Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Ο κ. Βενιζέλος περίμενε να τελειώσει το συνέδριο, να ισχυροποιήσει τη θέση του στο κόμμα, για να εφαρμόσει ένα σχέδιο, που ίσως προετοίμαζε προσεκτικά για τη δική του αναβάθμιση, αλλά και του κόμματος μέσα από μια ανασύνθεση της τρικομματικής κυβέρνησης. Αναζωπύρωσε, λοιπόν, το θέμα του ανασχηματισμού στην εκπομπή του ´MEGA´ ´Ανατροπή´ εκφράζοντας την άποψη ότι ο χρόνος αλλαγής φρουράς στα Υπουργεία δεν είναι και τόσο μακρινός.
Το Μ. Μαξίμου φαίνεται πως θορυβήθηκε και προσπάθησε να παγώσει τα σενάρια. Η τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ προκαλεί πονοκέφαλο στον κ. Σαμαρά, καθ’ όσον ο πρώτος τοποθετείται επισήμως ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην τρικομματική κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη. Προφανώς η αναταραχή θα μεταδόθηκε και στα υπουργικά γραφεία, γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει πως ´δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, τελεία και παύλα!´.
Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να διαπίστωσε αδυναμίες στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα και επιδιώκει να μπει στην κυβέρνηση, αν και θεωρεί για τον εαυτό του ότι ´αυτό είναι δευτερεύον θέμα´, πράγμα που θα εξαρτηθεί απ’ τη στάση του κ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν δείχνει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο ούτε και τον απασχολεί, το τι θα κάνει ο κ. Βενιζέλος. Πάντως, ως φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένος ν’ αντικατασταθούν οι δύο δικοί του, οι οποίοι στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημ. Διοίκησης θεωρούνται επιτυχημένοι μέσα σ’ αυτό το λίγο χρονικό διάστημα.
Ο κ. πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό πάντα κάνει ένα επικοινωνιακό ´αλισβερίσι´, ένα ´πάρε – δώσε´ μεταξύ των συνεργατών του, εφ’ όσον διαπιστώσει δυσλειτουργία στην κυβέρνησή του. Ομως είναι γνωστό ότι δεν προαναγγέλλονται η υποτίμηση του νομίσματος (πάει αυτό) και ο ανασχηματισμός. Οι φήμες περί ανασχηματισμού, ευθύς ως κοινολογηθούν, διαψεύδονται. Ομως μετά από 15 ημέρες διαψεύδεται η διάψευση.
Ο κ. Σαμαράς, που έχει αυτό το προνόμιο, δεν μπορεί να το ασκήσει τώρα. Οι πληροφορίες λένε ότι ένα κυβερνητικό σχήμα μπορεί να προκύψει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και όχι πριν την αναχώρηση της τρόικας, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και αυτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι θα ήταν λάθος ο ανασχηματισμός σε μια περίοδο που αναζητείται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για ένα μέτρο που υπό τας σημερινάς συνθήκας θα ’ναι μορφή επικοινωνιακής πολιτικής, που ενδέχεται να φέρει αρνητικά αποτελέσματα και να αναστατώσει τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος περιμένει απεγνωσμένα η κυβερνητική εξουσία να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών.
Μπορεί να πρόκειται περί προγραμματικών συμφωνιών. Να ανατεθούν κυβερνητικοί τομείς στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όπως είναι της Εργασίας, της Υγείας, των Εσωτερικών ή Οικονομικών. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στη μέση και ο ανασχηματισμός θα είναι ανασχετικός για το έργο της κυβερνήσεώς του. Δεν στηρίζεται σε λογικές βάσεις ούτε συμβαδίζει με την τρέχουσα πραγματικότητα, η ανακίνηση αυτού του θέματος, για το οποίο πολλά σενάρια έχουν κυκλοφορήσει, που διαμορφώνουν κλίμα αβεβαιότητας με σίγουρο αποτέλεσμα τη στασιμότητα του κυβερνητικού έργου.
Αν επιμείνει ο κ. Βενιζέλος να μπει στην κυβέρνηση, παρασύροντας και τον κ. Κουβέλη, το μόνο θετικό που θα προκύψει είναι ότι θα πάψουν να συνεδριάζουν οι τρεις τους, για ν’ αποφασίζουν, αφού θα συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή. Επί πλέον θέλουν να αναβαθμιστούν οι εταίροι, αφού θα εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση από τους ίδιους και από κοινοβουλευτικά άτομα, συζητείται δε σε κάθε Υπουργείο ο υπουργός ή ο αναπληρωτής του, ο υφυπουργός και ο γ.γ. να προέρχονται απ’ τον ίδιο κομματικό φορέα, ώστε να συντονίζεται ευκολότερα το έργο τους. Θα περιμένουμε!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα