Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Γκούνα: ενεργειακές συχνότητες

ΑΛΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΜΗΛΑΚΗ*
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι κάθε ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη και καθετί στον υλικό κόσμο αποτελείται από ενέργεια. Η ενέργεια αυτή έχει 3 συχνότητες. Το Τάμας, το Ράτζας και το Σάττβα. Ανάλογα με την ενεργειακή συχνότητα που εκπέμπει κάθε φορά ο άνθρωπος έχει και τα ανάλογα χαρακτηριστικά .
Οταν βρίσκεται σε Τάμας είναι νωθρός και νιώθει υπνηλία. Είναι κουρασμένος δυσκολεύεται να δράσει και να κινητοποιηθεί ακόμα και για απαραίτητες ανάγκες και υποχρεώσεις του. Γίνεται αναβλητικός, αδιάφορος, ανεύθυνος και έχει έλλειψη ενέργειας, κόπωση και ακεφιά.
Το άτομο που βρίσκεται σε υπερβολή Τάμας δεν μπορεί εύκολα να δραστηριοποιηθεί και χρειάζεται κάποιο άλλο άτομο να τον κινητοποιήσει.
Όταν ενεργειακά βρίσκεται σε κατάσταση Ράτζας έχει περίσσια ενέργεια, είναι ανυπόμονος και εξωστρεφής. Έχει άγχος, υπερένταση και διακατέχεται από βιασύνη.
Το Τάμας διαδέχεται το Ράτζας και το αντίστροφο προκειμένου να δημιουργηθεί στον οργανισμό μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο καταστάσεις που ονομάζεται Σάττβα. Όταν το σώμα βρίσκεται σε Σάττβα επικρατεί  ήρεμη ετοιμότητα και ο άνθρωπος έχει τη μέγιστη απόδοση νοητικά και σωματικά. Το Σάττβα ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και ο άνθρωπος έχει τον απόλυτο έλεγχο των ικανοτήτων του.
Σε αυτή τη κατάσταση επιθυμούμε να βρισκόμαστε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στην γιόγκα.
Οταν κάνουμε γιόγκα προσπαθούμε να παράγουμε έργο με τη χαμηλότερη δυνατή ένταση. Όλα τα συστήματα του οργανισμού βρίσκονται σε εγρήγορση και ταυτόχρονα σε χαμηλή ένταση. Παλαιότερα οι προπονητές προσπαθούσαν να φέρουν τους αθλητές σε υπερένταση προκειμένου να αποδώσουν στο άθλημά τους. Αυτή είναι μία τάση που τώρα πλέον έχει εγκαταλειφθεί σύμφωνα και με έρευνες πάνω στην αθλητική ψυχολογία. Τώρα πια ο στόχος είναι να έρθουν οι αθλητές σε κατάσταση ήρεμης ετοιμότητας.
Για αυτό τον λόγο στο εξωτερικό ανεξάρτητα από το άθλημα που κάνουν οι αθλητές, έχουν και γιόγκα στο προπονητικό τους πρόγραμμα.
Συμπερασματικά ο στόχος είναι να κάνουμε γιόγκα με τη μικρότερη ένταση που γίνεται, ενώ ταυτόχρονα  βρισκόμαστε σε κατάσταση ήρεμης ετοιμότητας και εγρήγορσης.
Επίσης προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτή την κατάσταση και στην καθημερινότητα μας και να τη διατηρούμε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα γίνεται.

*Yoga Master 500 RYT
Ιδρυτικό μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Γιόγκας
ΤΕΦΑΑ Αθηνών Personal Trainer


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα