Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ονειρα… Φινλανδίας
Το αδιαχώρητο έγινε κατά την παρουσίαση της Πελοποννήσου στο Ελσίνκι την περασμένη Τρίτη (20/3) όπου συγκεντρώθηκαν 52 Φινλανδοί tour operators και τουριστικά γραφεία για να ενημερωθούν για τον προορισμό.
Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερο για τη συγκρότηση τουριστικών πακέτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με πρωταγωνιστές τη γαστρονομία και τα προγράμματα περιηγητικού τουρισμού, ενώ ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας (!) -πάλι καλά που δεν μίλησε για τις προσπάθειές του να ξεκινήσει ένα νέο αεροδρόμιο στην Τρίπολη με ΣΔΙΤ!…- και τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τις μαρίνες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Πάντως, μεταξύ μας, το θέμα μαρίνες στον Νομό Χανίων και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη δυτική Κρήτη πρέπει να προβληματίσει τους αιρετούς μας και Φορείς του τόπου, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Και όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν κάποιες πρωτοβουλίες, τότε θα μπορούμε μα μιλήσουμε για επέκταση διάρκειας στη σεζόν, με στόχο φυσικά, το δωδεκάμηνο, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Instabul 2020
Οι γείτονες μας διεκδικούν για πέμπτη φορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μπορεί οι προηγούμενες προσπάθειες να ήταν αποτυχημένες, ωστόσο, οι Τούρκοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα και πως μπορούν να νικήσουν Τόκιο και Μαδρίτη στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση του 2020.

Αισιόδοξες προοπτικές
Πιο αισιόδοξες είναι οι προοπτικές για αύξηση των Ρώσων επισκεπτών στην πρωτεύουσα, μετά την κοινή συμμετοχή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΕΑ-Α) στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2013, που διοργανώθηκε στις 20 και 24 Μαρτίου στη Μόσχα.

Τα ακούτε εσείς στο Ε.Β.Ε. Χανίων;
Γράφει το ´Πρώτο θέμα´ στις σελίδες 14-15 του Business Stories, γύρω από την κρουαζιέρα και τους Τούρκους:
´Ιδρύουν σχολή οι Τούρκοι.
Παράλληλα με τις υποδομές την επέκταση του υπάρχοντος λιμανιού, αλλά και τη δημιουργία νέου στην Κωνσταντινούπολη, του Z Port, με τη συμμετοχή πολυεθνικών κολοσσών της κρουαζιέρας, η Τουρκία επενδύει και σε τεχνογνωσία, ιδρύοντας σχολή για την εκπαίδευση στην κρουαζιέρα.
Το λιμάνι της Σμύρνης με τη συμμετοχή και του εμπορικού Επιμελητηρίου, προωθεί με συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική τη δημιουργία home port, προσφέροντας πολύ χαμηλά λιμενικά τέλη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί πολύ σκληρό ανταγωνισμό και με το αντίστοιχο λιμάνι στο Κουσάντασι´.

China Oil 2013
H έκθεση ´China Oil 2013´ πραγματοποιείται στο Πεκίνο, 7-9 Απριλίου, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.
Πληροφορίες στο: 2107568888.

Μπράβο τους…
Στο όμορφο Φόδελε του Ηρακλείου, η φετινή Καθαρά Δευτέρα είχε τον δικό της χαρακτήρα. Αντί για λαγάνες και ταραμοσαλάτες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής γιόρτασε ´τον καρπό που κατοικούν οι ηλιαχτίδες´ όπως λέει μια μαντινάδα για το πορτοκάλι.
Εξάλλου, το Φόδελε είναι γνωστό γιατί είναι κατάφυτο με πορτοκαλιές και λεμονιές.
Οι καλλιέργειές τους ακολουθούν τα χνάρια μιας μακραίωνης παράδοσης.
Στη γιορτή, οι επισκέπτες γεύτηκαν γλυκίσματα, αλλά και ρακή από πορτοκάλι!
Παράλληλα υπήρχαν ένα σωρό δρώμενα, παιχνίδια για τα παιδιά και βέβαια μουντζουρώματα.

…Κι εμείς;
Οι δικοί μας πορτοκαλοπαραγωγοί… σκαρφίστηκαν ποτέ παρόμοιες γιορτές ή πανηγύρια;
Για το μανταρίνι, το αβοκάντο, το περγαμόντο, το νεραντζάκι, το λεμόνι;
Με την ευκαιρία της αναφοράς για το λεμόνι: Κάντε μια – δυό βόλτες στις γειτονιές, στα νότια της Μάρκου Μπότσαρη, ξεκινώντας από την Αποκορώνου μέχρι τον Αγιο Νεκτάριο και την Κισάμου και πέστε μου πόσες λεμονιές μετρήσατε σε σύγκριση με τα χωράφια του κάμπου!

Εργα
 

στο Ρέθυμνο…
• 9 Απριλίου 2013, ´Αποκατάσταση Μιναρέ Τεμένους Νερατζέ, στην παλιά πόλη Ρεθύμνου´ από τη Γ.Γ. Πολιτισμού, με προϋπολογισμό 390.000 ευρώ.
•  16 Απριλίου 2013, Γυμνάσιο – Λύκειο Ατσιποπούλου, Δήμου Ρεθύμνης, από τον Δήμο Ρεθύμνης, με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ.
• 16 Απριλίου 2013: ´Ανέγερση, σχολικού συγκροτήματος 5ου Γυμνασίου – 4ου Λυκείου´ από τον Δήμο Ρεθύμνης με προϋπολογισμό 6.300.000 ευρώ.

…και στα Χανιά
• 16 Απριλίου 2013, ´Ολοκλήρωση Β’ φάσης παράλληλων έργων Γαλατάς – Κολυμπάρι – Καστέλι´ από το Υπ. Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

…στην Ιεράπετρα
• 26 Μαρτίου 2013, ´Επέκταση Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνας Μερκούρη´ από τον Δήμο Ιεράπετρας, με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ.

…στη Σητεία
• 16 Απριλίου 2013, ´Ολοκληρωμένες δράσεις για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας δημοσίων χώρων (ΟΣΑΑ περιοχής Ξηροκαμάρες δήμου Σητείας)´ από Δήμο Σητείας, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

…στο Ηράκλειο
• 26 Μαρτίου 2013, ´Νέο ισόγειο κτήριο πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Τυμπακίου´ από την Περ. Ενότητα Ηρακλείου, με προϋπολογισμό 660.000 ευρώ.

Από τη Νορβηγία
με… αγάπη
Μια από τις κεντρικές λεωφόρους του Οσλο, της πρωτεύουσα της Νορβηγίας.
Μη μου πείτε πως σας θυμίζει, κάποια από τις αθηναϊκές λεωφόρους;
– Εντάξει!

Εδώ έχουμε μια άλλη νορβηγική λεωφόρο που δεν θυμίζει -και αυτή- με τίποτα, ελληνική λεωφόρο.

Ο φωτογραφικός φακός του αγαπητού μας Φάνη Μανουσάκη, αποτύπωσε δύο εικόνες κεντρικής πλατείας όταν βρέθηκε, μαζί με εκατοντάδες Χανιώτες στη βορεινή Νορβηγία στις 17 Οκτωβρίου του 2000, για την ´παραλαβή´ του υπερπολυτελούς καραβιού ´ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΣΑΜΠΙΟΝ´ της ANEK Lines που είχε πλευρίσει στο λιμάνι ´Ντρόντ Χάϊμ´ πόλη με 100.000 κατοίκους.
Αυτές οι φωτογραφίες μας δείχνουν το ´κιόσκι πληροφόρησης´ της Νορβηγικής πόλης και τις δημοσιεύουμε σήμερα για να δούμε αν πάρουμε κάποια μηνύματα που ´στέλνουν´ ώστε να μας βοηθήσουν για την αναδιάταξη και συμμόρφωση της πλατείας 1866 την οποία θα προσπαθήσει να αναπλάσει και αναδιαμορφώσει η Δημοτική Αρχή των Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα