Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παραλειπόμενα…
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας ´AGRENDA´ (Παρασ. 22 Μαρτίου 2013 – σελ. 32) ´κέρδισαν τις εντυπώσεις οι ελληνικοί… παράδεισοι στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση του Βερολίνου 2013, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Ο λόγος για τέσσερα ελληνικά γεωπάρκα, με την απίστευτη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια τουριστική αγορά ως γεωτουριστικοί προορισμοί ποιότητας υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Η παρουσίαση οργανώθηκε από το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μαζί με το οποίο εκπροσωπήθηκαν μέσα από πόστερς, φυλλάδια και άλλα εκθέματα και τα υπόλοιπα ελληνικά γεωπάρκα.
• Το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη στην Κρήτη
• Το Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού (στην περιοχή Καλαβρύτων Αχαϊας)
• Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
• Και το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου (στο Νομό Ιωαννίνων)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων αναδείχθηκε ως το 3ο καλύτερο των Μη Κυβερνητικών – Μη Κερδοσκοπικών Εκθετών της συγκεκριμένης γερμανικής έκθεσης.

Καθαρή Θεσσαλονίκη
Αρκεί να προμηθευτεί τα κατάλληλα ´εργαλεία´ ο Δήμος της συμπρωτεύουσας όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Ποια είναι όμως τα ´εργαλεία´;
Α. Δυο τετράτροχα οχήματα 4×4 εφοδιασμένα με πλυστικό σύστημα, με δυνατότητα τοποθέτησης υπερκατασκευής, διασπορέα άλατος και υπερκατασκευές διασπορέα άλατος.
Β. Επτά τετράτροχα οχήματα φορτηγάκια 4×2 με ανοιχτή καρότσα.
Γ. Ενα τετράτροχο όχημα με κλειστή καρότσα τύπου VAN.
• Προϋπολογισμός 212.790 ευρώ με ΦΠΑ.
• Ημερομηνία διεξαγωγής η 9η Απριλίου 2013.
Λίγες μέρες νωρίτερα γίνεται κι άλλος διαγωνισμός για τη συντήρηση-βελτίωση και εκσυγχρονισμό Ηλεκτροφωτισμού της Πόλης με προϋπ. 300.000 ευρώ.

Φορέας Διαχείρισης…
…Ορους Πάρνωνα, υγρότοπου Μουστού (περιοχή Αστρος Αρκαδίας)
Τι αναζητά;
Την επιλογή αναδόχου με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες:
• Καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών ερπετών και αμφιβίων
• Ειδών ψαριών
• Ειδών μανιταριών
• Ειδών χειροπτέρων
• Ειδών χλωρίδας
• Τύπων οικότοπων
• Ειδών θηλαστικών
• Ειδών ασπόνδυλων
• Ειδών πτηνών
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε ευρώ 425.500 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίζεται η 7η Μαΐου 2013. (Εχει γίνει κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία από τον δικό μας φορέα της Σαμαριάς;)

Διαδίκτυο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ΕΝΙSA) κάλεσε τις επιχειρήσεις και κυβερνήσεις της Ευρώπης να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των αυξανόμενων τάσεων διαδικτυακών επιθέσεων.
Ως πρώτη λύση, προτάθηκε η επινόηση νέων συστημάτων κρυπτογράφησης των email.

Τύχη βουνό
Ποσό 338 εκατομμυρίων δολαρίων κέρδισε στο αμερικανικό ´λόττο´ 44 χρονος μετανάστης από τη Δομινικανή Δημοκρατία κάτοικος της πολιτείας του Νιού Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ. Η πιθανότητα να πετύχει κανείς τους έξι τυχερούς αριθμούς στην αμερικανική λοτταρία ήταν 1 στις 175 εκατ..

Αν είστε… καρδιακός
μην διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί:
«Κάθε Ελληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657 ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Economist.
Βαρύ είναι το φορτίο και για τους Ιρλανδούς, που οφείλουν έκαστος 14.989 ευρώ, ενώ μικρότερη είναι η επιβάρυνση για τους Πορτογάλους (7.306 ευρώ) και τους Ισπανούς (2.170 ευρώ)».

Ρέθυμνο: Ονειρεμένο!
Δύο σελίδες ανάμεσα στις οχτώ, από τα ´Ταξίδια´ του Σαββατιάτικου ´Αγγελιοφόρου´ (της 16ης Μαρτίου 2013) για το Ρέθυμνο.
Με την Ντέπυ Χιωτοπούλου στην αποστολή – φωτογραφίες και επτά εικόνες γεμάτες από ρεθεμνιώτικες μυρωδιές.
Να δούμε τις πρώτες γραμμές του κειμένου;
«Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης νιώθω ότι ο χρόνος είναι σταματημένος. Βενετσιάνικα αρχοντικά χτισμένα το 16ο και 17ο αιώνα, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, με υπέροχες ευωδιαστές αυλές.
Ατμοσφαιρικός φωτισμός και ιστορικές κρήνες, από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό, μπουκαμβίλιες και γιασεμιά, μια παρέα, πολλές ρακές, η λύρα και οι κρητικές μαντινάδες. Στο αγαπημένο Ρέθυμνο!´

(Ντέπυ Χιωτοπούλου (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)

Πολύ όμορφα και πεντακάθαρα…
…μας τα λέει τις τελευταίες εβδομάδες η ´COSMOTE´ με σύνθημα ´Στηρίζουμε τις ακριτικές περιοχές´.
Πιο αναλυτικά:
Το πρόγραμμα της COSMOTE ´O κόσμος μας, εσύ´ έφερε μια καλύτερη καθημερινότητα στις ακριτικές Πρέσπες και Σαμοθράκη!
Ταξιδέψαμε στις ακριτικές Πρέσπες και τη Σαμοθράκη και πραγματοποιήσαμε τα όνειρα που έστειλαν η Σόνια Χαραλαμπίδου και η Δήμητρα Κουφίδου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακατασκευάσαμε, αναδιαμορφώσαμε και εξοπλίσαμε το Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο και τη Βιβλιοθήκη στις Πρέσπες, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο στη χώρα της Σαμοθράκης έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενούν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
Επιπλέον, διοργανώσαμε προγράμματα προληπτικής ιατρικής, προσφέροντας στους 2 πανέμορφους τόπους της χώρας μας νέες δυνατότητες.
Οροι στο www.cosmote.gr

Σ.Σ. Το νοτιότερο νησί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ακριτική Γαύδος δεν δικαιούται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της COSMOTE ´Στηρίζουμε τις ακριτικές περιοχές´ της χώρας;
O Δήμος Σφακίων από το οροπέδιο Ασκύφου, τα καταφύγια του Ορειβατικού Χανίων, τα Φαράγγια των Λευκών Ορέων, εξήντα περίπου, με… μπροστάρη το Φάραγγα της Σαμαριάς;
Ο Δήμος Κισάμου, από τον Μπάλο και τη Γραμπούσα, μέχρι τα Φαλάσαρνα, το Σφηνάρι, το Ελαφονήσι με τις απαράμιλλες σε ομορφιά, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και τις αξεπέραστες σε βιοποικιλότητα περιοχές της ενδοχώρας;

Μια ακόμα αεροφωτογραφία…

…των Αγίων Αποστόλων με την καταπράσινη -εν μέρει- στεριά που φιλοξενεί το εκκλησάκι της περιοχής.
Το κεντρικό πλάνο της φωτό δεν πιστεύω να σας αρέσει, και βέβαια η δημοτική αρχή Χανίων έχει ξεχάσει να ολοκληρώσει το γκρέμισμα των πρ. εγκαταστάσεων των Αλεξιπτωτιστών, οι οποίες αργότερα προσφέρθηκαν για παιδικές εξοχές.
Εδώ και τώρα, λοιπόν, αναδιαμορφώστε το ξερακιανό τοπίο και πρασινίστε το άμεσα, μια που δεν έχουμε κανένα να μας κουμαντάρει!…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα