Υπήρξε μια κοινωνική αντίδραση στις Σκουριές Ιερισσού για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη σοβαρή επερχόμενη βλάβη της δημόσιας υγείας. Στο ξεσήκωμα των κατοίκων μετά τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων, για τον οποίον υπεραμύνονται, ότι δεν είναι αυτοί οι δράστες, αλλά πρόκειται για προβοκάτσια, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε υπερβολικά μέτρα που χαρακτηρίζονται ´τρομοκρατικά´. Εδώ οι Αρχές προσπάθησαν να πολώσουν την κατάσταση. Βίαια επεισόδια, έρευνες στα σπίτια, προσαγωγές, πρωτοφανείς δραστηριότητες των Αρχών για να βρουν τους εμπρηστές.
Το χρυσωρυχείο στις Σκουριές ήταν καναδικών συμφερόντων και επί 15 χρόνια προσπαθούσαν ν? αποκτήσουν άδειες επέκτασης των δραστηριοτήτων, ώστε η ´Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός´ να προχωρήσει σε επενδύσεις. Το Δημόσιο, λόγω αυτής της καθυστέρησης υποχρεώθηκε ν? αποζημιώσει τους Καναδούς με 11 εκατ. ευρώ και να περιέλθει στην κατοχή του η εταιρεία. Και επειδή δεν διέθετε το ποσό, βρέθηκε Ελληνας επενδυτής να διαθέσει το χρήμα, υπό την προϋπόθεση να γίνει αυτός ιδιοκτήτης και να του χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες άδειες εκμετάλλευσης. Η πρώτη φάση έγινε πριν απ? τις εκλογές του 2004 και η δεύτερη με τις άδειες επί μνημονιακής κυβερνήσεως, όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η περιοχή πήρε αμέσως μεγάλη αξία και το πλείστον των μετοχών μεταβιβάστηκε σε ξένους επενδυτές με τεράστια κέρδη του ιδιοκτήτη των 11 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο απ? τον τυχερό αγοραστή δεν διεκδίκησε τίποτα!
Τώρα, που οι επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με την τοπική κοινωνία, που διατείνεται ότι σε αυτή την περιοχή της Ιερισσού των 300.000 στρ., εκ των οποίων τα 270.000 στρ. είναι δασώδη, θα επέλθει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, ο τόπος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και το κράτος δεν θα ωφεληθεί οικονομικά. Διότι όσους φόρους κι αν πληρώσει η εταιρεία και όλοι πάνε για την αποκατάσταση της φθοράς στο περιβάλλον, κυρίως στις Σκουριές, αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του μορφή.
Οι Σκουριές είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού είναι ο αργός θάνατος. Δεν είναι η πρώτη φορά, που αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες και είχαν στο παρελθόν νικηφόρους αγώνες. Οταν η κυβέρνηση λέει ότι επανεξετάζει το θέμα, δικαιώνει τις αντιδράσεις των κατοίκων. Και ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη λύση δημοψηφίσματος, η ΝΔ προσπαθεί ν? αποκρύψει τα αίτια του ξεσπάσματος, ομιλώντας για ´εθνική δολιοφθορά´, για ´υπονομευτές των επενδύσεων´, αλλά δεν αποφασίζει ακόμη μέχρι να δει πώς θα εξελιχθούν παρόμοιες εκδηλώσεις παραπλήσιων επενδύσεων στη Θράκη.
Οταν οι απόψεις διίστανται, ο Τύπος δεν πρέπει να παίρνει το μέρος κανενός. Μπορεί κανείς να διαφωνεί, αλλά δεν ωφελεί να βρίσκεται σε πόλεμο ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Να προτείνει διάλογο. Οταν, όμως, υπερισχύουν τα ´μέσα διαπλοκής´, εμποδίζεται ο διάλογος, επειδή εμφανίζονται ύποπτα συμφέροντα.
Ετσι λειτουργεί το σύστημα. Εκτός κι αν έχει μεθοδευτεί ένα δίπολο διαπλοκής. Γνωρίζεις τους διαπλεκόμενους και κατηγορείς τους μισούς, ενώ εκμεταλλεύεσαι τους άλλους μισούς.
Υπάρχουν, φυσικά, επιχειρήματα υπ? αμφοτέρων, μαύρα κι άσπρα, θα χαθούν δουλειές, θα καταστραφεί το περιβάλλον. Τα μαύρα. Δικαιολογίες ένα σωρό. Στην άλλη πλευρά μνημονιακές υποχρεώσεις και άλλες απόψεις. Ξεκάθαρες σκέψεις, να βγάλεις συμπεράσματα μέσα από διασταυρούμενα πυρά, πουθενά. Η αλήθεια είναι ότι η Χαλκιδική είναι πλουτοπαραγωγική περιοχή. Βγάζει ´χρυσό´ απ? το υπέδαφος, απ? τη θάλασσα, απ? τον αέρα και απ? τον ήλιο, απ? την επιφάνεια με τα δάση. Πρόκειται για έναν παράδεισο, που για οποιαδήποτε επένδυση χρειάζεται προσοχή. Ο μεγαλύτερος ´χρυσός´ είναι ο τουρισμός. Αν εξετιμάτο επωφελώς, δεν θα χρειαζόντουσαν να κάνουμε κουφάρια στα σπλάχνα της και να δηλητηριάζουμε την επιφάνειά της. Τον χρυσό τον βγάζεις και τελειώνεις, τον τουριστικό χρυσό τον έχεις για πάντα!