Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Κόμβοι σύνδεσης με χωριά

» Παρουσίαση σχεδιασμού Τεχνικών Υπηρεσιών σε δημάρχους
Παράκαμψη των οικισμών, σύνδεση με τα χωριά με κόμβους, συντόμευση της απόστασης και βελτίωση της ασφάλειας προβλέπει ο σχεδιασμός των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων για τους κάθετους οδικούς άξονες του Νομού.
Χθες έγινε μία πρώτη παρουσίαση της φιλοσοφίας των Τεχνικών Υπηρεσιών σε συνάντηση που είχαν με τους δημάρχους (απουσίαζε η Κίσαμος για την οποία θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση). Ο σχεδιασμός αυτός θα αναλυθεί το επόμενο διάστημα στα Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου να υπάρξουν παρατηρήσεις και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν οι μελέτες με χρηματοδότηση το πιθανότερο από πόρους της Περιφέρειας. Οσον αφορά την υλοποίηση των έργων, το πιο αισιόδοξο σενάριο μιλάει για ορίζοντα… δεκαετίας, ωστόσο, όπως τονίστηκε από όλους τους μετέχοντες, είναι σημαντικό που για πρώτη φορά θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για έργα που θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου.
«Κάνουμε κάποιες προτάσεις για τα βασικά έργα υποδομής. Το χωροταξικό Κρήτης που έγινε το 2003 ανέφερε πως τα Χανιά έχουν έναν μόνο άξονα που είναι στα διευρωπαϊκά δίκτυα και που συνδέουν τον Β.Ο.Α.Κ.  με τον νότο και ήταν αυτός του Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα. Επειδή στο νέο χωροταξικό τα Χανιά δεν θα έχουν μόνο το Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα, αλλά και τα Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσα, Χανιά – Λάκκοι, Χανιά – Αλικιανός – Σούγια, Βρύσες – Σφακιά αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρώτη συζήτηση και μια πρώτη παρουσίαση των σκέψεών μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως επιθυμία του είναι «όταν ξεκινήσουμε τις μελέτες να είναι σύμφωνοι κατ? αρχήν οι κάτοικοι. Οι μελέτες μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο της Π.Ε. Χανίων και να αναζητήσουμε πόρους για την υλοποίησή τους από το νέο Ε.Σ.Π.Α.».

Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
Για τον Δ. Καντάνου – Σελίνου οι παρεμβάσεις αφορούν τμήματα των οδικών αξόνων Αγία Ειρήνη – Σούγια και Βουκολιές – Παλαιόχωρα που δεν έγιναν κάποια έργα τα τελευταία χρόνια. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι μηχανικοί, ο στόχος τους για τον δρόμο προς Παλαιόχωρα είναι να μειωθεί η απόσταση κατά 7 χλμ. από τα Χανιά και η διαδρομή κατά 20 λεπτά. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης των κάθετων οδικών αξόνων στον Νομό. Πιστεύω και ελπίζω να προλάβουμε το καινούργιο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πραγματικά θα ωφελήσει την περιοχή του Σελίνου και είναι πολύ θετικό ότι αυτές οι μελέτες θα προταθούν στις τοπικές κοινωνίες και τα Δημοτικά Συμβούλια θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Δερμιτζάκης.

Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ
Ο μηχανικός του Δήμου Σφακίων, που εκπροσώπησε τον Δήμο, ενημερώθηκε για το τμήμα Βρύσες –  Σφακιά (προβλέπονται παρεμβάσεις στο τμήμα μετά τις Βρύσες και στο Ασκύφου – Ιμβρος) όπως επίσης και στο νότιο τμήμα σύνδεσης των Σφακίων με το Ρέθυμνο. Γι? αυτό το τμήμα ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε πως θα υπάρξει διαβούλευση με την Π.Ε. Ρεθύμνου.

Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Αναφορικά με τον Αποκόρωνα οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με το τμήμα Βρύσες – Σφακιά, ειδικά έξω από τις Βρύσες που έχει ανάγκη βελτιώσεων, αλλά και με τον οδικό άξονα που ´κόβει´ στα δύο τον Βόρειο Αποκόρωνα από Τσιβαρά (μετά τις Καλύβες) μέχρι και Γεωργιούπολη.  «Είναι σε θετική κατεύθυνση όλα αυτά που ακούσαμε. Θα τα συζητήσουμε στο Δ.Σ., θα ζητήσουμε τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής και ελπίζω να έχουμε θετική εξέλιξη», τόνισε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Γρηγόρης Μαρκάκης. Ο ίδιος πρότεινε στους μηχανικούς να βάλουν στα σχέδιά τους έναν οδικό άξονα παράλληλα με τον κεντρικό άξονα των Βρυσών, ενώ σημείωσε την ανάγκη η μελέτη να προβλέπει συνδέσεις όλων των χωριών με τους οδικούς άξονες με κόμβους.
 
Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ
«Ενημερωθήκαμε για τα πρώτα σχέδια για ένα πλαίσιο μελετών που πρόκειται να υποβληθούν για εκπόνηση στον επόμενο χρονικό ορίζοντα που είναι σε ορίζοντα διετίας. Ηταν μια καλή κουβέντα και πιστεύω ότι στο τέλος του σχεδιασμού, του μακροχρόνιου, πρέπει να γίνουν σοβαρές και συντονισμένες παρεμβάσεις με ένα ορίζοντα 20ετίας», ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα