«Αισθάνομαι πως ζούμε σε μια άλλη “κατοχή” ηθική και πνευματική, γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε και να επιστρέψουμε στις “πηγές” της παράδοσης, των ηθικών αξιών, σε αυτά που μας συντηρούσαν για αιώνες και τα έχουμε ξεχάσει», επεσήμανε η συγγραφέας Μαρινέλλα Βλαχάκη, το βιβλίο της οποίας, “Μουτζουρωτής χαρτιών” παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο κατά τη διάρκεια αφιερώματος για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά.
Το αφήγημα είναι βασισμένο στις παιδικές αναμνήσεις του Κωστή Παλαμά, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του Ελληνισμού που ανέδειξε της έννοιες της Ελευθερίας, της Πατρίδας, της Γλώσσας σε δύσκολες εποχές για τη νεότερη Ελλάδα.
Το βιβλίο εκδόθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Κέντρο Γκαίτε Χανίων με στόχο να αποτελέσει ένα “ταξίδι” γνωριμίας των μαθητών σε όλα τα Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας, Δημοτικά και Γυμνάσια, για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά.
Στο αφήγημά της η συγγραφέας Μαρινέλλα Βλαχάκη, παρουσιάζει τη ζωή του Παλαμά από την γέννησή του μέχρι και την εφηβεία του, μέσα από την παρουσίαση δραματοποιημένων βιογραφικών στοιχείων του δημιουργού, του οποίου το έργο κυριαρχεί στα Νεοελληνικά Γράμματα, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του λαού να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο και να συνεχίζει την πορεία του μέσα στην Ιστορία.
Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση του βιβλίου “Μουτζουρωτής χαρτιών” από τη φιλόλογο Βαρβάρα Περράκη και θεατρική απόδοση του ίδιου αφηγήματος από τη Μαρινέλλα Βλαχάκη σε σκηνοθετική επιμέλεια του Κωστή Καπελώνη και μουσική σύνθεση – τραγούδι από τον Λεωνίδα Μαριδάκη.
Οπως ανέφερε η κα Βλαχάκη, «προσπάθησα να καταλάβω, να μαζέψω πληροφορίες από βιβλιογραφία, σκόρπιες αναμνήσεις του ποιητή από την παιδική του ηλικία και μετά από έρευνα και πολλή προσπάθεια έφτιαξα ένα αφήγημα που αφορά την παιδική του ηλικία, από την γέννησή του μέχρι τα 17 του χρόνια.
Αυτό άρχισε, όταν έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο του Παλαμά που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και βρήκα ότι τώρα που με αφορά το θέατρο και με ενδιαφέρει να κάνω κάτι -καθώς ετοιμαζόμουν να αναζητήσω καινούργιο έργο- είχε πάρα πολλά θεατρικά στοιχεία που με ενδιαφέρανε. Και επίσης πάντα με συγκινούσε ο θάνατος του Παλαμά, όλη η ιστορία που έγινε μέσα στην Κατοχή. Επειδή αισθάνομαι και τώρα, ότι έχει “πεθάνει” ξανά ο ποιητής και είμαστε σε μια άλλη “κατοχή” ηθική και πνευματική, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να γυρίσουμε πάλι στις “πηγές”, να αναζητήσουμε αυτό που μας συντηρούσε για αιώνες και το έχουμε ξεχάσει».
Μιλώντας για το “Μουτζουρωτή χαρτιών” η κα Περράκη ανέφερε πως: «είναι μια επικίνδυνη ισορροπία, ένα εγχείρημα και τόλμημα, γιατί έρχεται να αναμετρηθεί με την γραφή ενός μεγάλου εθνικού ποιητή, ο οποίος όμως στην περίπτωση του βιβλίου είναι παιδί. Ενα παιδί πληγωμένο, ένα παιδί της απώλειας, ένα παιδί πολύ νωρίς ορφανό.
Και εμείς αυτό που παρακολουθούμε μέσα από το κείμενο είναι τα χρόνια της αθωότητας του Παλαμά, μέχρι τα πρώτα σκιρτήματα της εφηβείας, τη σχέση του με το σχολείο, με τα παιχνίδια, με τον θάνατο, τη μετάβασή του ουσιαστικά από την γενέθλια πόλη της Πάτρας μέχρι τη λιμνοθάλασσα, σε ένα ιδιαίτερο ασφαλές περιβάλλον όσον αφορά την Τέχνη, τη μόρφωση, την αγάπη. Βλέπουμε ένα παιδί να ξεδιπλώνει τις εντυπώσεις του για τη ζωή, ένα παιδί που γνώρισε πρόωρα τον θάνατο, ένα παιδί που η πραγματικότητα ανακατεύεται με τον μύθο. Νομίζω ότι είναι μια άλλη πλευρά, η πιο λυρική και η πιο τρυφερή του Κωστή Παλαμά» ανέφερε η κα Περράκη.
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στη Γερμανική γλώσσα ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι Κατερίνα Ζομπανάκη και η Αθανασία Ζώτου.