Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δρ ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ*
Σειρά προσπαθειών για επαναφορά του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και ορθή χρήση και συντήρησή του, έχει αρχίσει τελευταία στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, αλλά και στην Κρήτη, με τη διεξαγωγή διαφόρων ερευνών, διαγωνισμών, γαστρονομικών διαδρομών, πιλοτικών προγραμμάτων, αλλά και διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται με κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ηδη στην Ιταλία έχει αρχίσει η χρήση στα εστιατόρια επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου, στην Πορτογαλία άρχισε η χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλιδίων στα τραπέζια των ταβερνών, στην Ισπανία γίνονται έρευνες για τη χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα, γαστρονομικές διαδρομές και εβδομάδες ελαιολάδου, αλλά και στην Κρήτη και Κύπρο επαναλαμβάνεται η προσπάθεια για αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου στις ταβέρνες.
Ομως όλες αυτές οι προσπάθειες και βέβαια ειδικά αυτή που μας ενδιαφέρει και αρχίζει τώρα στην Κρήτη, χρειάζονται τη συνδρομή και των ταβερνών, αλλά και των ελαιοπαραγωγών πελατών τους. Ας το σκεφτούν επομένως όλοι. Οι καιροί ου μενετοί!

Πιλοτικό Δίκτυο ´ΕλαιοΤαβερνών´ στην Κρήτη και Κύπρο
» Τις επόμενες μέρες η υπογραφή του καταστατικού
 » Δηλώσεις ενδιαφέροντος στον Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Στο πλαίσιο της επαναφοράς της πατροπαράδοτης χρήσης του ελαιολάδου στο τηγάνισμα σε επιχειρήσεις εστίασης, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. επαναλαμβάνει παλαιότερη σχετική πρωτοβουλία του με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ίδρυσης δικτύων επιχειρήσεων αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο.
Στα Δίκτυα αυτά που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, με συνεργασία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, μπορούν να συμμετάσχουν Επιχειρήσεις Εστίασης (Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία), αλλά και συμπληρωματικές Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου και Ελαιοεδεσμάτων που θα εφοδιάζουν με ελαιόλαδο και εδέσματα τις πρώτες σε ειδικές τιμές.
Το Δίκτυο στην Κρητη, που θα έχει τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και θα λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο και Καταστατικό το οποιο ήδη συντάσσεται, θα υποστηριχθεί με δαπάνες του προγράμματος κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του, ενώ παράλληλα θα προβληθεί με καταχωρίσεις και σποτ στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κ.ά.), με ειδική ιστοσελίδα, επιτραπέζια διαφημιστικά αντικείμενα, αλλά και την οργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων που θα οργανωθούν στην Κρήτη και Κύπρο με συμμετοχή μελών και από τις δυο πλευρές.
 Στα μέλη του δικτύου, μετά από σχετικό έλεγχο τους, θα χορηγηθεί το λογότυπο (σήμα) του Δικτύου και ειδική Πιστοποίηση που θα προβάλλονται στα καταστήματά τους.
Βασικές υποχρεώσεις των μελών του Δικτύου θα είναι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα, η αποδοχή ελέγχων και η καταβολή εγγραφής 50 ευρώ με την υπογραφή του Καταστατικού και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. του Δικτύου και θα χρησιμοποιούνται για ελέγχους και προβολή.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να στείλουν άμεσα σχετική «Δήλωση Ενδιαφέροντος», η να τηλεφωνούν στο 2821050800. Η Δήλωση, σχέδιο της οποίας υπάρχει στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., πρεπει να σταλεί στο φαξ 2821050818, η στο e-mail: info@sedik.gr
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην Ιστοσελίδα www.sedik.gr

Απαγόρευση επαναπληρούμενων φιαλιδίων ελαιολάδου στα τραπέζια ταβερνών από την Ε.Ε.
Τα επαναπληρούμενα φιαλιδίων ελαιολάδου, που χρησιμοποιούνται πάνω στα τραπέζια των ταβερνών, προσανατολίζεται να απαγορεύσει με σχετικό κανονισμό από τον επόμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλίσει την ποιότητα, την ταυτότητα, αλλά και τη μη υποβάθμιση των ελαιολάδων που εκτίθενται σε ανοιχτά, διαφανή και ανώνυμα μπουκάλια, για αρκετές μέρες πάνω στα τραπέζια των ταβερνών. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό οι παράγοντες που επηρεάζουν και οξειδώνουν (υποβαθμίζουν γευστικά) το ελαιόλαδο, είναι η θερμοκρασία, ο φωτισμός και η επαφή του με τον αέρα.

Ισπανική εκστρατεία για την εισαγωγή του ελαιολάδου στην εστίαση
Στην Ισπανία καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την εισαγωγή του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης και τη χρήση του στο τηγάνισμα αντί των σπορελαίων. Μερικές από τις πιο πρόσφατες δράσεις που οργανώνονται τόσο από το κράτος όσο και από τις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Ελαιοπαραγωγών και Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:
? Ερευνα για τα οφέλη του ελαιολάδου στο τηγάνισμα
Με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση ότι το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα είναι υγιεινότερο, αλλά και φθηνότερο, από άλλα λάδια, διεξάγεται ειδική έρευνα στην Ισπανία από τις εταιρείες Monva και την Citoliva (Κέντρο Τεχνολογίας της Ελαιοκομίας) με την υποστήριξη της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας που θα καλύψει ποσό ? 11.700 (32%) των δαπανών της.
Η έρευνα στην Ισπανία ασφαλώς είναι σκόπιμο και αναγκαίο να επαναληφθεί και επικαιροποιηθεί και στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη από Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το Μ.Α.Ι.Χ., αλλά και το Τ.Ε.Ι. Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης, που έκαναν παλαιοτέρα προσπάθειες, πρέπει να τις επικαιροποιήσουν και να τις δημοσιοποιήσουν.
? Γαστρονομικές διαδρομές ελαιολάδου στις Βαλεαρίδες
Ειδικές γαστρονομικές διαδρομές για το ελαιόλαδο έχουν χαρτογραφηθεί και προβάλλονται από ειδική Ιστοσελίδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελαιοτουρισμός στη Μαγιόρκα» (Oleotourismo Mallorca) που οργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες που προφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ελαιώνες και χώρους που συνδέονται με τον πολιτισμό της ελιάς και παράλληλα να απολαύσουν φαγητά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο των νησιών αυτών.
 ? Μενού με ελαιόλαδο σε εστιατόρια της Μαδρίτης
Στο πλαίσιο Συνέδριου Γαστρονομίας Ελαιολάδου που οργανώθηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη, οργανώθηκε και εκστρατεία ανάδειξης του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης. Στην εκστρατεία συμμετείχαν 50 εστιατόρια της πόλης της Μαδρίτης και των γύρω περιοχών τα οποία προσφέρουν για αρκετές βδομάδες ειδικά μενού με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα