Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Αν ανατρέξει κανείς στα γεγονότα του καιρού μας, θα διαπιστώσει ότι αυτά εξελίσσονται κατά περίεργο τρόπο υπό ορισμένας συνθήκας. Κάθε μεταβολή μεθοδεύεται να γίνει σε καίριες στιγμές και δημιουργεί τετελεσμένα, που δύσκολα ανατρέπονται. Γίνομαι συγκεκριμένος. Πρόκειται για ζητήματα, που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, όπου ο ξένος παράγοντας, όταν ήθελε να επιβάλει τις απόψεις του, διάλεγε ως χρόνο εφαρμογής τους αμέσως μετά την αλλαγή φρουράς στο πολιτικό σκηνικό.
Ο ´Αττίλας δύο´ έγινε αμέσως με την ορκωμοσία της κυβέρνησης του επανακάμψαντος απ’ την ´αυτοεξορία´ Καραμανλή. Η κρίση στα Ιμια και η δημιουργία γκρίζων ζωνών έγινε τις επόμενες ημέρες, που σχηματίστηκε κυβέρνηση Σημίτη, λόγω ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου που παραιτήθηκε. Το σχέδιο Ανάν αποφασίσθηκε να κοινοποιηθεί αμέσως, όταν την κυβέρνηση στην Ελλάδα την πήρε η ΝΔ με πρωθυπουργό τον ανώριμο πολιτικά νέο τότε Κώστα Καραμανλή. Με την επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας απ’ τον αρχομανή Γεώργιο Β’ Παπανδρέου τον Γ’ μεθοδεύτηκε η θεωρητική χρεοκοπία της Ελλάδος και η ανάγκη να μπούμε στο Δ.Ν.Τ. για να σωθεί η χώρα. Με το που ανέλαβε στην Κύπρο πρόεδρος ο Αναστασιάδης, έβγαλαν στην επιφάνεια το από καιρό κυοφορούμενο κυπριακό ´μνημόνιο´ κουρέματος των καταθέσεων για τις οποίες ο πρόεδρος δεσμεύτηκε και ο Στουρνάρας τις υπερψήφισε στο Γιούρογκρουπ.
Κάθε μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν μεθοδευμένη. Το αξιοπερίεργο δε, που πρέπει να προβληματίσει κάποιον, είναι ότι τα αφορώντα τον ελλαδικό χώρο μεθοδεύματα εφαρμόστηκαν, αυτά δε, που αφορούσαν τους Κυπρίους, απερρίφθησαν μετ’ επαίνων. Το σχέδιο Ανάν με δημοψήφισμα, το δε κούρεμα των καταθέσεων απ’ την Κυπριακή Βουλή. Για τους βουλευτές του Κυπριακού Κοινοβουλίου δεν ήταν μια εύκολη  απόφαση. Από την Τρίτη η Κύπρος πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οταν ο Αναστασιάδης είπε ´ναι´ στο κούρεμα των καταθέσεων, το κακό για την Κυπριακή οικονομία είχε γίνει. Με το ´όχι´ της Κυπριακής Βουλής είναι άγνωστο, αν το κακό μετριασθεί και αν θα εξαναγκάσει ή θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους, να αλλάξουν νοοτροπία, προσφέροντας άλλες εναλλακτικές λύσεις καλύτερες απ’ το κούρεμα των καταθέσεων.
Το νέο ´όχι´ των Κυπρίων, μιας μικρότερης χώρας του ευρώ και η στροφή τους αμ’ έπος εμ’ έργον προς αναζήτησιν στήριξης και συνεργασίας απ’ τη Ρωσία, μέχρι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο απ’ το χρηματοπιστωτικό πρόβλημά τους, είναι κάτι παράτολμο. Κανείς δεν διανοήθηκε να τα βάλει με τον ´Γολιάθ´ τους Γερμανούς. Η καταψήφιση του Ν/Σ του Αναστασιάδη στέλνει ένα μήνυμα ότι μένουμε μέσα στο ευρώ και ή βρείτε άλλους τρόπους να καλυφθούν τα ελλείμματα, που το σύστημα εδημιούργησε ή πάμε σε άλλο δρόμο και ζητάμε λύσεις εκτός Ευρωζώνης.
Σίγουρα η Κύπρος αντιμετωπίζει αβέβαια αποτελέσματα και οι ώρες περνούν δραματικές. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι Ευρωπαίοι προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα μπορούν να υποσχεθούν κάτι και στη διαδρομή να βρουν τρόπο να διαφοροποιηθούν, δεν θα πρέπει να τους έχουν εμπιστοσύνη. Πολύ δε περισσότερο διότι εμφορούνται από εκδικητικότητα. Οι κρατούντες τα σκήπτρα της Ευρώπης και αλαζόνες, εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πτωχών του Νότου και τους φέρονται δουλοπρεπώς, εκβιάζοντάς τους με κυνικότητα σαν νάναι υποτακτικοί. Οι Κύπριοι ανοίγουν τον φαύλο φάκελο της οικονομικής αποσταθεροποίησης και δείχνουν στον κόσμο ότι η Γερμανία, με έρισμα την οικονομική της ισχύ, αντί για δημοσιονομική κάνει εκδικητική πολιτική, προεξοφλώντας ότι όλοι θα πειθαρχήσουν στις ορέξεις της.
Οι Κύπριοι ανεξάρτητα στο που θα οδηγηθούν μετά το δεύτερο ´όχι´ έδωσαν ένα γερό χτύπημα στους Ευρωπαίους που τρέχουν και δεν φθάνουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα