Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Αμ’ έπος α… ΜΕΡΓΟΣ
Είναι αδιανόητο για κάθε λογικώς σκεπτόμενο τη στιγμή που ένας λαός βρίσκεται σε απόγνωση και σκέφτεται πώς θα τα φέρει βόλτα από τη μία μέρα στην άλλη, να προβαίνει ο Γ.Γ. του Υπ. Οικ. κ. Γ. Μέργος και κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να αποφαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλός. Τι είπε, ο άνθρωπος, λίγες μέρες πριν επιστρέψουν οι τροϊκανοί: ´Το κλειδί σήμερα για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα είναι το μοναδιαίο (!) κόστος εργασίας. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ένα απ’ τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε στην πορεία μας προς την ανάπτυξη´.
Το ’κανε εκ προθέσεως, του ξέφυγε, είπε ανοησίες ή πρόκειται για κυβερνητικό σχέδιο; Να τρομοκρατούν τα όργανα και ύστερα να ανακοινώνεται ότι πρόκειται για ´προσωπικές απόψεις´ και ´λάθος´! Οποιος ακούει τέτοιες δηλώσεις, δεν πιστεύει ότι πρόκειται περί ´λάθους´. Αφορά μεθοδολογία και μόνιμο σκηνικό. Ρίχνουμε άδεια, να πιάσουμε γεμάτα. Πετάει ο κ. Μέργος το φαρμάκι, λίγο – λίγο, μέχρι να το συνηθίσουμε. Εμφανίζεται και ο υπ. Εργασίας καθησυχαστικός: ´Ο κατώτατος μισθός θα μείνει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος´. Οταν ακούμε ότι δεν υπάρχει θέμα για τις δηλώσεις, τότε είναι που υπάρχει. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ολίσθημα, αλλά για πρόβες, πώς θα περάσει το μέτρο.
Στις τελευταίες σελίδες του μνημονίου ΙΙΙ περιγράφεται ότι ο κατώτερος μισθός των εργαζομένων πρέπει να φτάσει στα επίπεδα των ανταγωνιστριών Βαλκανικών χωρών. Και από την κυβέρνηση έχει αποφασισθεί με Π.Ν.Π. ότι από 1/4/13, που θα ’χουν λήξει οι συμβάσεις εργασίας, θα καθορίζεται ο ´ελάχιστος νόμιμος μισθός´ με απόφαση του Υπ. Συμβουλίου. Και αυτό θα αποτελεί τη βάση για την υπογραφή Ατομ. Συλλογ. Συμβάσεων.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ´λεκτικό σφάλμα´. Υπάρχει σκοπιμότητα. Αν ο κ. Μέργος εξέφραζε ατομικές απόψεις και ήταν ´λάθος´ του, τότε ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να τον απομακρύνει, για να πεισθεί ο κόσμος ότι πρόκειται περί ολισθήματος. Αλλά αυτό δεν έγινε, πόσο μάλλον που ο κ. Μέργος έχει επιφορτισθεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα τη διαμόρφωση των κατωτάτων μισθών. Τον κρατούν σ’ αυτή τη θέση, γιατί αλλιώς μπορεί να ομολογήσει πως ´ό,τι ελέχθη έγινε κατόπιν εντολών´. Μην διαρρηγνύουν, λοιπόν, κυβερνητικοί και άλλοι, τα ιμάτιά τους, επειδή είπε ο Γ.Γ. του Υπ. Οικ/κων αυτά που του είπαν να πει. Είναι εμπαιγμός να αντιδρούν η μεν κυβέρνηση ότι ´δεν υπάρχει θέμα´ με τον κατώτερο μισθό και το ΠΑΣΟΚ ότι ´δεν μπορεί η Ν.Δ. να κυβερνά μόνη της και να παίρνει τέτοιες αποφάσεις´. Αυτοί αποφάσισαν ο κατώτερος μισθός για κάτω των 25 ετών να είναι 511 € μεικτά και για άνω των 25 ετών 586 €. Και να λένε πως είναι σε ´υψηλά επίπεδα´! Πόσα παίρνει ο κ. Γενικός; Επαιρνε 5.000 € τον μήνα και μετά τις μειώσεις παίρνει 4.750 € (!) πλέον έξοδα παραστάσεων, αμοιβές σε επιτροπές και άλλα ως μέλος, εκπρόσωπος του Δημοσίου στο Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που φθάνουν τις 30.000 € τον χρόνο.
Τώρα άλλο είναι αν τα 511 και 586 € είναι δίκαιο ή άδικο και θέλουν να τα μειώσουν, άλλο δε αν αυτό είναι δέσμευση με την τρόικα. Επενέβη και ο Ολι Ρεν λέγοντας ότι όρος του μνημονίου είναι κάθε χρόνο να διαμορφώνονται τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων. Μπορεί να διαψεύδονται όσα είπε ο κ. Μέργος, αλλά πολύ γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας. Το πράγμα δεν είναι αστείο. Δεν μπορεί να λέει βλακείες ένας Γ.Γ. χρόνια στο ´κουρμπέτι´ (στο Υπ. Οικ. με τον Αλογοσκούφη, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Αλφα Μπανκ, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Καραμανλή κ.ά.) χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις.
Πρόκειται περί τραγικής κατάστασης. Δεν μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες ανοησίες με αυταρέσκεια, χωρίς κόστος. Αυτοί που μας κυβερνούν και έχουν δεσμευθεί να πράξουν κατά τας υποδείξεις, είναι επικίνδυνοι ερασιτέχνες, αναμεμειγμένοι με άθλιους λαϊκιστές, όχι τώρα που είμαστε στο ναδίρ, αλλά ανέκαθεν, καθ’ όσον θεωρούν ότι μπορεί να στηρίζονται σε οικονομικές πολιτικές, πέρα από κάθε κοινωνική δικαιοσύνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα