Όλο και περισσότεροι Eλληνες ακόμη και από νεαρή ηλικία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από ρευματοπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα. Οι επισημάνσεις αυτές έγινες στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πινακοθήκη Χανίων, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν ζητήματα όπως η προσέγγιση ασθενούς με αρθρίτιδα, ο ανοσολογικός έλεγχος συστηματικών νοσημάτων στην κλινική πράξη, βιολογικές θεραπείες για τον μη ειδικό γιατρό, οστεοπόρωση -διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση.
Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο καθηγητής γιατρός – ρευματολόγος Πρόδρομος Σιδηρόπουλος, διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος μιλώντας στα “Χ.Ν.” επεσήμανε ότι «η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η συχνότερη από τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, μαζί με την ουρική. Από στατιστικά σε ολόκληρη τη χώρα, τη δεκαετία του 2000, φαίνεται ότι είναι 0,6% του γενικού πληθυσμού, με τις σπονδυλαρθρίτιδες να κατέχουν 0,5%. Αν τα αθροίσουμε φτάνουμε το 1% που μαζί με τα υπόλοιπα αυτοάνοσα ρευματολογικά είναι 1,5%. Αυτό μπορεί να φαίνεται σε κάποιους ένα χαμηλό ποσοστό, ωστόσο επειδή μιλάμε για χρόνια νοσήματα, νοσήματα που έρχονται και μένουν καθώς και για νοσήματα τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει πολλά χρόνια θεραπεία, ήδη από τα πιο παραγωγικά έτη της ζωής τους, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς στην Κρήτη που νοσούν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι 1700. Μπορεί και εδώ να φαίνεται μικρό το ποσοστό, όμως ας μη ξεχνάμε ότι στα άτομα αυτά η νόσος ξεκινάει στα 25, διαγιγνώσκεται στα 32 με 33. Ετσι λοιπόν στη συνέχεια μπορείτε να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το φορτίο της νόσου και ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών».
ΠΟΙΟΥΣ ´ΧΤΥΠΟΥΝ´ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ο κ. Σιδηρόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι «οστεοαρθρίτιδα συνήθως παθαίνουν τα άτομα τα οποία στο παρελθόν είχαν τραυματισμούς π.χ. σε γόνατα και γενικά σε αθρώσεις. Οι περισσότερες από τις άλλες παθήσεις, ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται είναι τυπικός, όπως σε όλες τις άλλες παθήσεις. Σε ένα ποσοστό οφείλονται τα γονίδια, επίσης το πού ζούμε -το περιβάλλον- και ένα ποσοστό το οποίο δεν το γωρίζουμε, το οποίο έχει να κάνει με τον οργανισμό και πώς το ανοσολογικό του σύστημα “απαντά” σε διάφορα ερεθίσματα. Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ένα ποσοστό περίπου 40% εμφάνισης της νόσου οφείλεται στα γονίδια, άλλο τόσο το περιβάλλον και το υπόλοιπο είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε».
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Από την πλευρά του ο ειδεικευόμενος ρευματολόγος του ΠΑΓΝΗ Γιάννης Καλιτσάκης τόνισε ότι «να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι μικρόβια δεν είναι καρκίνος, γεννιούνται από το ίδιο τον οργανισμό, ο οποίος κάτω από ορισμένες συνθήκες έχει κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να προκαλεί επιθέσεις στον ίδιο του τον οργανισνό και έτσι να προκαλούνται φλεγμονές και βλάβες του οργανισμού. Είναι μύθος ότι οι ρευματοπάθειες είναι παθήσεις μόνο της τρίτης ηλικίας. Στην πραγματικότητα οι ρευματοπάθειες “κτυπούν” και ανθρώπους αρκετά νέους και παραγωγικούς από την ηλικία των 30 με 50 χρόνων αλλά να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και πιο νεανικές μορφές αρθρίτιδας». Για το πότε θα πρέπει να επισκεφτούμε ρευματολόγο, ο κ. Καλιτσάκης δήλωσε ότι «όταν έχουμε πόνο στις αρθρώσες, όταν ένας πόνος είναι, ιδίως, πρωινός που συνοδεύεται από δυσκαμψία η οποία κρατά περίπου 1 ώρα, με τον πόνο αυτό να μη υποχωρεί έπειτα από 1 με 2 εβδομάδες. Επίσης όταν έχουμε ένα περίεργο εξάνθημα στο πρόσωπο, όταν ανεξήγητα κάνουμε πυρετό σε δέκατα, κάποιο πόνο στη μέση το πρωί ο οποίος δεν έχει να κάνει με κούραση ενώ περνάει με την κίνηση, τότε θα πρέπει να υποψιαστούμε, ειδικά όταν το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 18-20 χρονών». Για τη θεραπεία των ρευματολογικών νοσημάτων ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι σύγχρονες θεραπείες πετυχαίνουν να βάζουν το νόσημα σε ύφεση, που αυτός είναι και ο στόχος. Οσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση και όσο πιο γρήγορα μπει ο πάσχων στην ύφεση, τόσο καλύτερη πορεία θα έχει στη συνέχεια, καθώς δεν θα χρειαστεί να παίρνει επί μακρόν, είτε για μεγάλες δόσεις φαρμακευτική αγωγή».
ΝΕΑ ´ΟΠΛΑ´ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Η γιατρός – παθολόγος και πρόεδρος της ιατρικής εταιρείας Χανίων Λουκία Καλογεράκη σημείωσε ότι «περισσότερες από 200 παθήσεις έχουν σχέση με ρευματολογικά προβλήματα, ενώ από αυτές, οι περισσότερες είναι εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής μας στήλης και του αυχένα, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές δεν σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα. Από αυτοάνοσα νοσήματα νοσούν 200.000 Ελληνες, και είναι νοσήματα τα οποία παρουσιάζουν χρόνιες εξάρσεις και υφέσεις, ενώ ταλαιπωρούν τις πιο παραγωγικές ηλικίες των ασθενών. Η κα Καλογεράκη πρόσθεσε ακόμα ότι «το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν “μπει” στη θεραπευτική μας φαρέτρα νέες θεραπείες, οι λεγόμενες βιολογικές οι οποιες έχουν αλλάξει τη ζώη των πασχόντων». Η κα Καλογεράκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Σιδηρόπουλο και την όμαδα του για τη συμμετοχή τους στην τόσο σημαντική ημερίδα. Να σημειωθεί ότι αν και η εκδήλωση αφορούσε γιατρούς, η αίθουσα γέμισε από απλούς πολίτες, δείγμα ότι οι ρευματολογικές παθήσεις “ταλαιπωρούν” πολύ κόσμο με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι αρκετά μεγάλο. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ιατρική Εταιρεία Χανίων σε συνεργασία με τη Ρευματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΙΝ ΠΑΩ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.ΕΧΕΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ ΜΟΥ ΣΚΙΖΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΘΡΙΤΙΔΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.