Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΜΕ?ΤΗΝ?ΕΥΘΥΝΗ?ΤΟΥ?ΠΟΛΙΤΗ

Ιωάννης Θ. Μάζης,                    Εκδόσεις: ΗΡΟΔΟΤΟΣ
καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών            Εκδότης: Δημήτριος Κεταμούλης
Επιστημονική Δ/νση και Επιστημ/κή Επιτροπή    Περιοδική έκδοση του VITT

Eνα μελέτημα ιδιαίτερης σημασίας για την κατανόηση από την ελληνική πλευρά -πολιτικών και πολιτών- της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορικής γεωστρατηγικής πρόκλησης, η οποία με περίεργες -μιας άλλης εποχής- γεωστρατηγικές αντιλήψεις παραβλάπτει επικίνδυνα τα ελληνικά μας συμφέροντα σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα έκφρασης και λειτουργίας τους.
Με πρόταση της τουρκικής ιστορικής υπεροχής έναντι όλων των άλλων αυτοκρατορικών σχημάτων που λειτούργησαν από τη ρωμαϊκή εποχή ως το χιλιετές Βυζάντιο, αλλά και ως σήμερα ο διεθνούς κύρους καθηγητής γεωστρατηγικής Ι. Μάζης.
Ομως, όπως αποκαλύπτει στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής έκδοσης παλιότερων, νεότερων και σύγχρονων υπερ-εξουσιαστικών γεω-στρατηγικών πολιτικών εφαρμογών που έχει τίτλο ´Slamika Arabica Et Turkica´ αναφέρονται και τα εξής: Ο κ. Νταβούτογλου μέσα από τη θεωρία του γεωγραφικού, ιστορικού και πολιτισμικού βάθους τοποθετεί την Τουρκία ακριβώς στο κέντρο πολλών γεωπολιτικών επιρροών, σε σημείο που να κρίνεται ως υπηρετούσα όλων των άλλων παλιότερων και σύγχρονων, εν τω γίγνεσθαι. Για να γράψει επικριτικά και αυστηρά ο καθηγητής Μάζης ότι: ´Ακαταλήπτως όμως και αγνοώντας τις προεκτάσεις της ιδικής του μεθοδολογίας, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Νταβούτογλου του διαφεύγει απολύτως η ρωμαϊκή αυτοκρατορία του όπως και η ανατολική ρωμαϊκή (ή βυζαντινή) αυτοκρατορία. Αλλά και οι ναυτικές αυτοκρατορίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κ.λπ.´. Ομως με τέτοιες αναγωγικές ψευδοϊστορικότητες η Τουρκία συνεχίζει -σημειώνουμε εμείς- όσο μπορεί η σημερινή και αυριανή Ελλάδα να εμπιστευθεί -δήθεν- καλές προθέσεις φιλίας και συνεργασίας, αφού ιδιαίτερα τώρα, στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε, προσπαθεί να καταπατήσει τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, ακόμα και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο ευρύ τόξο γύρω από το Καστελόριζο, για να αμφισβητήσει το διεθνές θαλάσσιο – παράκτιο δίκαιο σε βάρος της χώρας μας. Τώρα, με τα αέρια και τα πετρέλαια ξαναφέρνουν στην επιφάνεια – το από ετών λυμένο θέμα της υφαλοκρηπίδας για ν? απαιτήσουν εκείνα που δεν δικαιούνται.
Πράγμα που πρέπει ιδιαίτερα να το προσέξει ο κ. Σαμαράς στις 5 του Μάρτη που θα πάει μετά τον Αβραμόπουλο για συνέχιση διαλόγου για εκβιασμούς της Ελλάδας.
Η Τουρκία αποφασιστικά και ανυποχώρητα πορεύεται σε μια εμπέδωση -με τη στήριξη της Αμερικής- μιας σύγχρονης νεο-οθωμανικής περιφερειακής υπερδύναμης. Αυτή θεωρητικά στηρίζεται στην ξεπερασμένη γεωστρατηγική του καθηγητή και ΥΠ.ΕΣ. της Τουρκίας Νταβούτογλου.
Ομως, αμφισβητείται από πολλούς         -μέσα κι έξω από την Τουρκία- έντονα. Με την ευκαιρία των τουρκικών προκλησεων για την Α.Ο.Ζ. (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη) στο ελληνικό Καστελόριζο παρουσιάζουμε ένα σημαντικό βιβλίο αμφισβήτησης και κριτικής των θεωριών Νταβούτογλου από τον Ελληνα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη. Ενα βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Το βιβλίο αυτό, που πρέπει να διαβαστεί από πολιτικούς και γρηγορούντες πολίτες, περιέχει:
Εισαγωγικά στοιχεία και δέκα (10) κεφάλαια τα εξής:
1) Ανάλυση ιδεολογικού – πολιτικού υποβάθρου των Νταβουτογλιανών θεωρητικών ερεισμάτων.
2) Το Νταβουτογλιανό γεωπολιτικό όραμα.
3) Περί μεθοδολογίας ο λόγος: γεωπολιτικός παράγων και το νεο-οθωμανικό σύμπλοκο στη Νταβουντογλιανή γεωπολιτική προσέγγιση.
4) Κριτική στη Νταβουτογλιανή απόπειρα διατύπωσης του μαθηματικού τύπου ισχύος.
5) Περί της σαφεστάτης… ασάφειας του ορισμού της ισχύος…
6) Οι Αγγλοσάξωνες κλασικοί γεωπολιτικοί και η χρήση τους στη Νταβουτογλιανή γεωγραφική γεωπολιτική προσέγγιση.
7) Η θεωρία περί ´μηδενικών τριβών με τους γείτονες´ και οι περιπτώσεις της Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο των κλασικών γεωπολιτικών του αντιλήψεων και ο χαουσχοφεριανός τους ´επαναπροσανατολισμός´.
8) Και πάλι η γερμανική Geopolitik και οι F. Razel και K. Hausheffer.
9) Οι θεμελιώδεις λειτουργίες του Νταβουτογλιανού παράγοντος: α) Η σύγκρουση του Ισλάμ με τη Δύση, β) Η σύγκρουση του ισλαμικού ευρασιατισμού και τη σλαβορωσική πολιτισμική ταυτότητα.
10) Γεωστρατηγικές προτάσεις και προοπτικές κατά τη Νταβουτογλιανή προσέγγιση.
Ενα σπουδαίο μελέτημα για τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές θέσεις και επιδιώξεις της γείτονος χώρας, τις οποίες ενσαρκώνεται η πολιτική Ερντογάν με τους οραματισμούς ενός μεγάλου σύγχρονου Τούρκου ακαδημαϊκού και πολιτικού του Αχμέτ Νταβούτογλου, μιας πολιτικής προσωπικότητας που υπηρετεί το πανεθνικό τουρκικό όραμα κερδίζοντας έδαφος για τη χώρα τους την ώρα κατά την οποία η δική μας χώρα της μεγάλης πνευματικής παράδοσης είναι διαλυμένη.

´ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ´ ΜΕ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΠΑΘΟΣ
Βασικά, στο βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη (εκδόσεις Ηρόδοτος σελ. 193) πραγματοποιείται μια σύντομη παρουσίαση της διαδρομής -από τη θεωρία στην εφαρμογή- των γεωστρατηγικών απόψεων του Αχμέτ Νταβούτογλου όπως αυτές κατά βάση παρουσιάζονται – εμφανίζονται στο έργο ´Στρατηγικό Βάθος´ (η διεθνής θέση της Τουρκίας).
Μέσα από αυτές τις γεωστρατηγικές απόψεις εξετάζεται κατ? αρχήν το προ-νταβουτογλιανό ιδεολογικό ισλαμικό και νεοοθωμανικό θεωρητικό υπόβαθρο. Οπως και οι κύριοι πολιτικοί υποστηρικτές του εις το επίπεδο της τουρκικής εξουσίας. Παρά το γεγονός ότι αυτή η εξουσία ευρύτερα καθώς και άλλοι σημαίνοντες τουρκικοί θεσμοί και Φορείς έχουν στην πορεία απομακρυνθεί από τις γεωστρατηγικές θέσεις Νταβούτογλου.
Αλλά στο βιβλίο του καθηγητή Ιωαν. Μάζη παρουσιάζονται (τα προ των επιφυλάξεων) κύρια σημεία της γεωπολιτικής προσέγγισης του διανοούμενου –  ακαδημαϊκού και πολιτικού ισλαμιστή (και όχι απλώς μουσουλμάνου) πρόμαχου.

ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Τα κύρια σημεία της γεωστρατηγικής του, όπως γράφει ο Ελληνας καθηγητής Ι. Μάζης κινούνται στη σφαίρα των 3 συγκεκριμένων κλασικών γεωστρατηγικών / γεωπολιτικών της γερμανικής και της αγγλοσαξωνικής σχολής των εξής: F. Ratzel, Kitanshoffer και N.J. Spankman
Ομως, παρά τις επαρκείς κλασικές γεωστρατηγικές γνώσεις του καθηγητή και πολιτικού Νταβούτογλου, ο Ελληνας ειδικός καθηγητής και ακαδημαϊκός μελετητής και ερευνητής της σύγχρονης γεωστρατηγικής επιστήμης επικρίνει τον καθηγητή και πολιτικό Νταβούτογλου και για σημαντικά επιστημολογικά και μεθοδολογικά ελλείμματα. ´Για να μην έχει διακρίνει -ούτε αυτός- τη διαφορά μεταξύ της γεωπολιτικής αναλύσεως και της συνθετικής γεωστρατηγικής πραξεολογίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ        ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για να τονίσει ο καθηγητής Ι.Θ. Μάζης ότι: ´το μετεθεωρητικό τούτο έλλειμμα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην όλη γεωπολιτική ανάλυση του Τούρκου ακαδημαϊκού και πολιτικού. Εντάσσει όμως το stratejik derimlik στη γεωστρατηγική επιστημολογική σφαίρα, των βαρύνουσων για την τουρκική εξωτερική πολιτική και υπερεθνικιστικών πολιτικών αφηγήσεων. Αφηγήσεων με αντικείμενο τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρυτέρα Μέση Ανατολή´. Με κατάληξη να αναδεικνύονται εκείνα τα σημεία, υποσυστημικής κλίμακας της Νταβουτογλιανής γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής προσέγγισης, τα οποία όμως κάτω από το φως της συστηματικής γεωπολιτικής ανάλυσης κρίνονται κρίσιμα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα… Ιδιαίτερα (με δική μας επισήμανση) τώρα που διαδραματίζεται το μεγάλο παιχνίδι του θεάτρου σκιών με την Α.Ο.Ζ.
Με τις ´ρηματικές´ προσφυγές μας στον ΟΗΕ. Με φοβέρες για επεισόδια από την Τουρκία για μια τελική μοιρασιά μεγάλης μπουκιάς για την Τουρκία από την αδιαμφισβήτητη δική μας Α.Ο.Ζ., που από αυτή διεκδικούν μετά από πολλά χρόνια δικαιώματα ´ιδιοκτησίας´ οι Τούρκοι…

Ο ΝΕΟΣ ´ΗΓΕΜΩΝ´ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ομως, ο πολύς Νταβούτογλου που θεωρείται ο νέος ´ηγεμών´ του ισλαμικού κόσμου (που παρά τις πολλές εσωτουρκικές αμφισβητήσεις της νεοοθωμανικής πολιτικής του) κατευθύνει τη ´μεγάλη´ ισλαμική δημοκρατική, λογική και φιλοδυτική (αμερικανική) πολιτική του Ερντογάν. Μια πολιτική την οποία προβάλλει εντυπωσιακά (με εξώφυλλο του ίδιου του Ερντογάν και μεγάλο πολυσέλιδο αφιέρωμα στο τεύχος της 28ης Νοεμβρίου 2011). Ενα αφιέρωμα που ´αναγόρευσε´ την Τουρκία (της Ερντογανο-νταβουτογλιανής πολιτικής) ως τη ´φιλική περιφερειακή υπερδύναμη´. Με ένα κρίσιμο ερώτημα στην πρώτη σελίδα αυτού του αφιερώματος που λέει: ´Ομως, μπορεί το παράδειγμα του «δρόμου» που ακολουθεί ο Ερντογάν να σώσει την αραβική άνοιξη;´.

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜ           ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφαλώς δεν την έσωσε, αφού οι σκοτεινοί μηχανισμοί που πυροδότησαν την ´αραβική άνοιξη´ μιας παμμεσογειακής πολιτικής που εξερέθισαν ακόμα και το Ισραήλ διαχώρισε την πολιτική του από την Αμερική ως προς την αραβική άνοιξη λόγω των αραβικών – ισλαμικών αντιδράσεων και για το ίδιο το Ισραήλ, αλλά και για τη Δύση. Σε συνάρτηση μάλιστα, με την απομόνωση της Ρωσίας από το ενεργειακό παιχνίδι σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή, την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ομως, σ? αυτό το παιχνίδι των μεγάλων ενεργειακών συμφερόντων που κατέστρεψε την Ελλάδα (μετά τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο) θα επανέλθουμε. Για να μην τρέφει ο ελληνικός λαός ψευδαισθήσεις από το Ιόνιο, τη Βόρεια Ελλάδα, το Αιγαίο, Κύπρο και το τόξο Καστελόριζο – Κρήτη ότι θα ρεύσει πακτωλός στις άδειες τσέπες των Ελλήνων – Ελληνίδων, αφού όλα ήδη υπάγονται στον απόλυτο έλεγχο των μεγάλων εκμεταλλευτικών συμφερόντων της Δύσης.

TO NTABOΥΤΟΓΛΙΑΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
(αποσπάσματα από το κεφ. ΙΙ του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη)
…Ο Νταβούτογλου ορίζει το ιστορικό βάθος ως ένα χαρακτηριστικό μιας χώρας η οποία ευρίσκεται στο επίκεντρο των [ιστορικών] γεγονότων… αναγνωρίζει οκτώ πρώην αυτοκρατορίες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, την Αυστρο-Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία ως χώρες με ´ιστορικό βάθος´…
Αυτό το ιστορικό βάθος τοποθετεί την Τουρκία ακριβώς στο κέντρο πολλών γεωπολιτικών επιρροών… Ακαταλήπτως όμως (τονίζει ο καθηγητής Ιωαν. Μάζης) και αγνοώντας τις προεκτάσεις της δικής του μεθοδολογίας του διαφεύγει απολύτως η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπως και η Ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Βυζαντινή), αλλά και οι ναυτικές αυτοκρατορίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Για να είναι ακατανόητο το ιστορικό αυτό lapsus του Τούρκου πανεπιστημιακού. Μόνο που έτσι δεν τιμά τον τίτλο του γεωπολιτικού, αλλά απλώς του ´πολιτικού συμβούλου´ του κ. Ερντογάν. Και μάλιστα ενός συμβούλου, ο οποίος παραγράφοντας την ιστορική πραγματικότητα, απλώς οδηγεί σε λανθασμένες ατραπούς τον πολιτικό προϊστάμενο, θέτοντας εν κινδύνω την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής… Ενώ αναγκάζεται με δυσφορία να αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας στην περιοχή Καυκάσου και να λαμβάνει υπ? όψιν τις ιδιαίτερες ευαισθησίες, εκάστου των κρατών της περιοχής, επιχειρώντας να ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στην κεντρική καμπή στον Καύκασο. Για άσκηση γεωστρατηγικής επιρροής στον ενεργειακό οικονομικό τομέα στον πολιτισμό με προέκταση αναφοράς στον οθωμανικό τομέα, με όραμα την ανάπτυξη της νεοοθωμανικής στρατηγικής… βάθους και ύψους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα