Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Προβλήματα ζητούν λύση

Πρωτοβουλία για να δοθεί λύση σε ζωτικά ζητήματα λειτουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.), όπως το θέμα του φωτισμού και η είσπραξη των κοινόχρηστων, αναλαμβάνει ο Δήμος Χανίων.
Την υπόσχεση αυτή έδωσαν ο δήμαρχος Μαν. Σκουλάκης και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι παραβρέθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΠΑ., με τη συμμετοχή του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (Ε.Β.Ε.) Χανίων, Γιάννη Μαργαρώνη και επαγγελματιών.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) Νίκη Αποστολάκη, η Επιχείρηση θα αναλάβει την αποχέτευση και την είσπραξη των οφειλών του νερού που αποτελούν μέχρι σήμερα ´βραχνά´ για τους επαγγελματίες. Παράλληλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για ζητήματα, όπως ο φωτισμός και τα αδέσποτα. Από τη μεριά του το Ε.Β.Ε.Χ. θα προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στο ΒΙΟ.ΠΑ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Στο υπόμνημα, που έδωσε ο πρόεδρος της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε., κ. Γιάννης Βλαβογιλάκης, υπήρχαν τέσσερα βασικά αιτήματα προς τον Δήμο:
1. «Η προβληματική και ιδιαίτερα δαπανηρή λειτουργία του βιολογικού που δημιουργεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι μια μικρή μονάδα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εσπευσμένα και βεβιασμένα, για να πάρει άδεια λειτουργίας το ΒΙΟ.ΠΑ. κατά την κατασκευή του. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγει εκτός λειτουργίας με καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις», σημειωνόταν στο υπόμνημα της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε.
Η πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κα Αποστολάκη, ανέφερε πως η Δημοτική Επιχείρηση θα αναλάβει την αποχέτευση. Δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα τέλη σύνδεσης, όπως ζήτησαν οι επιχειρηματίες, ωστόσο, θα είναι πολύ χαμηλά.
2. Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. αφορά την «αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει τα κοινόχρηστα. Αυτό γιατί δεν έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς, αλλά και τη δυνατότητα βεβαίωσης των χρεών. Αυτό συνεπάγεται την αυξανόμενη ασυνέπεια των επιχειρήσεων προς την εταιρεία και την κατ’ επέκταση ασυνέπεια της εταιρείας προς άλλους, όπως στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ.».
Οπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης, θα βρεθεί συνολικά λύση στο ζήτημα. Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει μία συνάντηση με την Οικονομική Υπηρεσία, τον νομικό σύμβουλο του ΒΙΟ.ΠΑ., τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες, ώστε να αναλάβει η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. την είσπραξη των κοινόχρηστων, που, σε ό,τι αφορά τα νερά, υπολογίζονται σε 40.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κ. Στεργιάννης, ανέφερε πως θα προχωρήσει η αλλαγή των πυροσβεστικών κρουνών, ώστε να είναι συμβατοί με αυτούς της Πυροσβεστικής και η αύξηση της πίεσης του νερού που θα δίνεται από τις δεξαμενές της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.
 3. «Η αχρήστευση του κοινόχρηστου φωτισμού έχει οδηγήσει στην πλήρη συσκότιση του Πάρκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κλοπές και διαρρήξεις επιχειρήσεων», επεσήμαναν οι επαγγελματίες, ζητώντας τη στήριξη του Δήμου Χανίων. Ο κ. Σκουλάκης ανέφερε πως σήμερα ο υπεύθυνος φωτισμού του Δήμου θα βρίσκεται στο ΒΙΟ.ΠΑ. προκειμένου να δει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει.
4. Η εγκατάλειψη ζώων που δημιουργούν αγέλες και σημειώνονται επιθέσεις σε ανθρώπους ήταν άλλο ένα θέμα που μπήκε από τη ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λ. Αμπαδιωτάκης απάντησε πως άμεση λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να βρεθεί, ωστόσο, ο Δήμος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο για περίθαλψη, στείρωση, φιλοξενία των ζώων, ενώ αυτή τη στιγμή υλοποιεί προγράμματα στείρωσης. Παράλληλα, ακολουθεί μία τακτική ενημέρωσης των παιδιών στα σχολεία.

«ΔΟΘΗΚΑΝ ΛΥΣΕΙΣ»
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΒΙΟ.ΠΑ. είναι ένας χώρος ιδιωτικός, δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος, καμία αρμοδιότητα, αλλά ήρθαμε με καλή διάθεση να βοηθήσουμε και είδατε ότι δώσαμε λύσεις», είπε ο κ. Σκουλάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Επιτέλους είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο και τους Φορείς για τα θέματα που απασχολούν το ΒΙΟ.ΠΑ. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια υπήρχε θετική ανταπόκριση και διάθεση να λυθούν τα προβλήματα. Ο Δήμος είναι πρόθυμος να βοηθήσει, έτσι ξεμπλοκάρει το ΒΙΟ.ΠΑ., ειδικά στα θέματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης που απειλούν τη λειτουργία του Πάρκου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε., κ. Γ. Βλαβογιλάκης.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ., κ. Γιάννης Μαργαρώνης, υπογράμμισε ότι: «Την εποχή που κλείνουν οι βιοτεχνίες και το βλέπουμε καθημερινά στο Επιμελητήριό μας, ήρθαμε εδώ ως νέα διοίκηση, ακούσαμε τους συναδέλφους, καθίσαμε στο πλάι τους και μαζί με τον Δήμο Χανίων, στον οποίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθειά του, δώσαμε λύσεις στη λειτουργία 140 επιχειρήσεων και της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. Ως Ε.Β.Ε.Χ. αναλαμβάνουμε τη δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου τοπικών προϊόντων και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων σε χώρο που θα μας υποδείξουν οι επαγγελματίες».

Το Καλλιτεχνικό Χωριό
Τη στήριξη του Καλλιτεχνικού Χωριού αναφορικά με την ενίσχυση της επισκεψιμότητάς του ζήτησαν οι καλλιτέχνες που μετέχουν σε αυτό, αλλά και η διοίκηση του ΒΙΟ.ΠΑ. Ο κ. Σκουλάκης ανέφερε πως διακριτικά θα μεταφέρει το αίτημά τους στα τουριστικά γραφεία που πραγματοποιούν τις εκδρομές των κρουαζιερόπλοιων, ώστε να μπει και το Καλλιτεχνικό Χωριό στις προτεραιότητές τους, ξεκαθαρίζοντας πως ο Δήμος δεν έχει κανέναν λόγο στην επιλογή των τόπων που θα επισκεφθούν οι επιβάτες των πλοίων. Τέλος, θα υποβληθεί έτοιμα στο Αστικό ΚΤΕΛ, ώστε ορισμένα από τα δρομολόγιά του προς και από τη Σούδα (πρωί και μεσημέρι) να φτάνουν μέχρι το ΒΙΟ.ΠΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα