Ολοι κάνουν λάθη και οι Κύπριοι έκαναν τραγικά. Οταν έσκασε η βόμβα μετά τις αστοχίες τους, υποχωρούν ατάκτως και ρίχνουν τα βάρη σε άλλους. Στους χειρισμούς που έκαναν δεν οδηγήθηκαν από προτροπές των Ρώσων. Το πρόβλημα το εδημιούργησαν μόνοι τους και κατά συνέπειαν υφίστανται τα επίχειρα. Δεν διαχειρίστηκαν σωστά την κρίση. Νόμισαν ότι θα μπορούσαν να ενεργούν έτσι πρόχειρα και απρογραμμάτιστα, μη διδαχθέντες, όχι μόνο από παρόμοια γεγονότα άλλων κρατών, αλλά ούτε και απ’ όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στους ίδιους. Οταν αναδιπλώνονται ως προς τις χθεσινές αποφάσεις τους, είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να συμφωνήσουν σε επώδυνες λύσεις αύριο. Δεν έμαθαν ότι οι προσδοκίες τους πρέπει να βασίζονται στα δεδομένα και ότι πρέπει να χειρίζονται τα θέματά τους με συνθήκες ανέσεως χρόνου, μην περιμένοντας την τελευταία στιγμή, όταν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, την ώρα που παρακαλείς και σταυροκοπιέσαι να βρεθεί κάποιος και να μην σ’ αφήσει να γκρεμιστείς.
Κακώς υπολόγισαν οι Κύπριοι ότι η Ρωσία θα έτεινε χείρα βοηθείας με οποιοδήποτε αντιστάθμισμα προκειμένου ν’ απεμπολήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. Το Κρεμλίνο έχει μακράν ιστορίαν στο διπλωματικό πεδίο. Σπανίως χάνει μάχες. Εχει αποδείξει ότι διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες μεθοδικά και ο Πούτιν εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία, χωρίς να διακινδυνεύει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αντίθετα τις ενισχύει, μη αναλαμβάνοντας ευθύνες, που θα χολωθούν έστω και στο ελάχιστο οι ´λυκοφιλίες´ του με τους ´συμμάχους´ του.
Οι Ρώσοι έχουν τεράστιες συναλλαγές με την Ε.Ε., που εξυπηρετούνται και μέσω παράκτιων εταιρειών, μερικές των οποίων ευρίσκονται στην Κύπρο. Δεν διακινδύνευαν να χάσουν τα πολλά προς χάριν των ολίγων, αλλά ούτε και τις σχέσεις τους με την Κύπρο. Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στο παρελθόν σ’ ένα δάνειο 2,5 δισ. ευρώ, αλλά οι Κύπριοι φέρθηκαν με προχειρότητα. Ο Πούτιν ζητούσε λίστα καταθετών Ρώσων στις Κυπριακές Τράπεζες και δεν του την έδιδαν. Τώρα οι Κύπριοι πήγαν ικέτες για βοήθεια κι έσπασαν τα μούτρα τους, αλλά οι καταθέτες με κούρεμα ή δίχως κούρεμα θα φύγουν. Εδώ έγκειται η αμετροέπεια της Λευκωσίας. Τους είπαν οι Μόσκοβοι: Βρείτε τα με το Γιούρογκρουπ κι ύστερα τα λέμε. Φυσικά τα ’χαν βρει πρώτα εκείνοι με τον Μπαρόζο, που δεν βρέθηκε τυχαία στη Μόσχα τις ημέρες που πήγε τρομοκρατημένος και ´παρκάρισε´ εκεί ο ανεκδιήγητος υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής. Οι Κύπριοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Ρώσους χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τον παράγοντα συνεργασίας Ρωσίας και Ε.Ε.
Το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες έγινε για να μειωθεί το κόστος των Ευρωπαίων για τη στήριξη της οικονομίας του νησιού, αλλά και για να γίνει ένα ´κρας τεστ´, πώς θα λειτουργήσει μελλοντικώς το κούρεμα των καταθέσεων. Τούτο δημιουργεί προηγούμενο που άρχισε να εφαρμόζεται κιόλας. Στην Ισπανία παίρνουν απ’ τις καταθέσεις όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τρία τοις χιλίοις προς αποζημίωση των επενδυτών που είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσεως και ζημιώθηκαν. Ανοιξε ο δρόμος για έναν ´νέο δρόμο διάσωσης´ που προξενεί οικονομικές αστάθειες στον κόσμο.
Στην κορύφωση της κυπριακής κρίσης η ελλαδική πλευρά έδειξε ανετοιμότητα προσαρμογής παραμένουσα απλός θεατής, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρεωμένη να προσεγγίσει το πρόβλημα και να ρυθμίσει τις επόμενες κινήσεις της, που είναι εξαρτημένες με κάθε εξέλιξη στο Κυπριακό και θα το πληρώσει κι αυτό ο ελληνικός λαός.
Η Κύπρος βρέθηκε σε αφόρητες πιέσεις και σε οικτρή θέση χρεοκοπίας, χωρίς να ’χει χρεοκοπήσει, έτοιμη ν’ αποδεχθεί μια κατάσταση χείρων της πρώτης. Αν το πρόβλημα της Ελλάδος ήταν μια φούσκα κι έσκασε, της Κύπρου είναι αερόστατο!