Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025

Συνέλευση Ενωσης Απανταχού Λακκιωτών

Με σημαντική προσέλευση μελών της Ενωσης των απανταχού Λακκιωτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, σε καφενείο του ιστορικού χωριού Λάκκοι του Δήμου Πλατανιά, Γενική Συνέλευση και διεξαγωγή αρχαιρεσιών για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε δήλωσή του στα ´Χ.Ν.´ ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Μαυρογένης, είπε: «Σήμερα κάνουμε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, απολογισμό πεπραγμένων, οικονομικών και διάφορων άλλων θεμάτων. Είμαστε ένα ιστορικό ορεινό χωριό με ανθρώπους που τιμούν την παράδοση και ξέρουν να προσφέρουν στα κοινά καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια με ενωτική διάθεση για το καλό του τόπου και της πατρίδας. Η Ενωση Λακκιωτών δημιουργήθηκε το έτος 1974. Εχει ιδεολογικό υπόβαθρο τις αρχές και αξίες που έχουν συνισταμένες τον συγκρητισμό και την ανθρωπιά. Αυτές είναι συνυφασμένες στον σκοπό του καταστατικού. Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του διήρκησε από το έτος 1975 μέχρι το έτος 2004 και είχε πλούσια δράση. Τα πεπραγμένα της  αναφέρονται στην ομώνυμη εφημερίδα ´Ενωση Λακκιωτών´ που ήταν τετρασέλιδη, μεγάλου σχήματος και κυκλοφορούσε σε 1.200 φύλλα. Το έτος 2005 επανιδρύθηκε με υπογραφή 280 Λακκιωτών με πρωτοβουλία του στρατηγού Στέφανου Ανδριάνη. Σε αυτή προστέθηκαν νέοι θεσμοί μεταξύ των οποίων το συμβούλιο των επιτίμων δημογερόντων που έχει ιστορική προσφορά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. H ετήσια Συνέλευση των απανταχού Λακκιωτών γίνεται κάθε χρόνο γύρω στις 15 Αυγούστου…    
Η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου έχει τεράστια συμβολική και ουσιαστική σημασία. Οι λόγοι είναι ότι στην παγκρήτια εκδήλωση που θα γίνει την 18η Αυγούστου στον Ομαλό για την επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, πρέπει τα μέλη του να βοηθήσουν στην επιτυχία της.
Η εκδήλωση αυτή γίνεται με συνδιοργάνωση των Δήμων Πλατανιά, Καντάνου – Σελίνου και Σφακίων. Εχουν υποβληθεί 15 υποψηφιότητες και τοπικά και προβλέπεται να εκλεγούν επτά (7). Αλλά στην ουσία όλοι θα θεωρηθούν εκλεγμένοι, γιατί όλοι προσφέρθηκαν και μπορούν να μπουν στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσουν στην επιτυχία της».
Αμέσως μετά, με την ιδιότητα του ως επίτιμος δημογέροντας της Ενωσης των Απανταχού Λακκιωτών, ο Γεώργιος Κουτρούλης, δείχνοντας την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Λάκκων μας δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στην εκκλησία αυτή του Αγίου Αντωνίου την 30 Μαρτίου 1866 ξεκίνησε η επανάσταση 1866-69 με την ορκωμοσία και αδελφοποίηση 27 Λακκιωτών. Ο όρκος συντάχθηκε από τον Αντώνιο Γιάνναρη και έχει ως εξής: ´Ομνύομεν εις το όνομα της Αγίας και αδιαιρέτου Τριάδος οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ότι από σήμερον συνδεδεμένοι αδιασπάστως ως αδελφοί αποφασίζομεν να ενεργήσωμεν υπέρ της Πατρίδος μας ό,τι δυνηθώμεν και κρίνομεν ωφέλιμον εις τον λαόν. Προς τούτο παραιτούμεθα των οικείων μας υποθέσεων, αυθορμήτως δε έκαστος ημών και άνευ ουδεμίας συναλλήλων επιβολής ή προτροπής συναδελφιζόμενοι εν τω Ιερώ Ναώ του Θεού προσομνύομεν να συνεργασθώμεν μεθ’ όλης της δυνάμεως και αυταπαρνήσεώς μας εις την φωνήν και ανάγκην της Πατρίδος μας, άνευ δυσαρεσκείας και έριδος προς αλλήλους μέχρι αυτού του θανάτου, έτι δε υπερασπισθώμεν μεν κατά πρώτον τα υπό της Τουρκικής αρχής καταπατηθέντα δικαιώματα του λαού, να προβώμεν δε συνασπισμένοι, αν ομοφώνως εγκριθεί και μέχρι της απελευθερώσεως της πατρίδος μας από του Τουρκικού ζυγού´. Την επομένη ο Νικόλαος Νικολούδης μετέβη στο Ακρωτήρι και ενημέρωσε τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη για την απόφαση αυτή των Λακκιωτών ο οποίος την υιοθέτησε, στη συνέχεια έστειλε προσκλήσεις προς όλες τις επαρχίες της Κρήτης και τη 10η Απριλίου 1866 έγινε συνέλευση που θεωρήθηκε η πρώτη επαναστατική συνέλευση της επανάστασης αυτής. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές επαναστατικές συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη.
Η επίσημη όμως έναρξη έγινε την 21η Αυγούστου 1866 από τ’ Ασκύφου στο βουνό Συκιά, από συνέλευση εκπροσώπων όλων των επαρχιών της Κρήτης η οποία κοινοποιήθηκε με ψηφίσματα στους προξένους στα Χανιά στις 27 του ίδιου μήνα.
Η επανάσταση αυτή ήτο αποτέλεσμα των προγενεστέρων τεσσάρων κρητικών επαναστάσεων: α) Γεωργίου Καντανολέων του 1620, β) Δασκαλογιάννη του 1770, γ) της Παναγίας Θυμιανής Σφακίων 1821 και δ) του Εμμανουήλ Μαυρογένη του 1858.
Η σημερινή συνέλευση έχει δύο κύρια θέματα, το ένα είναι οι αρχαιρεσίες, δηλαδή στόχος μας είναι να εκλέξουμε ένα δυνατό συμβούλιο, που να μπορεί να θέλει να βοηθήσει αποτελεσματικά την παγκρήτια εκδήλωση που θα γίνει στον Ομαλό την 18η Αυγούστου στα πλαίσια των εορτασμών των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Ενωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Αυτή αφορά τελετή μνήμης για την επανάσταση 1866-69 η οποία ως προαναφέραμε ξεκίνησε από τους Λάκκους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα