Εχουν σκληρύνει οι Ευρωπαίοι. Κρατούν αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό για νάχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αν υποκύψουν, υπάρχει φόβος δημιουργίας προηγούμενου. Να μην περάσει των ´μικρών´ γιατί μπορεί να ξεσηκωθούν οι μεγάλοι, Ισπανία, Ιταλία, που καρτερούν υπομονετικά. Αλλιώς δεν θάχε νόημα ο Ντέϊσελμπλουμ, ο νέος Γιούνκερ, να διαμηνύει ότι δεν θα υπάρχει ρευστό να κινηθούν οι Κυπριακές Τράπεζες μετά τη Δευτέρα, όσες ανοίξουν! Και επιτιμούν τους Κυπρίους βουλευτές. Επρεπε, λένε, να έχουν ψηφίσει το Ν/Σ όχι την ημέρα που κατατέθηκε, αλλά απ? την προηγούμενη!
Τώρα η ζημιά έχει γίνει. ´Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα´. Το κυπριακό κράτος δεν πτώχυνε, όπως συνέβη μ? εμάς, αλλά οι Τράπεζές του, που έχουν καταθέσεις 5πλάσιες απ? τον κρατικό Π/Υ με υψηλά επιτόκια και οι περισσότεροι καταθέτες δεν είναι Κύπριοι. Με τα τελευταία γεγονότα ταρακουνήθηκε το οικονομικό κατεστημένο και κλυδωνίζεται η εμπιστοσύνη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, με κίνδυνο τη διάλυση της Ε.Ε. και την επιστροφή του κόσμου στους εθνικούς ανταγωνισμούς. Για να ενεργούν έτσι οι Ευρωπαίοι κάτι έχει συμβεί. Σαν νάχουν χάσει τον ´μπούσουλα´, δεν μπορούν να καταλάβουν τι μεσολάβησε και ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν πώς θα ξεμπλέξουν. Ολ? αυτά δείχνουν μια προαναγγελθείσα αποσύνθεση της Ευρωζώνης.
Η Κύπρος χρησιμοποιείται ως λυδία λίθος, να ´τσακιστούν´ οι παράγοντες των μεγάλων κερδοσκοπικών παιχνιδιών, των λεγόμενων ´Χετζ Φαντς´. Αλλά αυτοί οι παράγοντες έχουν την εσωτερική πληροφόρηση και λαμβάνουν τα μέτρα τους. Φεύγουν βρίσκοντας καταφύγιο στη Σιγκαπούρη, στο Λίχτενσταϊν στη Μάλτα (θάρθει και αυτής η σειρά), στα νησιά της Καραϊβικής και τώρα τελευταία στα πρότυπα νησάκια, τους κρυμένους παράδεισους της Μάγχης, Γκέρνσι και Τζέρσι. Εκεί έχουν δραστηριοποιηθεί και δύο ελληνικές Τράπεζες, φιλοξενούμενες σε ιδιαίτερο χώρο της Royal Bank of Canada, όπου μπορούν να προσφύγουν ´χοντρά πορτοφόλια´, χαρτοφυλάκια με μετοχές και χρεόγραφα μέχρι και πολυτελείς κατοικίες, θαλαμηγοί και τάνκερ ωκεανών.
Από τότε που ´διέρρευσε´ η φορολόγηση των καταθέσεων των Κυπριακών Τραπεζών, μέσα σε τρεις ημέρες έφυγαν για τόπους χαμηλής φορολογίας 40 δισ. ευρώ. Εχουν έρθει τα πάνω κάτω και στην Ευρωζώνη γκρινιάζουν. Οταν ο Σόιμπλε, λέει, ότι αυτοί, που ψάχνουν να βρουν χώρες με χαμηλούς συντελεστές, πρέπει να τιμωρηθούν και βάζει στο στόχαστρο πρώτα την Κύπρο, που την κρατά στα χέρια του, αυτό σημαίνει πολλά. Μόνον η Κύπρος τον ενοχλεί και όχι το Λίχτενσταϊν, η Ελβετία και άλλες χώρες, που βρίσκονται στα πόδια του; Αλλοι είναι οι λόγοι. Θέλουν να σβήσουν την Κύπρο από ´μέλος´ των φορολογικών παραδείσων.
Η Κύπρος, εκτός απ? τον γεωπολιτικό και γεωστρατιωτικό ρόλο που παίζει στην περιοχή, απέκτησε και ενεργειακό ενδιαφέρον, διόλου ευκαταφρόνητον. Στο τρίγωνο επιρροών Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Μόσχα μπήκε και η Κύπρος κι έγινε ´τετράγωνο´. Είναι τυχαίο η επίσκεψη του Ομπάμα στο Ισραήλ και μετά στη Μόσχα; Τώρα που ο Πούτιν έχασε τη βάση στη Συρία και προσέβλεπε σε παρόμοιες διευκολύνσεις στην Κύπρο, για να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, γιατί δεν εκμεταλλεύηκε το Κυπριακό πρόβλημα κι έκανε πίσω στις ικεσίες της τραυματισμένης Λευκωσίας για βοήθεια; Η Ρωσία ήθελε να υπάρχει η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο για ν? ακουμπά σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά άλλαξε σχέδια. Μεγάλο ερώτημα!
Φαίνεται πως στο σίριαλ που παίζεται μεταξύ Γερμανών και Ρώσων κάποιο σενάριο λείπει και ψάχνουν να το βρουν πάνω στην καμπούρα της Κύπρου!