Η Κρήτη και ειδικά το Ρέθεμνος, έχουν την αγαθή τύχη να συγκαταλέγεται στα εκλεκτά τέκνα τους, ο Γεώργιος Εκκεκάκης. Ενας χαρισματικός άνθρωπος που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία αυτού του τόπου και την ανάσυρση από τη λήθη και ανάδειξη αμέτρητων πτυχών της ζωής του νησιού μας από εκατοντάδες χρόνια πριν.
Καθηγητής της Φυσικής Αγωγής δεν αρκέσθηκε σε αυτήν την ειδίκευσή του, αλλά ασχολήθηκε, όσο ελάχιστοι άλλοι, στη συλλογή και έρευνα σε αμέτρητα άγνωστα βιβλία και χειρόγραφα περασμένων εποχών που τα απέκτησε με προσωπική του δαπάνη από δημοπρασίες στην Ελλάδα ή του εξωτερικού.
Διέπρεψε επίσης ως ζωγράφος βυζαντινών εικόνων, αλλά και ως ερασιτέχνης στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.
Πέρα από τα αρκετά βιβλία του, από μεταφράσεις ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν το νησί μας τους περασμένους αιώνες, είναι ο μοναδικός που συνέγραψε και εξέδωσε την κρητική βιβλιογραφία σε τρεις τόμους. Ολα τα βιβλία που αναφέρονται στην Κρήτη ή έχουν Κρητικούς συγγραφείς, από το έτος 1499 μέχρι και το 1944, αλλά συνεχίζει στο Διαδίκτυο αυτή την πολύτιμη εργασία του.
Ελαβε μέρος σε όλα τα Κρητολογικά Συνέδρια των τελευταίων τριάντα χρόνων με αξιόλογες και πρωτότυπες ανακοινώσεις.
Δεκάδες επίσης δημοσιεύσεις για τα ίδια θέματα καταχώρισε στα ´Χανιώτικα νέα´ και άλλες εφημερίδες της Κρήτης και πέραν από αυτήν. Εκτός τα άλλα που πρόσφερε σε βιβλιοθήκες και πνευματικούς Φορείς πρόσφερε και στην Ι. Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων (Ακρωτήρι Χανίων) τον παλαιό κώδικα της Μονής που αγόρασε από δημοπρασία.
Δεν θα επεκταθώ σε αμέτρητες άλλες δραστηριότητες του Γεωργίου Εκκεκάκη, αλλά νομίζω ότι κάποτε θα πρέπει να τιμηθεί από τους Κρητικούς, από τους ανθρώπους και Φορείς που έχουν συναίσθηση του τεράστιου έργου του και της προσφοράς του σε αυτόν τον τόπο, ιδίως στη σημερινή εποχή όπου ενδιαφέρον από πολλούς υπάρχει για τα της Κρήτης ή γενικότερα, μόνο όταν θα αποκομίσουν κάτι σε οικονομικό ή άλλο όφελος.