Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Πολύτιμες οι διδαχές των Βενιζέλων

«Λόγοι επετειακοί αλλά συγκυριακοί της εποχής συντρέχουν όσο ποτέ ώστε η σκέψη μας σήμερα να στραφεί στην πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου». Με την επισήμανση αυτή πραγματοποιήθηκε χθες το ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το καθιερωμένο μνημόσυνο χοροστατούντων των μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού και Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η κεντρική ομιλία από τον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη πρόεδρο του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Περισσότερο από ποτέ σήμερα η σκέψη μας αξίζει να στραφεί στη μνήμη του μεγάλου πολιτικού, του Ελευθέριου Βενιζέλου και συντρέχουν και λόγοι επετειακοί και συγκυριακοί. Οι επετειακοί είναι ότι η νέα Ελλάδα γιορτάζει φέτος τα 100 της χρόνια. Συντρέχουν και συγκυριακοί λόγοι καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση παρεμφερή περίπου με αυτή που υπήρχε στην Ελλάδα πριν αναλάβει ο Βενιζέλος» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Φορτσάκης.
Πλέκοντας το εγκώμιο του Ελ. Βενιζέλου, ο κ. Φορτσάκης συμπλήρωσε πως «σήμερα ο μεγάλος αυτός πολιτικός άντρας μάς παρέχει πρότυπο και παράδειγμα για να δράσουμε όπως εκείνος με τόλμη, πολιτικότητα, θάρρος, πειθώ αλλά και με σύγκρουση όπου χρειάζεται για να επιτύχουμε την ανόρθωση της χώρας.»
Κληθείς να κάνει συγκρίσεις αναφορικά με το το σημερινό πολιτικό δυναμικό της χώρας μπροστά στον Βενιζέλο, ο κ. Φορτσάκης απάντησε πως «σαφώς υπάρχουν και ικανοί άνθρωποι, αλλά ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού είναι ελλιποβαρές».

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Μ. Βολουδάκης. «Πολιτικά αναστήματα όπως του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου διαμόρφωσαν μια εποχή αλλά και εκπέμπουν μηνύματα στο μέλλον. Εδώ στο Ακρωτήρι όπως κάθε χρόνο αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή στον Ελευθέριο και τον Σοφοκλή Βενιζέλο, μπορούμε να σκεφτούμε ποια είναι τα διδάγματα αυτά για την εποχή μας, ιδιαίτερα τα διδάγματα της τεράστιας πολιτικής – εθνικής συμπεριφοράς του Ελ. Βενιζέλου που αφού διπλασίασε την εδαφική έκταση της πατρίδας μας, κατάφερε μέσα σε αντίξοες συνθήκες -πιο δύσκολες από τις σημερινές- να θεμελιώσει μια πατρίδα πολύ ανώτερη των δεδομένων της εποχής, των προβλέψεων της εποχής. Αυτό το δίδαγμα πρέπει να το έχουμε πάντα μπροστά στα μάτια μας».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν από τους διοργανωτές ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Μ. Σκουλάκης και ο γεν. διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Ν. Παπαδάκης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χ. Μαρκογιαννάκης είπε πως «κάθε εκδήλωση για τον Ελευθέριο και τον Σοφοκλή Βενιζέλο είναι επιβεβεβλημένη καθώς ως πολιτικοί όχι μόνο άφησαν εποχή αλλά έδειξαν πως υπάρχουν άνθρωποι που αγαπώντας την πατρίδα τους και έχοντας τη διπλωματική ικανότητα που είχε ο Ελ. Βενιζέλος  έφτασαν σε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα. Εκτός από το μεγάλο έργο που έκανε στο εσωτερικό ο Βενιζέλος -και το οποίο αναδεικνύει το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ένα Ιδρυμα το οποίο θα πρέπει να το στηρίξουμε γιατί πραγματικά περνάει δύσκολες στιγμές ιδιαίτερα οικονομικές- ως διπλωμάτης που προέβλεπε, κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε κανείς άλλος: να υπερδιπλασιάσει την έκταση της Ελλάδας και σε χώρο και σε πληθυσμό. Εκανε εκείνο που θεωρούσε σωστό για την πατρίδα αγνοώντας τους λαϊκιστές και τον λαϊκισμό».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε επίσης πως δεν θα πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής πως ο Ελ. Βενιζέλος «ενώ ήταν κατ? εξοχήν υποστηρικής της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, το αρνήθη όταν έκρινε ότι ήταν άκαιρο παρά την απαίτηση του κρητικού λαού και των αντιπροσώπων του.
Σήμερα δεν μπορώ να πω ότι οι πολιτικοί της χώρας στο σύνολό τους δεν είναι αντάξιοι του καθήκοντος και τη θέσης που κατέχουν. Για όνομα του θεού θα ήταν απρέπεια και ύβρις. Ομως τα τελευταία χρόνια εκείνο που επηρεάζει περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι ο λαϊκισμός».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Βιρβιδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, δήμαρχοι των Χανίων, εκπρόσωποι κομμάτων, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών κ.ά..

Απονομή βραβείων Μαθητικού διαγωνισμού
«Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν» τόνισαν οι βραβευθέντες μαθητές του ΙΑ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που φέτος είχε θέμα “1913-2013: 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα”.
Οι μαθητές επεσήμαναν πως η δυναμική και ο οραματισμός του Μεγάλου Κρητικού πολιτικού εκλείπει ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη ιστορική στιγμή για την χώρα μας αλλά και την Κύπρο, που πολιτικοί και πολίτες αναζητούν ηγετικές φυσιογνωμίες με το κύρος και την προσωπικότητα, του Ελ. Βενιζέλου.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Εθνικό Ιδρυμα  Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα βραβεία συνοδεύονταν από χρηματικά ποσά και απονεμήθηκαν στους:
i) Α΄ βραβείο, Μαρία Ελένη Ρεϊζάκη, 6ο Γυμνάσιο Χανίων,
ii) Β΄ βραβείο, Λουκία Μαρία Σαραντή, Μουσικό Σχολείο Χίου,
 iii) Γ΄ βραβείο, Λάμπρος Ραχιώτης, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Τρικάλων “Αθηνά”.
Χορηγοί των μαθητικών βραβείων ήταν:
i) Α΄ βραβείο, Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή,
ii) Β΄ βραβείο, Εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”,
 iii) Γ΄ βραβείο, Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μαρία Ελένη Ρεϊζάκη,
6ο Γυμνάσιο Χανίων: “Ηγετική μορφή”
«Ο λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω στον διαγωνισμό δεν ήταν το βραβείο αλλά επειδή αγαπώ την ιστορία και θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ειδικά οι νέοι, να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους, έτσι ώστε να μάθουν από τα λάθη των προγόνων και να μην τα επαναλάβουν. Ο Βενιζέλος υπήρξε πρωταγωνιστής σε πολλά ιστορικά γεγονότα, μορφή με ουσιαστικό ρόλο, πολιτικός οξυδερκής διορατικός. Συνέβαλε καθοριστικά στην Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα και  ξεχώρισε για τη διπλωματία του, την κριτική σκέψη και τις πολτικές αποφάσεις του. Γνώριζε πότε έπρεπε να παρέμβει όπως και με το παράδειγμα της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα», επεσήμανε η Μαρία Ελένη Ρεϊζάκη από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό.

Λουκία Μαρία Σαραντή,
Μουσικό Σχολείο Χίου:  “Δίδαγμα οι πολιτικές αποφάσεις του Βενιζέλου”
«Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μια πολύ καλή εμπειρία γιατί μέσα από αυτόν έμαθα πολλά πράγματα για τον Ελ. Βενιζέλο αλλά και για την Κρήτη. Με συγκίνησε η δυναμική του είχε ο Βενιζέλος ως πολιτικός στις αποφάσεις του. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε ανάγκη παραδείγματα όπως το όραμα του Βενιζέλου, η Μεγάλη Ιδέα που είχε ως πολιτικός ο οποίος κατόρθωσε να απελευθερώσει και να ενώσει την Κρήτη με την Ελλάδα, όπως και άλλες περιοχές της σημερινής Ελλάδας όπως η Χίος», ανέφερε η Λουκία Μαρία Σαραντή από το Μουσικό Σχολείο Χίου, που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό.

Λάμπρος Ραχιώτης,
Ιδιωτικό Γυμνάσιο Τρικάλων: “Λείπει το όραμα του Βενιζέλου”
«Ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία να εμβαθύνω τις γνώσεις μου αλλά και μια πρόκληση για μένα για να δω τις ικανότητές μου. Η προσωπικότητα του Ελ. Βενιζέλου ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για μένα, καθώς υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός της σύγχρονης εποχής, διότι είχε βάθος και όραμα, πράγματα που πολλοί από τους δικούς μας πολιτικούς δεν έχουν στις μέρες μας. Ίσως ό,τι και να πει κανείς για την προσωπικότητα και του έργου του Ελ. Βενιζέλου να μην είναι αρκετό. Αυτό που εμένα συγκίνησε πιο πολύ ήταν ότι σκεφτόταν για την κοινωνία, ήταν πατριώτης και μάλιστα στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο έστειλε και τους γιους του εθελοντές» σημείωσε ο Λάμπρος Ραχιώτης από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Τρικάλων “Αθηνά” που κέρδισε το τρίτο βραβείο.

ΟΙ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
Το “παρών” στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ελ. Κ. Βενιζέλος έδωσαν οι υφυπουργοί κ. Μανούσος Βολουδάκης και κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο βουλευτής και Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο που προσφέρει το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, τονίζοντας ότι για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και να μας οδηγήσει στο μέλλον χρειάζεται πρώτα από όλα να την γνωρίζουν και να την ενστερνίζονται οι νέες γενιές.
Ο υφυπουργός κ. Μανούσος Βολουδάκης επεσήμανε ότι: «η πολιτική κληρονομιά του Ελ. Βενιζέλου είναι σήμερα περισσότερο χρήσιμη από ποτέ. Και αυτό διότι η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά σε δύσκολες περιστάσεις, και έχει πολύ μεγάλη αξία να μπορέσουμε να δούμε πώς ο Ελ. Βενιζέλος κατάφερε μέσα σε πολύ πιο δύσκολες περιστάσεις να κάνει την πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της, αξιοποιώντας διεθνείς συμμαχίες, την επαναστατική ορμή των ανθρώπων της εποχής, την ψύχραιμη και σώφρονα δική του στρατηγική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία και η βράβευση των μαθητών που κάθε χρόνο κάνει το Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, διότι για να μπορέσει να γίνει η ιστορία ζωντανή και να μας οδηγήσει στο μέλλον χρειάζεται πρώτα από όλα να την γνωρίζουν και να την ενστερνίζονται οι νέες γενιές».
Ο υφυπουργός κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης τόνισε πως: «Οσο μελετά κανείς το έργο του Ελ. Βενιζέλου, τόσο βλέπει ότι έχει πάρα πολλά να μάθει. Ο Ελ. Βενιζέλος προσέφερε και προσφέρει στην Ελλάδα μέσα από το έργο του.
Πάντα αποτελεί δίδαγμα, πήρε δύσκολες αποφάσεις, σε δύσκολες στιγμές, πάντα σκεπτόμενος το εθνικό συμφέρον και όχι τα προσωρινά μικροπολιτικά δεδομένα. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι στην εκδήλωση του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, για τον μαθητικό διαγωνισμό αλλά και για το μνημόσυνο των Βενιζέλων αφού ως δήμαρχος Χανίων επί 8 χρόνια ήμουν διοργανωτής αυτών των εκδηλώσεων. Όπως επίσης αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή διότι είμαι ένας από τους συγγενείς του Ελ. Βενιζέλου αφού η προγιαγιά μου ήταν η αδερφή του Κατίγκω».
Ο βουλευτής και Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιανάκης ανέφερε: «παρά τις αφάνταστες οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” εντούτοις καταφέρνει και κάνει τις εκδηλώσεις που πρέπει να κάνει, τόσο για να συνεχίζει τη δραστηριότητά του αλλά και να κρατά ζωντανή τη μνήμη του μεγάλου Εθνάρχη, ο οποίος πάντα ως πολιτικός είναι επίκαιρος, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η Κύπρος. Εάν υπήρχε (και σήμερα) ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι δεδομένο ότι θα έκλεινε τα αυτιά του, στις σειρήνες του λαϊκισμού και με τη σοβαρότητα που πάντα τον διέκρινε, αγνωώντας το πολιτικό κόστος θα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις για την πατρίδα. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη που έχει αφήσει, την οποία εμείς οι σύγχρονοι πολιτικοί θα πρέπει πάντοτε να τιμούμε».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, επεσήμανε πως ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε από το Ιδρυμα για να τιμάται η μνήμη και το έργο του Ελ. Βενιζέλου. Απευθύνεται στη νέα γενιά, για να μεταφέρει τις παρακαταθήκες και τις υποθήκες που άφησε ο μεγάλος πολιτικός και για να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στην ιστορική μνήμη τα νέα παιδιά, τα οποία όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης, ανταποκρίθηκαν με καταπληκτική συμμετοχή από όλα τα σχολεία της χώρας.
«Φέτος έλαβαν μέρος εκατοντάδες παιδιών, το πρώτο βραβείο έλαβε μαθήτρια από τα Χανιά, το δεύτερο μαθήτρια από τη Χίο και το τρίτο βραβείο μαθητής από τα Τρίκαλα.
Αυτό δείχνει την αποδοχή των βραβείων. Παράλληλα, τιμούμε και προσωπικότητες οι οποίες συνεισφέρουν στο Ιδρυμα είτε με χορηγίες είτε με παροχή υλικού χρήσιμου για την ιστορική έρευνα, όπως το Ιδρυμα Κωστόπουλος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ανθρώπους που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες προς το Ιδρυμα και για μας είναι μια στοιχειώδης και επιβαλλόμενη αναγνώριση και γι? αυτό τους αναγορεύουμε σε εταίρους και μεγάλους ευεργέτες» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα