Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

3η γνώμη

Ο Χριστόφιας ψηφίστηκε το 2008 για να λύσει το Κυπριακό μετά την αδιάλλακτη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Κύπριοι με δημοψήφισμα και ανεστάλη επ’ αόριστον η λύση του Κυπριακού. Ο μεν Παπαδόπουλος έκλαιγε, διότι ´δεν ήθελε να παραδώσει κοινότητα, αφού παρέλαβε κράτος´, ο δε Χριστόφιας το ίδιο, επειδή ´αναγκαζόταν να βάλει την Κύπρο στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.´. Είχε καλές προθέσεις και ο πρωταρχικός σκοπός του ήταν η λύση του Κυπριακού. Και ήταν ευκαιρία τη στιγμή που στα κατεχόμενα ήταν ένας διαλλακτικός ηγέτης, ο Ταλάτ, πιο κοντά στις απόψεις Χριστόφια. Αμφότεροι πρέσβευαν υπέρ της λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους. Βρέθηκαν κοινά σημεία σύγκλισης, αλλά και μερικά απόκλισης των απόψεών τους, όχι και τόσο αγεφύρωτα, αλλά ο Χριστόφιας υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του ότι έδειξε διστακτικότητα ένεκα των αντιδράσεων της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, των εταίρων της συγκυβέρνησης.
Συνομιλούσε με τον Ταλάτ χωρίς να γίνεται καμία ενημέρωση στον λαό προς τα που πηγαίνουν οι συζητήσεις, μέχρι που ο Ταλάτ αντικαταστάθηκε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία απ’ τον Ερόγλου, πρόσωπο σχετιζόμενο με ακραιφνή τουρκικά ιδεώδη. Τον νέο ηγέτη είχε πιέσει ο Ερντογάν να είναι διαλλακτικός με τον Χριστόφια, για να ’χει ένα ατού στις προσπάθειές του προς επιτυχή έκβαση της πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. Επενέβη όμως ο Νταβούτογλου και άλλαξε τα μυαλά του Ερντογάν ότι δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας η ευρωπαϊκή ένταξη και έτσι ο Ερόγλου ανέστειλε κάθε διαδικασία για τις επόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο Χριστόφιας, παρά την επιτυχία επί προεδρίας του στην ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο ´Αφροδίτη´ της Α.Ο.Ζ. νότια της Κύπρου, που οι προσπάθειες για την εκμετάλλευση συνεχίζονται, αστόχησε, λόγω μη προνοητικότητος ή και έλλειψης ικανοτήτων. Δεν μπόρεσε να ελέγξει την οικονομία, που άρχισε να τρικλίζει μετά την έκρηξη στο ´Μαρί´ τον Ιούλιο του 2011, που επετάχυνε τις εξελίξεις. Του στοίχησε οικονομικά και επηρέασε το τραπεζικό σύστημα. Από εκεί κι ύστερα η επιρροή του αποδυναμώθηκε δραματικά, μέχρι που το κόμμα του αποφάσισε να μην το εκπροσωπήσει στις εκλογές.
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής έφεραν αναταράξεις στα κόμματα. Ο υιός του Τάσσου Παπαδόπουλου διεφώνησε να υποστηριχθεί ο Νίκος Αναστασιάδης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ο οποίος πήρε 45,46% έναντι 24,93% των Σοσιαλιστών του ΑΚΕΛ υπό τον Σταύρο Μαλά. Οι Αναστασιάδης και Μαλάς δημιουργούν πολωτικό κλίμα (δεξιάς – αριστεράς) και θα βρεθούν αντιμέτωποι στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής. Οι μεν αποδίδουν ευθύνες στους δε και αντιστρόφως ότι φταίνε για τη δεινή οικονομική κυπριακή κατάσταση και δεν τους πέφτει λόγος να θέλουν να διαχειριστούν την κρίση και ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες! Πάντως οι επιτελείς του ΑΚΕΛ μην μπορώντας ν’ απαλλαγούν απ’ τα βαρίδια της διακυβέρνησης Χριστόφια κατηγορούν το ΔΗΣΥ ότι στερούνται επιχειρημάτων, καταφεύγουν σε δημαγωγικά συνθήματα και αφορισμούς διαστρεβλώνοντας ´βάναυσα την αλήθεια´.
Η Κύπρος ξαναβρίσκεται στον κυκλώνα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, διότι στην πλάτη της πάλι διαδραματίζονται κοσμοϊστορικά γεγονότα, που έχουν σχέση με το Μνημόνιο, που θα πάρει πάνω του ο Αναστασιάδης, αν εκλεγεί με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και με τα παιχνίδια γύρω απ’ τις γερμανικές εκλογές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα