´Η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή του Καστελόριζου, κατοχυρώνοντας ανύπαρκτα συμφέροντα που αποβλέπουν στη διεκδίκηση τουρκικής Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδος, η οποία φθάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο´. Είναι η δήλωση τον Μάιο 2011 του τότε τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΝΔ και νυν υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε καλέσει την κυβέρνηση Παπανδρέου να ανακηρύξει την ελληνική Α.Ο.Ζ.
Επτά μήνες, αφ’ ότου έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, δεν έκανε τίποτα μ’ αυτό το θέμα και βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ωθείται ν’ αντιμετωπίσει θέματα ελληνικής υφαλοκρηπίδος και Α.Ο.Ζ., που πάνε οι Τούρκοι να τα κάνουν τετελεσμένα. Η Τουρκία παρεχώρησε άδεια διεξαγωγής ερευνών ανεύρεσης υδρογονανθράκων σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, όπως και νοτιοανατολικά πολύ κοντά στη Ρόδο.
Μ’ αυτή την ενέργεια επιχειρεί να περιορίσει τις θαλάσσιες ζώνες στα 6 ν.μ., υποδεικνύοντας εμμέσως τα όρια της υφαλοκρηπίδος και της ελληνικής Α.Ο.Ζ.
Στην περιοχή είναι χαρτογραφημένα τα οικόπεδα 5028, 5033, 5034 και 5035. Συγκεκριμένα το 5033 απέχει 6 ν.μ. από το Καστελόριζο και 11,2 ν.μ. από τις ακτές της Ρόδου. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει, από τον περασμένο Ιούλιο, τις θέσεις της γι’ αυτό το θέμα, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τουρκική κυβέρνηση με επανειλημμένα διαβήματα. Τώρα η ελληνική διπλωματία αντέδρασε με ρηματική διακοίνωση στον Ο.Η.Ε. σε απάντηση των τουρκικών κινήσεων, που αμφισβητούν τα όρια των ελληνικών θαλασσίων ζωνών. Δεν αποτελεί δε έκπληξη η αντίδραση της Τουρκίας, που λέει, ότι οι έρευνες γίνονται ´εντός της υφαλοκρηπίδος, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης φυσικών πόρων´. Και συνεχίζει να ομιλεί ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις από τα διαβήματα της Ελλάδας, αλλά εμείς συνεχίζουμε, γιατί αυτό που κάνουμε, διασφαλίζει τις θέσεις μας. Πιστεύεται ότι εντός της εβδομάδος θα υποχρεωθούν να στείλουν κι αυτοί τη δική τους ρηματική διακοίνωση στον Ο.Η.Ε.
Η κυβέρνηση καλείται να λύσει το ανακύψαν πρόβλημα με την επίμονη στάση της Τουρκίας και ασκεί μόνη της δικαιώματα, εκεί που δεν της ανήκουν. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά, που προκαλεί εντάσεις, όταν πρόκειται να γίνει κάποια επίσημη επίσκεψη Ελλήνων πολιτικών ή πολιτειακών προσώπων. Τώρα μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία για τη συνεδρίαση μεικτού διυπουργικού κυβερνητικού συμβουλίου υπό τη συμπροεδρία των δύο πρωθυπουργών οι Τούρκοι συνεχίζουν τα πείσματά τους γύρω απ’ το Καστελόριζο.
Ειναι αλήθεια ότι έχουμε να κάνουμε με δύστροπο γείτονα. Υπό τας συγκεκριμένας συνθήκας η εξωτερική πολιτική απαιτεί πολύ προσωπικούς χειρισμούς. Μπορεί να ’χουμε απόλυτο δίκιο, αλλά οι κινήσεις μας, αν γίνουν την άλφα στιγμή, ενδέχεται να αποτύχουν, αν γίνουν υπό άλλας συνθήκας πιθανόν να ’χουν καλύτερες αποδόσεις. Οταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, χρειάζεται προσοχή και η πρόβλεψη των επομένων κινήσεων της άλλης πλευράς για ν’ αποφευχθεί κάποιο θερμό επεισόδιο.
Ο κ. Σαμαράς προχθές στο Διεθνές Συνέδριο για την ενέργεια επεσήμανε την αντίφαση της Αγκυρας ως προς το Διεθνές Δίκαιο της θαλάσσης.
´Η χώρα μας είπε κατέθεσε στον Ο.Η.Ε. ρηματική διακοίνωση επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δίνει οικόπεδα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος βάσει του Δ.Δ. της θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώμτα. Η Αγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί μ’ αυτή μας τη θέση και επικαλείται το Δ.Δ. της θάλασσας. Υπάρχει μία διαφορά· εμείς επικαλούμαστε το Δ.Δ. της θάλασσας που έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει´. Το μήνυμα Σαμαρά είναι ´σεβασμός στο Δ. Δίκαιο´.
Πολλά τα ερωτήματα. Αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση και επιφυλακτικότητα. Αν υφίσταται κάποιο στρατηγικό σχέδιο. Αν είναι ενημερωμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί και έχει ληφθεί υπ’ όψιν η εκπεφρασμένη γνώμη τους για παν ενδεχόμενον. Οταν τέτοια θέματα βρίσκονται στο σκοτάδι, καταλήγουν σε τραγωδία.