Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρηματοδότηση έργων σε λιμάνια

Τη χρηματοδότηση επτά έργων επισκευής και συντήρησης σε πέντε λιμάνια της Δυτικής Κρήτης [Σούδας (2 έργα), Σφακίων, Κισάμου (2 έργα), Παλαιόχωρας, Μαραθίου] μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2013 ανακοίνωσε χθες από την Παλαιόχωρα ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Παράλληλα, ο κ. Μουτζούρης συναντήθηκε με καπετάνιους της ΑΝΕΝΔΥΚ, αλιείς και τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου και εξέτασε το αίτημά τους για ενίσχυση της προστασίας του λιμανιού.
«Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα χορήγησης χρημάτων σε κρατικά Λιμενικά Ταμεία, ώστε να κάνουν επισκευές. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2013 θα μπουν 7 έργα. Τον ακριβή κατάλογο θα μπορώ να τον ανακοινώσω την ερχόμενη εβδομάδα», είπε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο κ. Μουτζούρης.   
Από τη μεριά του Λιμενικού Ταμείου Χανίων ο πρόεδρός του κ. Κώστας Μπροκαλάκης, αφού στάθηκε «στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο και τον κ. Μουτζούρη ειδικά», τόνισε πως η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των έργων, ύψους 793.000 ευρώ, που ζητά η Υπηρεσία του «θα δώσει μια βαθιά ανάσα στο Λιμενικό Ταμείο καθώς θα μπορούμε αυτά τα χρήματα, που θα δίναμε από ιδίους πόρους, να τα διαθέσουμε για μελέτες και για άλλα έργα».   

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
«Μόνο με μπονάτσα μπαίνουμε μέσα, ειδικά όταν έχουμε ´Σιρόκο´ η κατάσταση είναι απελπιστική», τόνισε στον γ.γ. του Υπουργείου ο καπετάνιος της ΑΝΕΝΔΥΚ, κ. Παύλος Μαυριγιαννάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Στέλιος Γιαλυνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων της περιοχής. «Είχαμε μελετήσει παλιά το λιμάνι και είχε μείνει σε εκκρεμότητα η προστασία από τους κυματισμούς με την επέκταση του μόλου καθώς τότε δεν επαρκούσαν τα χρήματα. Ηρθε η σειρά να μελετήσουμε την προστασία του μόλου. Αυτό είδαμε, ζητήσαμε να αποτυπωθεί ο πυθμένας, έτσι ώστε στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το σχετικό μοντέλο προσομοίωσης στο εργαστήριό μας. Είναι ένα ακριβό έργο καθώς τα νερά είναι βαθιά και αυτό μας είχε αποτρέψει να το κάνουμε την προηγούμενη φορά. Πλέον, όμως, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει να γίνει», ανέφερε ο κ. Μουτζούρης. Στη σύσκεψη που έγινε συμφωνήθηκε η επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 120 μ.
«Αυτή τη στιγμή στην Παλαιόχωρα θα ξεκινήσει να εκτελείται μέσα στη χρονιά το έργο ανάσυρσης ογκόλιθων και αποκατάστασης κυματοθραύστη από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2012, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2012, ενώ από το Π.Δ.Ε. του 2013 θα χρηματοδοτηθεί με το ίδιο ποσό  το έργο διαμόρφωσης – βελτίωσης χερσαίων χώρων λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων».
Στη σύσκεψη μετείχε και ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Γ. Δερμιτζάκης. «Ο κ. Μουτζούρης τυχαίνει να είναι μελετητής του λιμανιού της Παλαιόχωρας, γνωρίζει και τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Συμφωνήθηκε πως θα προστατεύσουμε το λιμάνι και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε», ανέφερε.
 
ΜΑΡΙΝΑ
Ο κ. Μουτζούρης ρωτήθηκε για το σχέδιο παραχώρησης μαρινών σε ιδιώτες, ανάμεσά τους και αυτό του τουριστικού λιμανιού της Παλαιόχωρας. «Πιστεύω ότι δεν θα είναι προτεραιότητα των επενδυτών η Παλαιόχωρα», εκτίμησε ο κ. Μουτζούρης καθώς απέχει μεγάλη απόσταση από τις άλλες μαρίνες και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα.
Από τη μεριά του ο κ. Δερμιτζάκης επανέφερε το αίτημα του Δήμου για δημοτική μαρίνα. «Πιστεύω ότι μέσα από τη δυσκολία θα μπορέσει να αναλάβει το τουριστικό λιμάνι ο Δήμος, να το αναβαθμίσει, να του δώσει ώθηση περισσότερη από αυτή που το Λιμενικό Ταμείο έχει προσπαθήσει με καλή πρόθεση και θέληση να κάνει χωρίς να το έχει καταφέρει. Είμαστε στο κέντρο της Μεσογείου, μακριά από οποιαδήποτε άλλη μαρίνα, αλλά πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί να την κάνει προσελκύσιμη για τουριστικά σκάφη», είπε στα ´Χ.Ν.´.
Σήμερα ο κ. Μουτζούρης θα επισκεφθεί τα Σφακιά.

Στο παλιό Δημαρχείο Σούδας το Κεντρικό Λιμεναρχείο;
Να συναινέσει στην παραχώρηση του παλιού Δημαρχείου Σούδας για την εγκατάσταση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Σούδας θα ζητήσει από το Δ.Σ. Χανίων ο κ. Μουτζούρης με έγγραφο που θα αποστείλει εντός των ημερών. Ο κ. Μουτζούρης επισκέφθηκε το πρωί το παλιό Δημαρχείο.
 «Άποψή μας και συμφωνεί σε αυτό και ο δήμαρχος ο κ. Σκουλάκης είναι ότι το παλιό Δημαρχείο πρέπει να εγκαταστήσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανιών και το λιμενικό φυλάκιο που υπάρχει στη Σούδα να πάει στα Χανιά, ώστε να υπάρχει και αστυνόμευση και του εκεί λιμένα. Αυτό χρειάζεται ένα κονδύλι για τις μετατροπές του κτηρίου και τη στατική του επάρκεια, όπως επίσης και μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ότι το αποδέχεται. Προτρέπω το Δ.Σ. να το αποδεχτεί καθώς το Λιμεναρχείο είναι μια κρίσιμη Υπηρεσία που πρέπει να τη βοηθήσουμε», ανέφερε ο γ.γ.



Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα