Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

LibreOffice

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΩΤΑΚΗΣ

 

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχει γίνει αρκετές φορές αναφορά στη σουίτα γραφείου LibreΟffice. Αυτή τη φορά και με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της έκδοσης 4.0, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικά στοιχεία του LibreOffice.

«Σουίτα» εφαρμογών γραφείου

Στη μουσική, η σουίτα είναι μια σύνθεση της οποίας τα επιμέρους αυτοτελή κομμάτια έχουν την ίδια ή συγγενική τονικότητα.

Στην περίπτωσή μας, ο προσδιορισμός «σουίτα» δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ενιαίο σύνολο ανεξάρτητων μεν εφαρμογών, που όμως έχουν σαν κοινό παρονομαστή την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός γραφείου.

Σαν έργο ΕΛ/ΛΑΚ, το LibreOffice ξεκίνησε το 2010, όταν πολλοί από τους συντελεστές του OpenOffice (η πιο δημοφιλής μέχρι τότε σουίτα εφαρμογών γραφείου ΕΛ/ΛΑΚ) αποφάσισαν να  ανεξαρτητοποιηθούν από το μέχρι τότε status quo, ιδρύοντας το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «The Document Foundation».

Οι βασικοί στόχοι του ιδρύματος, όπως αυτοί περιγράφονται στη διακήρυξή του, είναι 4:

Α) Να ελαχιστοποιήσουν το ψηφιακό χάσμα στην κοινωνία, παρέχοντας σε όλους μια δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου ώστε να μπορούν να είναι ισότιμοι πολίτες του ψηφιακού αιώνα μας.

Β) Να υποστηρίξουν και να διασώσουν τις εθνικές γλώσσες μέσω της ενθάρρυνσης της συμμετοχής οποιουδήποτε στη μετάφραση, την τεκμηρίωση, την υποστήριξη και τη διαφήμιση της σουίτας σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Γ) Να δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες της σουίτας να διατηρούν την πνευματική ιδιοκτησία στα αρχεία που δημιουργούν, χρησιμοποιώντας ανοικτά πρότυπα και ανοικτή μορφή αρχείων (open document formats).

Δ) Να ακολουθήσουν μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία ανάπτυξης με συνεργατική αξιολόγηση και σεβασμό στην τεχνολογική αρτιότητα.

Για  την ακρίβεια, πρόκειται για έξι ξεχωριστές εφαρμογές που μπορούν να  χρησιμοποιηθούν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία μεταξύ τους και  καλύπτουν όλο το… γραφειοκρατικό φάσμα ενός μικρού ή μεγαλύτερου γραφείου είτε αυτό είναι το γραφείο ενός μαθητή είτε μιας επιχείρησης.

Η  πιο διαδεδομένη τέτοια σουίτα είναι το Microsoft (MS) Office, γι’ αυτό θα κάνουμε μια αντιστοίχηση με τις εφαρμογές που περιλαμβάνει μιας που η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών έχει έρθει σε επαφή με κάποια απ’ αυτές.

Με μια πρώτη ματιά, τα δυνατά του σημεία:

Είναι δωρεάν – δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς ούτε για άδεια χρήσης ούτε για συνδρομή.

Βασίζεται σε εμπειρία σχεδόν 20 χρόνων ανάπτυξης – πράγμα που σημαίνει ότι είναι σταθερό και λειτουργικό.

Μπορεί να διαχειριστεί την πλειοψηφία έγγραφων που έχετε ήδη δημιουργήσει με άλλες σουίτες (π.χ. MS Office).

 

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι προσφέρει σε επίπεδο εφαρμογών:

LibreOffice Writter

Είναι ο επεξεργαστής κειμένου της σουίτας (αντίστοιχη εφαρμογή του MS Word).

Οποιοδήποτε έγγραφο θέλετε να γράψετε είτε αυτό είναι μια απλή σημείωση είτε ένα ολόκληρο βιβλίο με παραπομπές, κατάλογο περιεχομένων, εικονογραφήσεις, διαγράμματα κ.λπ., το LibreOffice Writer μπορεί να σας καλύψει. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε επίπεδο εργαλείων, διαθέτει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες προσαρμογής, υποστηρίζει διασύνδεση με το «σύννεφο» (cloud computing), έχει ένα περιβάλλον χρήστη που δεν διαφέρει δραματικά από το περιβάλλον του Microsoft Office κάνοντας έτσι τη μετάβαση πολύ πιο εύκολη και ίσως ένα από τα πιο δυνατά του χαρτιά είναι ότι μεταξύ άλλων μορφών αρχείων, υποστηρίζει και την αποθήκευση του εγγράφου σας σε μορφή pdf – εξασφαλίζοντας έτσι ότι το έγγραφό σας θα εμφανίζεται πάντα όπως εσείς θέλετε, άσχετα με το σύστημα και την εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσει κάποιος για να το διαβάσει.

 

LibreOffice Calc

Το υπολογιστικό φύλλο του LibreOffice (αντίστοιχο του MS Excel).

Και ποιος δεν παλεύει σήμερα με τους αριθμούς και το πώς θα τα φέρει βόλτα για να ισοσκελίσει λογαριασμούς! Είτε πρόκειται για τον (πολύπλοκο στις μέρες μας!) προϋπολογισμό του σπιτιού, είτε για κάτι που απαιτεί ακόμα πιο σύνθετους υπολογισμούς, έχει όλα όσα χρειάζονται για να βγείτε ασπροπρόσωποι (εκτός από τα απαραίτητα μετρητά για να ισοσκελίσετε τους λογαριασμούς σας!), με αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορείτε να εισάγετε ακόμα και τις πιο πολύπλοκες υπολογιστικές φόρμουλες κι εύκολη γραφική αναπαράσταση όλων των δεδομένων που σας χρειάζονται.

 

LibreOffice Impress

Η εφαρμογή για να φτιάξετε τις παρουσιάσεις σας (αντίστοιχο του MS Powerpoint).

Εκτός από τις επαγγελματικές παρουσιάσεις ή τις διαφάνειες για μια ομιλία, ομολογήστε ότι πάντα θέλατε να φτιάξετε κι εσείς μια από τις τόσες παρουσιάσεις που κυκλοφορούν από mail σε mail με τα  τόσα πιστευτά, απίστευτα και χαριτωμένα! Με το Impress μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα την παρουσίασή σας, να διαλέξετε ανάμεσα σε έτοιμα πρότυπα, να προσθέσετε πρότυπα από το δίκτυο ή να φτιάξετε το δικό σας και φυσικά να τη στείλετε στους φίλους σας (μην το παρακάνετε όμως ε; όλοι εκτιμούμε την καλλιτεχνική σας φύση κι αγαπάμε τα χαριτωμένα κατοικίδια, αλλά υπάρχουν πολλοί γκρινιάρηδες που δεν εκτιμούν και τόσο τα απίστευτα μεγάλα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)!

 

LibreOffice Base

Η εφαρμογή για διαχείριση βάσεων δεδομένων (αντίστοιχη της MS Access).

Ενα απλό υπολογιστικό φύλλο δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σας; Καλώς ορίσατε στον κόσμο των σχεσιακών βάσεων δεδομένων! Από ένα απλό πελατολόγιο με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα μέχρι κάτι πραγματικά πολύπλοκο και πολυδιάστατο το LibreOffice Base σας δίνει τη δυνατότητα με μερικά κλικ να δημιουργήσετε βάσεις και να διαχειριστείτε τα δεδομένα σας. Με υποστήριξη για MySQL, Adabas D, MS Access, PostgreSQL και τους οδηγούς JDBC – ODBC πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορείτε να κάνετε (μη σας αγχώνουν οι ονομασίες -αν δεν ξέρετε τι είναι όλα αυτά, πιθανότατα δεν τα χρειάζεστε. Φυσικά όχι απλά μπορείτε να ανοίξετε και να διαχειριστείτε σχεδόν όλες τις βάσεις δεδομένων, αλλά μπορείτε να περάσετε απευθείας τα δεδομένα που θέλετε στα κείμενα του Writer γλυτώνοντας κόπο και χρόνο.

 

LibreOffice Draw

Εφαρμογή σχεδίασης (αντίστοιχο του MS Visio)

Δεν μιλάμε βέβαια για αρχιτεκτονικό σχέδιο, αλλά κάποια απλά σχήματα που θέλετε να βάλετε μέσα σε ένα κείμενο ή ένα διάγραμμα (π.χ. το οικογενειακό σας δέντρο) θα ήταν κρίμα να χρειάζεστε μια ξεχωριστή εφαρμογή για να το κάνετε. Κι εδώ η συνεργασία με τον επεξεργαστή κειμένου είναι πανεύκολη και φυσικά ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας.

 

LibreOffice Math

Εφαρμογή συγγραφής μαθηματικών τύπων.

Αυτή η τελευταία εφαρμογή απευθύνεται σε ειδικό κοινό· μαθητές/σπουδαστές και καθηγητές κυρίως.

Είναι ένας σχετικά εύκολος και γρήγορος τρόπος για να γράψετε εξισώσεις. Διαθέτει βέβαια όλα τα απαραίτητα σύμβολα και τύπους σε αρκετά εύχρηστα μενού, αλλά ίσως το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι μπορεί κάποιος να εξοικειωθεί μέσω του ιδιαίτερου συντακτικού του Math με τη σύνταξη του LaTeX (αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη συγγραφή επιστημονικών εγγράφων, το LaTeX είναι μονόδρομος), αφού είναι παραπλήσια.

 

Περιορισμοί:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στη μετάβαση από το MS Office στο LibreOffice, είναι στα έγγραφα που ήδη έχει δημιουργήσει με το πρώτο. Αν και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για συμβατότητα, δεν μπορεί να επιτευχθεί στο 100% όλων των εγγράφων. Ορισμένες πληροφορίες μορφοποίησης είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται και να χρειάζονται επεμβάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης και ορισμένες πολύπλοκες υπολογιστικές φόρμουλες ίσως να μην λειτουργούν και να πρέπει να ξαναγραφτούν.

Ενας ακόμα περιορισμός είναι ότι για μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι απαραίτητη και η εγκατάσταση του Java Runtime enviroment. Αν και η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί είναι θεαματική, θα περάσει λίγος ακόμα χρόνος ώσπου να απελευθερωθεί πλήρως από αυτή την εξάρτηση.

 

Διευθύνσεις στο διαδίκτυο:

http://www.documentfoundation.org/

http://el.libreoffice.org/

http://www.java.com/en/download/

 

*Chania Lug

[Όπως και το ίδιο το ΕΛ/ΛΑΚ έτσι και αυτή η  στήλη είναι εξ ορισμού ανοιχτή, θα χαρούμε να μας στείλετε απόψεις,  προτάσεις, τυχόν απορίες ή ό,τι άλλο θεωρείτε σημαντικό, ώστε η στήλη να  είναι για εσάς όσο το δυνατόν πιο χρήσιμη. Ο καλύτερος τρόπος  επικοινωνίας είναι μέσω της λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας  μας στη διεύθυνση public@chania-lug.gr.]


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα