Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η ´εξπρές´ επίσκεψη Ολάντ

Κάτι λιγότερο από 6 ώρες κράτησε η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα απ? όσο της Αγκελας Μέρκελ πριν 4 μήνες. Τούστρωσαν το κόκκινο χαλί, παιάνισαν οι μπάντες υπό βροχήν, έκαναν ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο στις επίσημες υποδοχές αρχηγών κρατών. Με την κα Μέρκελ άλλα θέματα είχε να κουβεντιάσει ο κ. Σαμαράς. Με τον κ. Ολάντ δεν είναι το ίδιο. Οπως δεν μάθαμε την αλήθεια για τις συζητήσεις με την κα Μέρκελ, έτσι και τώρα δεν θα μάθει όλος ο κόσμος τα καθέκαστα, γιατί η γαλλική Πρεσβεία το κατάφερε να συμπέσει η ημέρα της επίσκεψης με την απεργία της Ενωσης Συντακτών, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Τι κουβέντιασαν λοιπόν; Τον ενημέρωσε για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα; Μα δεν την ξέρει; Ζήτησε τη βοήθειά του για την εκταμίευση κονδυλίων απ? την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Του πέφτει λόγος; Του παραπονέθη γιατί γίνεται καθυστέρηση διάθεσης των κονδυλίων απ? το Ε.Σ.Π.Α.; Μα μήπως φταίνε μόνο οι Ευρωπαίοι γι? αυτό; Του έθεσε θέμα του ´λάθους´ του Δ.Ν.Τ. για τους δημοσιονομικούς ´πολλαπλασιαστές´ και αν πρέπει να κάνουμε ενστάσεις; Μα ο Ολι Ρεν το ξεκαθάρισε! ´Ο γέγονε, γέγονε´ είπε ο άνθρωπος!
Η πρόσκληση είχε γίνει απ? τον κ. Σαμαρά τον περασμένο Σεπτέμβριο και ακολούθησε προπαρασκευαστική επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο Παρίσι. Αν ο κ. Ολάντ, που έχει υποστεί προσβολές απ? την κα Μέρκελ, θέλει να κάνει μέτωπο με τον κ. Σαμαρά εναντίον της, αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ανεδαφικό υπό τας συνθήκας που διάγει σήμερα ο τόπος.
Η επίσκεψη είναι θετική, χωρίς νάχουμε και σοβαρές εκπλήξεις, αν και οι Γάλλοι, κυρίως οι σοσιαλιστές, ανέκαθεν μας υπεστήριζαν. Μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη επικρατεί ως φόβητρο η μορφή της κας Μέρκελ. Οι σχέσεις που βρίσκονται σήμερα οι αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις, δεν είναι δεδομένες. Ο Ολάντ έχει επιλεγεί για 5 χρόνια πρόεδρος και θα παραμείνει ως πρόεδρος είτε άλλαξαν είτε όχι οι συσχετισμοί στην Ε.Ε. Πρέπει να προβλέψουμε με ποιο στρατόπεδο θα βρεθούμε και αυτό είναι το σημαντικό.
Ποιος, λοιπόν, είναι ο σκοπός της επίσκεψης αστραπή του κ. Ολάντ στην Αθήνα; Η επίσημη Φιγκαρώ το λέει σαφώς. Να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και να προωθήσει τα γαλλικά σχέδια. ´Επειδή, γράφει, οι προσπάθειες του Ολάντ από το καλοκαίρι να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας απ? το ευρώ δεν πήγαν χαμένες´, έρχεται τώρα, με περιορισμένο αριθμό επιχειρηματιών ´να απευθύνει μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς´.
Το νερό μπήκε στ? αυλάκι για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τους Γάλλους επενδυτές είναι εξαιρετική ευκαιρία ν? αγοράσουν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και να διεκδικήσουν τους υδάτινους πόρους. Αν και μετά τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς και τα σοβαρά επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής προκαλείται κακό στην κοινωνία και βλάβη στο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πάντως πρόθεση των Γάλλων είναι ν? αποκτήσουν την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τη διαχείριση του νερού, γυρίζοντάς μας πίσω στον χρόνο. Παρένθεση. Από το 1925 η Αμερικανική εταιρεία του Χένρυ Ούλεν εκμεταλλευόταν το ´στοιχειώδες αγαθό για τη ζωή´ το νερό, μέχρι το 1974, που τις αρμοδιότητες της Ούλεν τις πήρε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων και μετά τη συγχώνευσή της με τον ΟΑΠ το 1980 έγινε η ΕΥΔΑΠ. Τόσο υπόχρεος ήταν ο Χένρυ Ούλεν, ο οποίος μετά την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης των Αθηνών, μας χάρισε (!) το σιντριβάνι του Ζαππείου, όπου στη βάση του είχε γραφτεί αρχαϊστί ´Ο πίδαξ ούτος εδωρήθη τω ελληνικώ έθνει´. Κλείνει η παρένθεση.
Ο κ. Ολάντ επεσκέφθη τον κ. Παπούλια, συνέφαγε με τον πρωθυπουργό και τους δύο συγκυβερνώντες, συνάντησε ιδιαιτέρως τον κ. Βενιζέλο στη Γαλλική Πρεσβεία και συνομίλησε παρουσία του κ. Σαμαρά στο ´Χίλτον´ με εκπρόσωπους της Γαλλικής και Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οχι, δεν είδε τον κ. Τσίπρα… Δεν ξέρουμε πάντως αν έγινε κουβέντα για παραγγελία μερικών τορπιλακάτων, όπως ελέγετο. Πάντως προτίθενται να μας δανείσουν δύο φρεγάτες για αναζήτηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, αν το επιτρέψουν οι γείτονές μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα