ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΩΤΑΚΗΣ*
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣΟΥΛΑΣ*
Πρόσφατα (11/2) ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρόγραμμα ´καλοκαίρι κώδικα´ (summer of code) της Google, που προσφέρει $ 4.500 (3.500 – 3.800 ευρώ περίπου) σε όσους φοιτητές επιλεγούν για ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού το καλοκαίρι.
Τι είναι το Google Summer of Code (GSoC)
Η ιδέα για το πρόγραμμα ξεκίνησε από τους ίδιους τους ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page και στηρίχθηκε στην παρατήρηση ότι πολλοί ταλαντούχοι στον προγραμματισμό φοιτητές αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται τα καλοκαίρια (σε καφετέριες κ.λπ.) για οικονομικούς λόγους. Θα ήταν λοιπόν πολύ χρήσιμο αν η Google μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη χρήσιμων έργων ΕΛ/ΛΑΚ που πάντα χρειάζονται περισσότερη συνεισφορά.
Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Εκτός από τα χρήματα που λαμβάνουν οι φοιτητές που συμμετέχουν με τη μορφή υποτροφίας – επιδότησης, ο κώδικας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του GSoC μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για απόκτηση credit στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος (η Google προσφέρει τη σχετική τεκμηρίωση). Τα μεγαλύτερα ωφέλη πάντως μακροπρόθεσμα για τους φοιτητές είναι συνήθως αφενός η απόκτηση σημαντικής εμπειρίας από τη συνεισφορά σε έργα ´του πραγματικού κόσμου´ με πολλές φορές εκατομμύρια χρήστες και αφετέρου η δικτύωση με σημαντικά άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινότητα του έργου στο οποίο συνεισφέρουν. Πολλές φορές συμμετέχοντες στο GSoC καταλήγουν να απασχολούνται σε πολυεθνικές, όπως η IBM ή έργα που ξεκινούν στο πλαίσιο του GSoC καταλήγουν σε επιτυχημένες μικρές επιχειρήσεις όπως στην περίπτωση της Transifex του Δημήτρη Γλέζου. Το όφελος για τους φορείς που παράγουν ΕΛ/ΛΑΚ και συμμετέχουν στο GSoC από την άλλη, είναι ότι τις περισσότερες φορές οι φοιτητές παραμένουν στην κοινότητα του έργου και συνεχίζουν να συνεισφέρουν και μετά το τέλος του προγράμματος κάτι που βοηθά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των έργων αυτών.
Η διαδικασία
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι (κερδοσκοπικοί ή μη) οργανισμοί που παράγουν ελεύθερο λογισμικό (όπως π.χ., το ίδρυμα Mozilla) υποβάλλουν τις αιτήσεις ενδιαφέροντος για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα. Κάθε αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ιδέες / προτάσεις για βελτιώσεις ή νέες εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν στα πλαίσια του προγράμματος. Κάθε ιδέα πρέπει να περιλαμβάνει και τουλάχιστον ένα όνομα μέλους της κοινότητας ο οποίος θα απασχοληθεί ως ´μέντορας´ καθοδηγώντας και αξιολογώντας το φοιτητή με στόχο τη σωστή / πλήρη υλοποίηση της ιδέας που προτείνεται. Τα άτομα που απασχολούνται ως μέντορες συνήθως είναι μέλη της κοινότητας του αντίστοιχου έργου, για παράδειγμα στην Ελλάδα ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης συμμετέχει ως μέντορας στο έργο FreeBSD από το 2006. Φέτος η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 18η Μαρτίου.
Στη δεύτερη φάση, οι φοιτητές καταθέτουν τις αιτήσεις τους σημειώνοντας σε καθεμιά την ιδέα και τον οργανισμό στον οποίο επιθυμούν να συνεισφέρουν. Υπάρχει η δυνατότητα ένας φοιτητής να προτείνει κάτι διαφορετικό από τις ιδέες που έχει δημοσιεύσει ήδη ένας οργανισμός ή να προτείνει κάποιο καθαρά ερευνητικό έργο ελεύθερου λογισμικού με μέντορα τον επιβλέποντα καθηγητή του, αν και σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετά μικρότερες (πολύ λίγα ερευνητικά έργα γίνονται αποδεκτά). Οι αιτήσεις των φοιτητών υποβάλλονται μεταξύ 22 Απριλίου και 3 Μαΐου. Οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί ανακοινώνονται στις 27 Μαΐου.
Η ανάπτυξη του κώδικα καθεαυτή γίνεται μεταξύ 17 Ιουνίου και 16 Σεπτεμβρίου, με ενδιάμεση αξιολόγηση στις 29 Ιουλίου – 2 Αυγούστου. Για να καταβληθεί η τελική πληρωμή θα πρέπει και οι δύο αξιολογήσεις (ενδιάμεση και τελική) από τους μέντορες να είναι θετικές.
Στρατηγική επιτυχίας
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, οι φοιτητές που τελικά επιλέγονται συνήθως ξεκινούν τη συμμετοχή τους από πολύ νωρίς πριν ακόμα γίνει η επιλογή των οργανισμών που θα συμμετάσχουν. Γενικά είναι ασφαλές να υποθέσει κάποιος ότι οι γνωστοί / δημοφιλείς οργανισμοί (Mozilla, KDE, Eclipse, Apache, Drupal κ.λπ.) θα γίνουν αποδεκτοί, οπότε είναι καλή ιδέα να εξετάσει κάποιος από τώρα το ποιοί οργανισμοί από αυτούς που συμμετείχαν πέρισυ έχουν και φέτος κάποια σελίδα με προτεινόμενες ιδέες και μέντορες. Δεδομένου ότι η διαδικασία καθορισμού των ´ιδεών´ κάθε οργανισμού είναι γενικά ανοιχτή σε όλους, είναι αρκετά βοηθητικό συνήθως για ένα φοιτητή να ξεκινήσει τη διερευνητική συμμετοχή του στις κοινότητες που τον ενδιαφέρουν (μέσω IRC ή με εγγραφή στις ανάλογες λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) από τώρα και να ξεκινήσει τη συζήτηση των ιδεών που τυχόν ανταποκρίνονται στις ικανότητες – ενδιαφέροντά του.
Παράλληλα, κάποιοι οργανισμοί όπως το ίδρυμα Document Foundation που υποστηρίζει την ανάπτυξη του LibreOffice δημοσιεύουν λίστες με ´εύκολες εργασίες´, η επίλυση μερικών από τις οποίες αποτελεί προαπαιτούμενο για να εξεταστεί μια αίτηση σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση, η αποδεδειγμένη συνεισφορά σε ένα έργο (π.χ. επίλυση μικρών προβλημάτων ή μέσω μικρών βελτιώσεων) βελτιώνει και τις πιθανότητες επιλογής λόγω μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στη δυνατότητα του φοιτητή να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο έργο που προτείνει.
Τέλος, σίγουρα θα είναι ωφέλιμη η επικοινωνία με άλλους Ελληνες φοιτητές που έχουν επιλεγεί τις προηγούμενες χρονιές του προγράμματος, ειδικά αυτούς που συνεχίζουν να συμμετέχουν πλέον ως μέντορες. Πέρισυ η Ελλάδα ήταν στη 18η θέση στον κόσμο με 18 Ελληνες φοιτητές να έχουν επιλεγεί στο πρόγραμμα!
Αν λοιπόν είστε φοιτητής / φοιτήτρια (όχι κατ’ ανάγκη πληροφορικής), έχετε ικανότητες στον προγραμματισμό και θα σας ενδιέφερε η επ’ αμοιβή ενασχόληση με το ελεύθερο λογισμικό το καλοκαίρι, ξεκινήστε την ενασχόληση από τώρα και καλή επιτυχία!
*Chania Lug
Παραπομπές
1. Η σελίδα του προγράμματος για το 2013: http://goo.gl/U4vBr
2. Το Google summer of code στη wikipedia: http://goo.gl/TrJsA
3. Η ανακοίνωση στο blog της Google: http://goo.gl/Of8e2
4. Συμβουλές για μία καλή αίτηση: http://goo.gl/q8k71
5. Το διαφημιστικό φυλλάδιο του GSoC 2013: http://goo.gl/4HIj0
6. Στατιστικά του 2012 ανά χώρα: http://goo.gl/QMF2D
[Όπως και το ίδιο το ΕΛ/ΛΑΚ έτσι και αυτή η στήλη είναι εξ ορισμού ανοιχτή, θα χαρούμε να μας στείλετε απόψεις, προτάσεις, τυχόν απορίες ή ό,τι άλλο θεωρείτε σημαντικό, ώστε η στήλη να είναι για εσάς όσο το δυνατόν πιο χρήσιμη. Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω της λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας μας στη διεύθυνση public@chania-lug.gr]