Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

«Ποινικοποίηση των πολιτικών φρονημάτων»

«Για προσπάθεια ποινικοποίησης του πολιτικού φρονήματος» έκαναν λόγο οι ομιλητές στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με θέμα ´Κρατική βία και καταστολή´, που πραγματοποιήθηκε από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες κλήσεις για ανάκριση σε μετέχοντες σε κινητοποιήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
«Αυτές οι διώξεις και οι απόπειρες διώξεων είναι εξωφρενικές και αποτελούν προσπάθεια ποινικοποίησης του πολιτικού φρονήματος και της συνταγματικά κατοχυρωμένης πολιτικής δράσης και εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανόδου της καταστολής. Η όξυνση της καταστολής σχετίζεται ευθέως με τις μνημονιακές πολιτικές καθώς δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συναίνεση γύρω από αυτές τις πολιτικές. Ετσι κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός, οξύνεται η βία και η καταστολή, περιορίζονται οι ελευθερίες ούτως ώστε, διά του φόβου, να επιβληθεί η ασκούμενη πολιτική. Το μνημόνιο δεν καταστρέφει μόνο οικονομικά την κοινωνία, αλλά αποτελεί  πολύ σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Γιάννης Αλμπάνης από το ´Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα´.
Ερωτηθείς από τα ´Χ.Ν.´ για το ότι οι κλήσεις αφορούν και καταστροφές βουλευτικών γραφείων που έγιναν εκείνη την περίοδο ο κ. Αλμπάνης απάντησε πως «οι κοινωνικές εκρήξεις όλο αυτό το διάστημα σχετίζονται με την απελπισία, την οργή και την εξαθλίωση που δημιουργεί η μνημονιακή πολιτική και παρά τα προσχήματα της Αστυνομίας και των κυβερνητικών Αρχών, οι διώξεις, οι καταδίκες, οι απόπειρες διώξεων αφορούν κόσμο που ασκεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά του,  το δικαίωμα του να συναθροίζεται, της διαμαρτυρίας, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της άποψής του.» Για την αντιμετώπιση των διώξεων ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν  την καλύτερη απάντηση.
Από τη μεριά του ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Φουράκης ανέφερε πως μέσα από την εκδήλωση υπήρξε ενημέρωση του κόσμου «για την όξυνση της καταστολής που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα όχι μόνο στα Χανιά, αλλά κατ’ εξοχήν στα Χανιά, εναντίον αγωνιστών, ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Σύμφωνα με τον δικηγόρο: «Ολο και περισσότερο οξύνεται η καταστολή, όλο και περισσότερο αυστηροποιούνται οι διατάξεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αντίδραση. Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε διαδήλωση, κάθε κατάληψη, κάθε προσπάθεια αντίδρασης έχει και τους κατηγορούμενούς της. Σε πορείες και διαδηλώσεις συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι και κάθε φορά γίνονται αντικείμενο κατηγορίας άνθρωποι γνωστοί, συμπολίτες μας που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τα δικά τους και των υπολοίπων. Η απάντηση σε αυτήν την καταστολή είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικοποίηση, ώστε αυτές οι διώξεις να καταστούν ανενεργές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα