Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Το Ιστορικό Αρχείο και ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ευχόμεθα στον νέο προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κάθε επιτυχία στο έργο του.
Φυσικό είναι μόλις παρέλαβε να αντιλήφθηκε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Ο τίτλος ´ασφυκτιά´ το Ιστορικό Αρχείο έχει χρησιμοποιηθεί για 40 τουλάχιστον χρόνια πολλές φορές χωρίς κανείς απολύτως αρμόδιος ´άρχοντας´ να έχει δώσει σημασία πέρα από ευχολόγια. Ισως ενδιαφέρθηκαν παλαιότερα μόνο για τις ´τοποθετήσεις´ προσωπικού. Για πρώτη φορά έγραψα στα ´Χ.Ν.´ το έτος 1972 και από τότε έχω καταχωρίσει πάνω από εικοσιπέντε κείμενα – εκκλήσεις μέχρι που με… βαρέθηκαν και μου απέδωσαν… προσωπικά κίνητρα. Φυσικά όποιος με γνωρίζει και διάβασε κάτι τέτοιο απλώς χαμογέλασε.
Στο τελευταίο ρεπορτάζ δημοσιογράφου των ´Χ.Ν.´ και στο σημείο που έγινε αναφορά για τα κειμήλια του Ελευθερίου Βενιζέλου που ευρίσκονται εκεί (γραφείο κ.λπ.) ο νέος προϊστάμενος εξήγησε ότι αυτά δεν είναι επισκέψιμα επειδή δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.
Το Ι.Α. δεν αποτελεί ούτε ιστορικό ούτε λαογραφικό Μουσείο, αλλά και αν ακόμη υπήρχε σχετικός χώρος, ό,τι αφορά τον Ε. Βενιζέλο, μετά τη δημιουργία του θαυμαστού Ιδρύματος ´Ελ. Κ. Βενιζέλος´, θα έπρεπε ήδη να εκτίθεται εκεί.
Δεν νομίζω το Ιδρυμα αυτό με την τεράστια δράση και με την ενίσχυση της Βουλής των Ελλήνων και πολλών άλλων Φορέων, να θεωρείται ότι ανήκει σε άλλο κράτος από αυτό του αρχείου και να μην ´επιτρέπεται´ η παραχώρηση των αντικειμένων του Εθνάρχη. Αυτό θα πρέπει να τακτοποιηθεί τυπικά και ουσιαστικά άμεσα, μιας και στο σπίτι Βενιζέλου υπάρχει άνετος χώρος. Οπως και όταν δημιουργηθεί λαογραφικό Μουσείο και γι? αυτό κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, τα σχετικά που υπάρχουν στο αρχείο θα πρέπει να πάνε εκεί. Ετσι, έστω και στο ίδιο κτήριο, θα αποδοθούν ακόμη κάποιοι χώροι στο κύριο έργο του. Αλήθεια με το θέμα της αλλαγής του κανονισμού και την αύξηση του προσωπικού τι γίνεται;
Είναι κρίμα που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε η ανέγερση κατάλληλου κτηρίου να μπει σε κάποιο πρόγραμμα όπως π.χ. του Αρχαιολογικού Μουσείου κ.λπ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα