Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σας ενδιαφέρει ο… αιγιαλός;
Κανόνες για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, από τους δήμους, σε ιδιώτες επχειρεί να βάλει κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν την Παρασκευή (8 Μαρτίου 2013) οι υπουργοί οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Η απόφαση συνοδεύεται από αναλυτικό παράρτημα τεχνικών προδιαγραφών, στο οποίο περιγράφονται οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας.
Νέο στοιχείο στη διαδικασία παραχώρησης είναι η συμμετοχή εκπροσώπου της Κτηματικής Υπηρεσίας και η υποχρέωση του υποψηφίου αναδόχου να καταθέσει εγγυητική επιστολή. Οι παραχωρούμενες εκτάσεις θα αποτυπώνονται πλήρως σε χάρτες της ´Κτηματολόγιο ΑΕ´.

Πολεμικό Ναυτικό
Την παραχώρηση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τα πλεονάζοντα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και τη δομική αναβάθμισή τους, προτείνει η αμερικανική πλευρά για την κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.
Η αμερικανική πρόταση -σύμφωνα με δημοσίευμα της σαββατιάτικης ´Καθημερινής´- αφορά την παραχώρηση μέσω διακρατικής συμφωνίας τεσσάρων ΑΦΝΣ από τα πλεονάζοντα υλικά του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και μιας σύμβασης ανακατασκευής εκσυγχρονισμού τους από τη Lockheed Martin.
Aμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον κατατεθεί τώρα το σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, τα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση εντός του έτους, έναντι μηδενικού ή συμβολικού τιμήματος.
Πρόκειται για τα αεροσκάφη τύπου P3C. Το συνολικό κόστος αναβάθμισής τους, το οποίο περιλαμβάνει νέο σύστημα επιχειρήσεων και νέους αισθητήρες, υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. δολάρια, κατανεμημένα σε μια πενταετία.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας…
…συμμετείχε στην έκθεση Frezet 2013, που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη, με περίπτερο 15 τ.μ. περίπου, σε ενιαίο χώρο 25 τ.μ. με συνεκθέτες τους δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νότιου Πηλίου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Σημειώστε:
Τη στοχευμένη προβολή που έγινε στους θεσσαλικούς προορισμούς:
• Μετέωρα • Λίμνη Πλαστήρα • Ελάτη• Περτούλι • Σποράδες • Ολυμπος • Παραλία Λάρισας • Πήλιο • Βόλος. και κοιπές εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρονται στην περιοχή.

Ανταγωνιστικότητα
Μπορεί τα μηνύματα να είναι εξαιρετικά θετικά (για 15% αύξηση των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά που διαπιστώθηκε στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης του Βερολίνου) για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2013, αλλά η θέση της Ελλάδας στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό όλο και πέφτει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης του World Economic Forum η χώρα μας το 2013 έρχεται 32η σε σύνολο 140 χωρών, σημειώνοντας πτώση τριών θέσεων, σε σχέση με το 2011 (29η).
Υπενθυμίζεται ότι το 2009 είχε καταλάβει την 24η, το 2008 την 22η και το 2007 την 24η θέση.

´Olympic Handling´
Στην ανανέωση της σύμβασης επίγειας εξυπηρέτησης με την αεροπορική εταιρεία Adria Airways, μέλος του Star Alliance, η οποία προβλέπει την εξυπηρέτηση της αεροπορικής εταιρείας στα ελληνικά αεροδρόμια προχώρησε η ´Olympic Handling´

Αεροδρόμιο ´Χίθροου´
Κατά 1% αυξήθηκαν το Φεβρουάριο, οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του ´Χίθροου´ στα 4,85 εκατομμύρια. Οι επιβάτες προς Κίνα αυξήθηκαν 29,8%.

Επενδυτικό ενδιαφέρον
Μεγάλες εκτάσεις στη δυτική Κίμωλο* θέλει να αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.
Για τον σκοπό αυτό υπήρξε συνάντηση στην Αθήνα του δικηγόρου του εμίρη με τον δήμαρχο της Κιμώλου κ. Γεράσιμο – Θεόδωρο Μαγκανιώτη.
Στο νησί της Κιμώλου το επενδυτικό ενδιαφέρον του Αλ Θάνι έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους κατοίκους και περισσότερο τώρα φαίνεται να τους απασχολούν οι απαλλοτριώσεις καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εκτάσεων ανήκει σε διάφορους μικροϊδιοκτήτες.
* Η Κίμωλος βρίσκεται στα ΝΑ της Μήλου (έως το 1997 επαρχία Μήλου με κοινότητα την Κίμωλο και 687 μόνιμους κατοίκους, απογρ. 1991). Υψόμετρο τα 90 μέτρα.
Το υπέδαφος της Κιμώλου είναι σχετικά πλούσιο, έχει κοιτάσματα κιμωλίας, έδαφος ορεινό και άγονο με βραχώδεις ακτές, απότομες οι περισσότερες και κοντά τους βρίσκονται οι βραχονησίδες Αγ. Αντρέας, Θερμονήσια, Πρασονήσι, Αγ. Ευστάθιος, Ρευματονήσια και Γεωργονήσι.
Κάτι ακόμα: Η Κίμωλος δεν διαθέτει αξιόλογη λιμενική εγκατάσταση και εξυπηρετείται από το Λιμεναρχείο της Μήλου.

Γαστρο-τουρισμός:
Τροφή για ανάπτυξη

Ενας στους πέντε!
Το 20% των τουριστών εντάσσεται στην κατηγορία του ´γαστρονομικού τουρισμού´ ενώ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους με βάση τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής.
Αυτά τονίσθηκαν μεταξύ άλλων στο τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο γαστρονομίας που οργάνωσαν στο Costa Navarino, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα.

Πώς θα σας βοηθήσουμε εμείς
γι’ αυτές τις ημέρες;

Περιοδικό ´γαστρονόμος´

• Κυκλοφορεί κάθε μήνα με την ´Καθημερινή´ της Κυριακής. www.gastronomos.gr

Περιοδικό ´Real Taste & Style´
Ειδική Εκδοση της ´Real Press´ για τη ´Real News´
• Διανέμεται δωρεάν με την εφημερίδα ´Real News´
• ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ´Κρητών Γεύσεις της Σαρακοστής´

Περιοδικό ´GOURMET´
• Κυκλοφορεί μαζί με ´Το Βήμα της Κυριακής´
• ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ´Ομορφη Θεσσαλονίκη´
www.vima gourmet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα