Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

H Kύπρος στο στόχαστρο των ´ευρωζωνικών αφεντικών´
Αρχισαν τα όργανα! Η Ευρώπη επιτείνει την κρίση, αίροντας την εμπιστοσύνη της σ? όλο το τραπεζικό σύστημα, μ? αυτό που  έκανε στην Κύπρο. Τα ´Ευρωζωνικά Αφεντικά´ προσπαθούν  με πυροσβεστικές αντιλήψεις να λύσουν τα προβλήματά τους, χωρίς να υπολογίζουν τι θα επακολουθήσει. Πίσω απ? το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων κρύβονται πολλά, τα οποία εμείς μόνο σφαιρικά μπορούμε να τα βλέπουμε. Ούτως ή άλλως η ζημιά έγινε.
Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται ενώπιον των τροϊκανών, κρατώντας στα χέρια του την ´καυτή πατάτα´ που του πέταξε ο κ. Χριστόφιας. Τι είπε στη Μέρκελ προεκλογικώς; Αγνωστο! Τώρα στο Γιούρογκρουπ εκλιπαρούσε. Μην το κάνετε, δεν έχω την πλειοψηφία να περάσω το Ν/Σ. Και ´στέλνει χαιρετίσματα´ στην καγκελάριο. Διότι βρίσκεται αντιμέτωπος εκτός με τους καταθέτες, που οδύρονται και μουτζώνουν, αλλά και με τη Ρωσία, άγνωστο πώς θα αντιδράσει, για να εξασφαλίσει τις καταθέσεις των Ρώσων στις κυπριακές Τράπεζες. Πάντως ο Σόιμπλε το ξεκαθάρισε. Ψηφίστε το Ν/Σ για το κούρεμα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Και άφησε να εννοηθεί ότι, αν καταψηφισθεί ή γίνει δημοψήφισμα που βγάλει ´όχι´, δεν θα μας κόστιζε και πολύ μια έξοδος της Κύπρου απ? το ευρώ όσο της Ελλάδος.
Το άσχημο για την Kύπρο, που ήταν ο παράδεισος των καταθετών και των οφ-σορ και που περνά εκβιαστικό φοβισμό, είναι ότι έκαναν πείραμα διαφορετικό απ? αυτό με τα μνημόνια στην Ελλάδα. Το κούρεμα αυτό δεν είναι και τόσο σπουδαίο, εν σχέσει με το τι έχουν χάσει οι Ελληνες. Ολοι πληρώνουν την κρίση. Γιατί να υπάρχει εξαίρεση; Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουμε τις προεκτάσεις αυτού του κουρέματος. Αν πετύχει στην Κύπρο, γιατί να μην εφαρμοσθεί στη Μάλτα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, γιατί όχι και στη Γαλλία; Πάντως όλοι λένε ότι το κυπριακό εγχείρημα είναι μια διπλωματική επίθεση εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.
Βρισκόμαστε σε μια εκφυλιστική φάση της Ευρωζώνης. Η κρίση οξύνεται με την επιμονή της Μέρκελ να μην βλέπει ότι όσα μέτρα έχει εισηγηθεί απέτυχαν. Ισως να σκέπτεται ότι, αν κλονισθεί το τραπεζικό σύστημα, να θεωρηθεί η γερμανική οικονομία η πλέον σταθερότερη και να πάνε εκεί όλες οι καταθέσεις. Αν τελειώσει η Κύπρος, θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις και ντόμινο στις αναλήψεις σ? όλες τις χώρες της Ευρωζώνης του Νότου, δηλαδή θα βρεθούμε πιο κοντά στην αρχή του τέλους του ευρωσυστήματος.
Τα αφεντικά της Ευρωζώνης σχεδιάζουν και παίρνουν αποφάσεις ξαφνικά. Οι συνταγές των για την Ελλάδα απέτυχαν, η κρίση βαθαίνει και το αδιέξοδο υπάρχει. Οι κρατικές περικοπές, τα αντεργατικά μέτρα και η σκληρή φορολογία κανένα απ? τα προβλήματα της κρίσης δεν έλυσαν. Ετσι βρήκαν άλλα μέτρα. Το κούρεμα των καταθέσεων. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Τα συμφέροντα των μεγάλων διασφαλίζονται, αφού εξουθενωθούν οι μικροί. Οι μεγάλοι, αν χάσουν απ? την Κύπρο, θα μετακινηθούν και θα κερδίσουν απ? αλλού. Με την ´εσωτερική πληροφόρηση´ που εξασφαλίζουν προλαβαίνουν και δεν χάνουν πολλά. Αλλοίμονο απ? τον κοσμάκη. Είναι ο χαμένος, που δεν μπορεί ν? αναπληρώσει τη χασούρα.
Ο κ. Χριστόφιας το έλεγε. Πρέπει να προστατεύσουμε το τραπεζικό σύστημα. Ο σημερινός πρόεδρος βρέθηκε προ ειλημμένων αποφάσεων της Ευρωζώνης και αντιδρά στις πιέσεις να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν. Το θέμα δεν είναι μόνον δικό του. Οτιδήποτε και ν? αποφασισθεί, θα είναι δίκοπο μαχαίρι και για τη διεθνή κοινότητα, η οποία με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί μήπως απ? την Κύπρο ξεκινήσει η καθολική μετάδοση του ιού της κρίσης του χρέους. Αν πετύχει η ´επιχείρηση´ όλα είναι ανοιχτά για την Ελλάδα και για τις χώρες της Ευρώπης του Νότου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία.
Μην μας διαφεύγει ότι μ? αυτό το είδος του κουρέματος περνά ένα μήνυμα η Μέρκελ προς τον γερμανικό λαό πριν τις εκλογές, ότι να εμείς δεν χαλάμε τα λεφτά μας για τους φτωχούς του Νότου. Οι Κύπριοι παίζουν το παιχνίδι των ´ευρωζωνικών αφεντικών´. Εξουθενώνονται σαν τιμωρία για το Σχέδιο Ανάν για να συμφωνήσουν σε άλλα γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια. Σημειωτέον ότι οι Κύπριοι πριν 5 χρόνια, που ήταν εκτός ευρώ, αλλά μέσα στην Ε.Ε., βρισκόντουσαν σε ανθηρή οικονομία με υψηλότατο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αφ? ότου μπήκαν στο ευρώ κατάντησαν ´ζήτουλες´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα