Είμαστε κοντόφθαλμοι. Μερικές φορές εθελοτυφλούμε και δεν βλέπουμε πέρα απ’ τη μύτη μας. Εχουμε πελαγώσει στον καταιγισμό των ημερών αντιμετωπίζοντας τεράστια εσωτερικά προβλήματα και ασχολούμεθα μόνο με το Κυπριακό, ενώ τα δικά μας επικαλύπτονται, ξεχνιούνται ή παροπλίζονται. Λέτε το Κυπριακό, που έγινε δέκα φορές χειρότερο, απ’ όσο ήταν πριν το ´όχι´, να λειτουργεί καταπραϋντικά; Επιδρά προσωρινά, αλλά όταν παρέλθει η ένταση των ημερών, ξαναμπαίνουμε στους ρυθμούς της σκληρής πραγματικότητας. Χάσαμε, όχι μόνο τον ύπνο μας, αλλά και αποπροσανατολίστηκε η κοινή γνώμη από την απροσδόκητη τροπή που πήρε το σύγχρονο Κυπριακό ολοκαύτωμα.
Σιγά – σιγά υφαίνεται το χαλί και διακρίνεται το τελικό σχέδιο. Ποιος μας βεβαιώνει ότι το ´όχι´ της Κυπριακής Βουλής δεν μεθοδεύτηκε, ώστε να κερδηθεί χρόνος ν’ αδειάσουν οι Τράπεζες και στις επόμενες μέρες να επιβληθεί η νέα λύση του κουρέματος; Τα κεφάλαια έκαναν φτερά με ηλεκτρονικές λογιστικές κινήσεις. Οχι από όλους, αλλά από όσους είχαν την εσωτερική πληροφόρηση. Ηταν το μόνο πράγμα για το οποίο δεν θα σκοτίζονταν οι άνθρωποι της Ευρωζώνης. Αλλος ήταν ο σκοπός τους. Να υλοποιήσουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου του 2012. Οτι τα χρέη των Τραπεζών δεν θα βαρύνουν τα κράτη και θα τα βγάζουν πέρα μόνες τους, με τους καταθέτες να γίνονται επενδυτές!
Εβαλαν, λοιπόν, τον Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο επίτροπο για ζητήματα Εσωτερικής Αγοράς, να πει ότι ´το Κυπριακό οικονομικό μοντέλο τελείωσε´ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον αντιΓιούνκερ του Γιούρογκρουπ, να δηλώνει: ´Εάν υπάρχει κάποιο ρίσκο σε μια Τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα πρέπει να ’ναι τι θα κάνει η Τράπεζα. Αν δεν μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί μόνη της, θα απευθυνθούμε στους μετόχους και ομολογιούχους και αν είναι απαραίτητο, θα στραφούμε στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ´. Αυτά είπε στο ´Ρώυτερ´ και στους ´Φαϊνάνσιαλ Τάιμς´, βούιξαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και κάνουν πλάκα με τους Ευρωπαίους Αμερικανοί, Αυστραλοί και Κινέζοι για ν’ αναδιπλωθεί αργότερα διευκρινίζοντας ότι τούτο αφορά μόνο τη μοναδική περίπτωση της Κύπρου.
Ο Ντάισελμπλουμ, καθοδηγούμενος απ’ τους άρχοντες του Βορρά, λόγω και της διαβολικής καινοτομίας απ’ την απόφαση των 27 του Ιουνίου του ’12, έφερε πανικό για ένα καταστροφικό μέλλον εξαρτώμενο απ’ το χρέος, με την Κύπρο να γίνεται μοντέλο και αρχέτυπο για άλλες χώρες. Οι καταθέτες γίνονται πλέον ´εργαλεία διάσωσης´ σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας στις Τράπεζες, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε μάχες δίχως πόλεμο. Ο άνθρωπος εκεί που τον διόρισαν κάνει τη δουλειά του και μάλιστα πολύ καλά!
Το βασανιστικό ερώτημα θα αιωρείται. Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας, που συμφώνησαν με την απόφαση των ´27´, δεν έβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει, πόση καταστροφή θα μπορούσε να επέλθει; Γιατί δεν συνεβούλεψαν τον νέο πρόεδρο της Κύπρου ν’ αποφύγει τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη με το ν’ απορρίψει την πρώτη λύση; Τόσοι οικονομολόγοι, τόσοι σύμβουλοι κανείς δεν το είδε;
Ο Μπαρνιέ και ο Ντάισελμπλουμ υλοποιούν την απόφαση του Ιουνίου. Ετσι χάνεται η εμπιστοσύνη προς την ευρωπαϊκή ηγεσία και την ευρωπαϊκή ενοποίηση, συντελείται δε το τέλος της τραπεζικής πίστης. Οταν οι καταθέσεις χρησιμοποιούνται ως ´όργανα´ για να λύνουν οι Τράπεζες τα προβλήματά τους, η ανασφάλεια βλάπτει ευθέως τις ίδιες. Το κούρεμα των καταθέσεων είναι πρωτοφανές. Πρόκειται περί θρυαλλίδας που θ’ ανατινάξει τον χώρο της Ευρωζώνης και κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Η Ε.Ε. και το Γιούρογκρουπ παρενέβησαν στις ιδιωτικές συμβάσεις, οι οποίες στηρίζονται στο ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Διότι συμβάσεις συνομολογούνται μεταξύ τραπεζιτών και καταθετών, όταν οι τελευταίοι δίνουν τα λεφτά τους. Η απόφαση μπορεί να διαλύσει την Ευρωζώνη και το ευρώ να γίνει τελικά ένα μασκαρεμένο μάρκο. Οι Ευρωπαίοι των ´27´ τότε, παρά τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης των λαών, όπου θα ’χουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, θα καταλήξουν έρμαιοι μιας Ευρώπης ενός λαού, του γερμανικού.