ηλεκτρικής´
=> Ποια θα ήταν, για μας η τελική λύση για τα οκτώ αθλητικά συγκροτήματα;
=> Να αναλάβει ο Καλλικρατικός Δήμος Χανίων, (μα μπόλικα χρήματα έχει, όπως γνωρίζουμε όλοι) τη λειτουργία τους, την αναβάθμιση τους και την ολοκλήρωση τους (για το Γ, Δ και Ε) μέσω παραχώρησης τους από τη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, δημιουργώντας παράλληλα ένα δυνατό εργαλείο, όπως υπάρχει στους μεγάλους δήμους: Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Χανίων, με πρόεδρο, αντιπρόεδρο, διευθυντή – συντονιστή, αναπληρωτή διευθυντή, διπλογραφικό σύστημα στα οικονομικά κ.ά. μέλη.

Και αυτά μας ενδιαφέρουν

Mεγάλο έργο…
…από τον Δήμο Ηρακλείου, που δημοπρατείται στις 26 Φεβρουαρίου 2013: Πρόκειται για τη ´Διαμόρφωση τμημάτων οδών Μπαντουβά και Ιερωνυμάκη´ με προϋπολογισμό 25.850.000 ευρώ.

Και άλλο… μικρό
Αυτή τη φορά δημοπρατείται από τον φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βερ. Πεδιάδας (Λιμ. Χερσονήσου) στις 25 Φεβρουαρίου 2013 το έργο ´Προμήθεια Τριών Σταθμών Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων´ με προϋπολογισμό 660.000 ευρώ.

Αλλα δύο προχωρούν…
Α. Αυτό της ´αποπεράτωσης´ κτιρίου και δημιουργία εκθετηρίου Δήμου Μαλεβιζίου´ με προϋπ. 1.280.000 ευρώ
Β.Και αυτό της ´Συντήρησης και αποκατάστασης Κάστρου Βατίκων, Δήμου Μονεμβασιάς´ από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με προϋπολογισμό 1.750.000 ευρώ.

Οι επιβάτες της Emirates…
… θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση αγώνες της Formula 1, κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ αξιοποιώντας τους 128 προορισμούς της αεροπορικής εταιρείας, θα μπορούν να ταξιδέψουν στα σημεία του κόσμου όπου πραγματοποιείται η κορυφαία διοργάνωση.
• www.emirates.com
• www.formula1.com

Ιαματικός τουρισμός
Τρεις ιαματικές πηγές αναγνωρίστηκαν από την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πηγών. Πρόκειται για τις πηγές της Λίμνης Βουλιαγμένης στην Αττική, Καμένων Βούρλων, στη Στερεά Ελλάδα και Κλινίδες στη Καβάλα. Μέσα από την αναγνώριση των ιαματικών πηγών καθίσταται εφικτή η τουριστική τους αξιοποίηση.

Ο διαγωνισμός για τη…
… ´Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) Μητρώου Εμπορικών Σημάτων, από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, προχωρεί με ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών, την Πέμπτη 11η Απριλίου 2013, ύστερα από τον αναβληθέντα αντίστοιχο της διακήρυξης 2/2011/ΕΥΣΕΔ/Ι4.
Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται στο ποσόν των 2.451.684,99 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Πλεονεκτήματα
´Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να ταΐσει όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να του προσφέρει προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας´, δήλωσε ο Χορστ Ράιχενμπαχ επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στο συνέδριο Economist. Ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας Σάιμον Σμιτς τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα παραγωγής καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, τα ´ειδικά´ παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα και ο αγροτουρισμός Ν.Α. (Εξπρές 9-10/2/2013).
=> Το δικό μας σχόλιο;
´Πότε θα πάψουμε να μην ακούμε καταξιωμένους πολιτικούς, και ν’ ακολουθήσουμε τις ´συνταγές´ πετυχεμένων κρατών της Ευρ. Ενωσης;´
Β.Μ.-ς

Aφίξεις Ιανουαρίου ’13
Ξεκινάμε ανάποδα τα νούμερα για να δώσουμε βαρύτητα στο στοιχείο του τίτλου:
Α. Τον Ιανουάριο του 2012 οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ´Δασκαλογιάννης´ ήταν μηδενικές (με έκτακτες πτήσεις)
Β. Ο φετινός Ιανουάριος (2013) μας έφερε γούρι, για το οποίο -χωρίς απρόοπτα- θα πρέπει να το τιμήσουμε τα δέοντα, όσο θα περνάει ο χρόνος, προς το τέλος της χρονιάς.
Μέσω λοιπόν των 18 έκτακτων πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο 2013 στο αεροδρόμιό μας τα Χανιά υποδέχτηκαν 1.033 επισκέπτες, από τους οποίους οι 984 προέρχονταν από την Κύπρο και οι 49 από Γερμανία
Γ. Συγκρίσιμα στοιχεία δεν θα’ χουμε ούτε τον Φεβρουάριο ούτε και τον Μάρτιο του 2013 λόγω μηδενικών έκτακτων πτήσεων, το α’ τρίμηνο του 2012
Δ. Οσον αφορά για τους μήνες από Απρίλιο μέχρι και Δεκέμβριο του 2013, τα νούμερα με τα ποσοστά δείχνουν από τις προκρατήσεις και κρατήσεις, συγκλονιστικά.

Με ´διαγαλαξιακή λόγχη…´
…Παρομοίωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον τον ουρανοξύστη Τhe Shard που υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες την 1η Φεβρουαρίου εν μέσω καταρρακτώδους βροχής. Το φουτουριστικό κτήριο που φέρει την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και χρηματοδοτήθηκε σε συντριπτικό ποσοστό από το εμιράτο του Κατάρ, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη νέα τουριστική ατραξιόν της βρετανικής πρωτεύουσας.
Οι λεπτομέρειες:
Οι 95 όροφοί του, που ορθώνονται σε ύψος 310 μ. από την επιφάνεια της γης, φιλοξενούν εστιατόρια, διαμερίσματα, γραφεία και το πρώτο επι βρετανικού εδάφους ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Shangri-La. www.theviewtheshard.com

Κρουαζιέρα news
Εννέα παγκόσμιες ενώσεις κρουαζιέρας ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να λειτουργούν υπό κοινή οργάνωση με μια ενιαία δομή, προκειμένου να υπάρχει ένας ηγετικός φορέας που θα εκπροσωπεί την παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας
Οι ενώσεις αυτές είναι:
1. Παγκόσμιος Σύνδεσμος Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)
2. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρουαζιέρας (ΕCC)
3. Η Ενωση Κρουαζιέρας Ασίας (ΑCA)
4. Η Ενωση Επιβατηγών πλοίων (PSA/ACE)
5. Η Ενωση Γαλλίας (ΑFCC)
6. Και Βραζιλίας (ΑBREMAR)
7. Η βορειοδυτική και Καναδική Ενωση Κρουαζιέρας (NWCCA)
8. H Ενωση Κρουαζιέρας Αλάσκας
9. Το Διεθνές Συμβούλιο Κρουαζιέρας Αυστραλίας και Ασίας (ICCA)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα