Χαμόγελα αισιοδοξίας, αλλά και προβληματισμός στη μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Θ.Χ.Π. Χανίων. Χαμόγελα γιατί τα παιδιά και οι άνθρωποι με αναπηρία, κάτω από την καθοδήγηση του προσωπικού των ωφελουμένων της κοινωφελούς εργασίας, που συνεργάστηκε μαζί τους για ένα 5μηνο, ανέπτυξαν δεξιότητες, γνώση και δημιουργική απασχόληση.
Προβληματισμός γιατί η σύμβαση των εξειδικευμένων αυτών ανθρώπων που εργάστηκαν στο Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Κοινωνικής Ενταξης του Θ.Χ.Π.Χ. λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Χανίων και διοικήτρια του Θ.Χ.Π. Χανίων Αμαλία Μπασιά υπογράμμισε ότι «τα 25 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων εργάστηκαν με ζήλο και προσέφεραν εξαιρετικό έργο. Δυστυχώς, όμως, η 5μηνη σύμβαση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και με λύπη δεν θα τους έχουμε πλέον κοντά μας. Ελπίζουμε όμως ότι ίσως κάτι να αλλάξει και πολύ σύντομα να τους έχουμε μαζί μας, ώστε να συνεχίσουν την καταπληκτική δουλειά που με μεράκι και πολλή αγάπη χάρισαν στα παιδιά και στους ανθρώπους με αναπηρία». Η κα Μπασιά ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά το μόνιμο προσωπικό, ενώ απευθυνόμενη στους ωφελούμενους της κοινωφελούς εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί η προσφορά σας ήταν ανεκτίμητη».
«Ως Δήμος συμμετέχουμε σε πολλές κοινές δράσεις τόσο με το Θ.Χ.Π. Χανίων καθώς και με το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Χανίων. Εχουμε χρέος να βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους, ενώ με τη συνεργασία μας πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε αρκετά πράγματα», τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. Νάνσυ Αγγελάκη.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Τμήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης του Θ.Χ.Π. Χανίων Ευτυχία Σπυριδάκη εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει συνέχεια σε τέτοιου είδους προγράμματα, γιατί, όπως τόνισε, η προσφορά τους είναι πολύτιμη, ενώ κάνοντας και έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του προγράμματος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δράσεις αφορούσαν την κατάρτιση σε ειδικά προγράμματα κοινωνικής ένταξης των εκπαιδευομένων που πάσχουν από χρόνιες κινητικές παθήσεις ή νοητική υστέρηση. Συγκεκριμένα, σκοπός των χοροδιδασκάλων ήταν οι ασκήσεις σωματογνωσίας, η εκμάθηση παραδοσιακών χορών, η αναγνώριση ήχων, οι μιμητικές κινήσεις και οι ρυθμικές ασκήσεις. Βασικοί στόχοι ήταν η προετοιμασία μουσικοχορευτικών παραστάσεων σε συνεργασία με τη μουσικό. Δράσεις της μουσικού ήταν επίσης ο έλεγχος μουσικών ικανοτήτων, η εκμάθηση έντεχνων τραγουδιών, τα παιχνίδια επικοινωνίας και αποθεραπείας».
«Με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας της Σύμπραξης Φορέων Χανίων ήρθαν συνεργάτες σε διάφορες υπηρεσίες να προσφέρουν ένα μικρό κομμάτι από τον εργασιακό τους βίο. Ενα κομμάτι που πιστεύω θα μείνει αξέχαστο, λόγω της πολύτιμης προσφοράς τους τόσο στο Θ.Χ.Π. Χανίων όσο και στο Παράρτημα», επεσήμανε η εκπαιδεύτρια αγγειοπλαστικής του παραρτήματος Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, Μαριέττα Κουμή, ενώ η ίδια πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι η απουσία τους θα γίνει σε όλους μας πολύ αισθητή, διότι το πολυδιάστατο έργο που προσέφεραν κάθε μέρα, κάθε στιγμή με αγάπη στα παιδιά μας, ήταν αρκετά μεγάλο και ας είχε λίγη μόνο διάρκεια». Στη συνέχεια τα παιδιά κάτω από την καθοδήγηση της μουσικού τραγούδησαν και χόρεψαν σκορπώντας χαμόγελα και το χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους. Μετά τη λήξη της παράστασης στον αύλειο χώρο του Θεραπευτηρίου προσφέρθηκε κέρασμα για όλους.