Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χα-λι-να-γώ-γη-ση!
Αν διαβάζετε τακτικά τη σελίδα μας, θα πρέπει να έχετε καταλάβει τι γίνεται εκεί στη Περιφέρεια Κρήτης, με τα πάσης μορφής και λογής έργα. Ιδιαίτερα, αυτός ο τρισκατάρατος Β.Ο.Α.Κ., μας έχει αλλάξει τα… φώτα.
Συμπτωματικά, αν παρακολουθήσατε την απογευματινή εκπομπή Σπυριδάκη/Βούλγαρη στη ´Νέα Τηλεόραση´, της περασμένης Τετάρτης (13.02.2013), με τον κ. Στρογγυλό, Πρόεδρο της διοικούσας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, ακούστηκαν:
•Αρκετά τα υπονοούμενα, πολύ περισσότερα, όμως, τα ´σφηνάκια´ που πέσανε στο τραπέζι για το πάρτυ… του Β.Ο.Α.Κ. και τα πανηγυράκια μέχρι το Πάνορμο, στα Ρεθεμιώτικα.
•Για δείτε τις λεπτομέρειες ενός έργου που ακολουθεί, στο τέρμα της Ανατολικής Κρήτης και πέστε μας αν έχουμε δίκιο.
Οσο για τους αιρέτους μας, τι να κάνουμε;
1. Φορέας: Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων – Διεύθυνση Οδικών Εργων.
2. Εργο: ´Ολοκλήρωση τμήματος Αυχήν Αγκαθιάς – Χαμέζι – Σητείας, μήκους 3,8 χλμ περίπου´.
3. Αντικείμενο του υπόψη έργου είναι η πλήρης κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών του τμήματος του ΒΟΑΚ ´Αυχήν Αγκαθιάς – Χαμέζι – Σητεία´ από Χ.Θ. 0+317 μέχρι Χ.Θ. 4+150.
4. Προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών: Είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.
5. Προϋπολογισμός: 10.500.000 ευρώ.
6. Ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, Τρίτη 09 Απριλίου 2013.
7. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ, εναριθμο έργο: ´2010 ΣΕ007 180009 – Ολοκλήρωση της κατασκευής και αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ., με συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ μέσω Ε.Π.-Ε.Π..
*****
Θα ξεπεράσουν το εκατομ.
Αύξηση κατά 200.000 άτομα θα σημειώσει το 2013, σε σχέση με το 2012, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα, και θα φθάσει τα 1.200.000 άτομα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Βαλερί Νικολάγιεφ, ο τουρισμός στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι ένας προνομιακός τομέας, ο οποίος αναπτύσσεται με τέτοια ταχύτητα που καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επισήμανε, από πλευράς των Ρώσων για να έλθουν για διακοπές στην Ελλάδα, να επισκεφθούν τα ελληνικά αξιοθέατα, τις ελληνικές παραλίες και να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα.
*****
Λάβετε θέσεις, έτοιμοι…
…Πάμε Θεσσαλονίκη: Τα Επιμελητήρια Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ´ΣΥΝΕΡΓΩ´, συμμετέχουν στην 22η Διεθνή Εκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού, Συσκευασίας (DETROP), 7-10 Μαρτίου 2013, στη Θεσσαλονίκη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο με 300τ.μ.
Και εκθέτουν ελαιόλαδο, ελιές, σαπούνια, μπαχαρικά, πορτοκάλια, αβοκάντο, γκρέιπ-φρούτ, αρτοσκευάσματα, μέλι, βότανα, οίνο, ζιβανία, τυροκομικά προϊόντα, είδη συσκευασίας και αναλύσεων.
Σημειώστε:
Α. Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρος 2007-2013.
Β. ΣΥΝΕΡΓΩ: ´Ολοκληρωμένες δράσεις κοινής προώθησης – προβολής κρητικών και κυπριακών προϊόντων και επιχειρήσεων στην Κρήτη και στην Κύπρο´.
Γ. Η ενέργεια συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και Κύπρου κατά 20%.
Μια ακόμη ευκαιρία για να προωθήσουμε προϊόντα του τόπου. Οπως και μια τετραήμερη απόδραση για να δημιουργήσουμε φιλικές σχέσεις με τους Μακεδόνες επιχειρηματίες του τουρισμού.
*****
Ηρακλειώτικα έργα
• Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 δημοπρατείται από το Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας, το έργο ´Αντικατάσταση παροχών ύδρευσης του οικισμού Αρκαλοχωρίου´, με προϋπολογισμό 390.000 ευρώ.
• Στις 19 Φεβρ. 2013, από τον ίδιο Δήμο το έργο ´Βελτίωση – Αντικατάσταση αρδευτικών δικτύων του Δήμου´, με προϋπ. 102.000 ευρώ.
• Στις 26 Φεβρ. 2013, από το Δήμο Γόρτυνας, το έργο ´Ανάπλασης οικισμού (τέως κοινότητα) Ανω Μουλίων, του Δήμου´, με προϋπ. 868.276 ευρώ.
*****
Και είναι στον Θερμαϊκό
Αυτό του έργου ´Αποχέτευση Δήμου Επανωμής – 2ος Ειδικός Προϋπολογισμός, του Δήμου θερμαϊκού, έως προϋπ. 11.600.000 ευρώ με αναθεώρηση και ΦΠΑ 23%, που δημοπρατείται στις 19 Φεβρουαρίου του 2013.
*****
Δύο διαγωνισμοί…
…και αφορούν τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου. Πρόκειται για την επιλογή εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Εκθεση P.L.M.A 2013, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαϊου 2013.
Ο δεύτερος αφορά τη Διεθνή Εκθεση IFE LONDON 2013, από τις 17 έως και τις 20 Μαρτίου.
*****
Η αντιπαραγωγική…
…Κοινή Αγροτική Πολιτική (η γνωστή μας Κ.Α.Π.) μας έφερε τις επιδοτήσεις που ´έδιωξαν´ τους αγρότες από τα χωράφια.
Σε αντίθεση, στην Ολλανδία πάνω από το 60% της παραγωγής το διαχειρίζεται το συνεταιριστικό σύστημα.
´Η συνεργασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα´, κατά τον αρμόδιο υπουργό της Ολλανδίας κ. Σμιτς, που επισκέφθηκε τις προάλλες την Αθήνα.
Σημειώστε κι αυτό:
Στη ´μικρή´ Ολλανδία ο πρωτογενής (αγροτικός και κτηνοτροφικός) τομέας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ´εργοδότης´ προσφέροντας δουλειά σε συνολικά 500.000 ανθρώπους.
*****
Οι διεθνείς τουριστικές….
…Εκθέσεις Ρωσίας/Ουκρανίας και Γερμανίας μας περιμένουν για να μάθουμε τα μαντάτα γύρω από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τουρ οπερεϊτορς, για τη φετινή χρονιά.
Υπενθυμίζουμε τις ημερομηνίες:
• ΙΝΤΟURMARKET, από 16 έως 19 Μαρτίου, στη Μόσχα.
• ΜΙΤΤ, από 20 έως 23 Μαρτίου στη Μόσχα.
• UITT, από 27 έως 29 Μαρτίου στο Κίεβο Ουκρανίας.
• Ι.Τ.Β., Internationale Tourismus Borse, από 6 έως 10 Μαρτίου 2013 στο Βερολίνο.
*****
Idex 2013
Μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς Εκθέσεις άμυνας στη Μέση Ανατολή διοργανώνεται από χθές, 17 εώς τις 21 Φεβρουαρίου στο Αμπου Ντάμπι. Περισσότερα μέσω ιστοσελίδας.
*****
Γαμήλιος τουρισμός
Να συνεχίσουμε στη διαπίστωση του Γιώργου Κώνστα (´Χ.Ν.´ 14 Φεβρ. 2013) για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου της Γεωργιούπολης, το οποίο -όπως τονίζει ο Γ.Κ.- μπορεί να φιλοξενήσει «περισσότερους από 50 γάμους τουριστών φέτος».
Και εφόσον μιλάμε για 50 γάμους τουριστών επί 30 – 40 άτομα συγγενείς (´υποχρεωτικούς´ γλεντζέδες…) πάμε στα 1.000 άτομα και βάλε ο ´Γαμήλιος Τουρισμός´ να παίρνει ´φόρα´ με φόρμουλα ένα!
•Να το προχωρήσουμε;
• Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, πόσους γάμους ´μετράει´ χρονιά με χρονιά.
• Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που έχει στα ´πόδια´ του Παλιά και Νέα Πόλη, κι ένα ηλιοβασίλεμα που βγάζει μάτια, όταν κάνει, τη βουτιά προς τα ροδοπιανά βουνά;
• Το εκκλησάκι στο νησί των Αγίων Θεοδώρων, απέναντι στον Πλατανιά, τη ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος στο χανιώτικο κόλπο, καταμεσής, παρέα με τα αγρίμια δίπλα και τριγύρω, πως σας φαίνεται;
• Aμ το εκκλησάκι στη περιοχή Φαλασάρνων είναι άσχημη ιδέα;
• Στο Ελαφονήσι το γαμηλιώτικο τραπέζι και το μυστήριο γάμου ή βάφτισης στο Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας;
(Η σελίδα μας, που είναι και σελίδα σας, δέχεται… προσφορές και για άλλες ιδέες, προτάσεις! Τις περιμένουμε).

Ο Φάνης Μανουσάκης, ´ξαναχτύπησε´…
…και φέτος (2013) με το δίφυλλο καρτο-ημερολόγιο του και το ´Γιαλί Τζαμισί´ να θαλασσοδέρνεται από τα άγρια κύματα του χειμώνα. Στις εσωτερικές σελίδες του μια πανοραμική μαυρόασπρη εικόνα, που ξεκινά από το Κ.Α.Μ. και τα κατάρτια των ιστιοφόρων μέχρι τη γωνίτσα του δυτικού ´Φιρκά´ και την πλατεία ´Τάλω´. Πως θα το αποκτήσετε;
– Δια χειρός του φίλου και συνεργάτη της σελίδας, Φάνη, Κυδωνίας 37, τηλ.: 28210 75900.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα