Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών και των εφήβων, ο σχολικός εκφοβισμός, το άγχος, οι εξαρτήσεις και οι μαθησιακές δυσκολίες, οι νέες προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και το θέμα ´Κουβεντιάζοντας με τα μικρά παιδιά για το σεξ´, ανέπτυξαν σε γονείς και εκαιδευτικούς η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια προσωποκεντρικής κατεύθυνσης Νεκταρία Πατεράκη-Καστρινάκη και η σχολική σύμβουλος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μαργαρίτα Γερούκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, η Μαργαρίτα Γερούκη υπογράμμισε ότι «στην Ελάδα δυστυχώς παρότι υπάρχει ένα πολύ καλό βιωτικό και μορφωτικό επίπεδο, οι δείκτες της σεξουαλικής υγείας που αφορούν την υπογονιμότητα τα προβλήματα γονιμότητας, τις αμβλώσεις, τις γνώσεις του πληθυσμού σε θέματα σεξουαλικής υγείας, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι ιδιαίτερα αρνητικοί. Αντίθετα σε χώρες που γίνεται συστηματικά σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο καθώς και στις οικογένειες που συζητούν με τα παιδιά τους από νωρίς για θέματα του σώματος της σεξουαλικότητας των διαπροσωπικών σχέσεων, τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι η υγεία των νέων είναι πολύ καλύτερη». Η κα Γερούκη μίλησε επίσης για κάποιες προκλήσεις της εποχής μας επισημαίνοντας τα εξής «η κινητή τηλεφωνία και το Iντερνετ, κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες παγίδες, με τα παιδιά να αντιμετωπίζουν κάποιους ορατούς και αόρατους κινδύνους.
Βρισκόμαστε σε μια πολύ περίεργη κατάσταση ενώ υπάρχει και ένα νέο χάσμα γενεών. Από τη μια έχουμε νέους, τεχνολογικά πολύ ενήμερους και από την άλλη ανημέρωτους τεχνολογικά γονείς. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούν οι γονείς να ελέγχουν ούτε να παρακολουθήσουν το τι συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι τα παιδιά δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από κάποιους που εμφανίζονται συνομήλικοί τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτεροι. Όλα αυτά δημιουργούν μια καινούργια ανάγκη, πώς δηλαδή θα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να προστατεύονται από αυτούς τους αόρατους κινδύνους. Απλά τα ενημερώνουμε ότι υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι αλλά και θωρακίζοντάς τα με το να μπορούν να φιλτράρουν κριτικά το τι συμβαίνει σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον».
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ
Από την πλευρά της η Νεκταρία Πατεράκη-Καστρινάκη υπογράμμισε τα εξής «οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νού ότι τα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ από πολύ νωρίς, συζητούν με συνομήλικούς τους, βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα με ερωτικές σκηνές, διαβάζουν περιοδικά σεξουαλικού περιεχομένου ενώ παίρνουν πληροφορίες από το διαδίκτυο».
Η ίδια πρόσθεσε ότι«οι γονείς θα πρέπει να λένε στα παιδιά πάντα την αλήθεια, χωρίς να δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις και ενοχές που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Να μη θυμώνουν όταν τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσεις για το θέμα της σεξουαλικότητας». Η ίδια έκανε λόγο και για ένα σημαντικό παράγοντα που είναι η αυτοεκτίμηση, τονίζοντας ότι «η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και για την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών.
Οι γονείς οφείλουν να συνειδητοποιούν τη δική τους συμπεριφορά. Τα μηνύματα που μεταδίδουν, πρέπει να αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών».