Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερχονται τα υδροπλάνα
Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων εγχώριων και ξένων επιχειρηματιών στα υδροπλάνα -συμφωνα με δημοσίευμα της ´Ναυτεμπορικής´- μετά την ολοκλήρωση την περασμένη εβδομάδα του θεσμικού πλαισίου για την δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.
Υστερα από δέκα χρόνια συζητήσεων(!!!) είναι πλέον νόμος του κράτους η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, κάτι που σηματοδοτεί την επιστροφή των υδροπλάνων.
Εμείς, εδώ στα Χανιά, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στον τομέα αυτόν του τουρισμού;
?Δεν το πιστεύω. Αρκετές φορές έχουμε χτυπήσει ´καμπανάκι´ μέσα από τα γραπτά της σελίδας.
?Δεν έδωσε κανένας σημασία:
?Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, αυτό της Σούδας, κ.λ.π., κ.λ.π..
?Οταν θα τα βλέπουμε να πετάνε προς τα αντίστοιχα τουριστικά θέρετρα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και στα Ιόνια Νησιά μέχρι την Κέρκυρα, τότε θα συζητάμε για το “γιατί” δεν προχωρήσαμε ούτε ένα υδατοδρόμιο, εδώ στα Χανιά!

Ιατρικός για Ρώσους
Οπως έγραψε η Σαββατιάτικη ´Καθημερινή´ (6/4) ´ειδικά πακέτα για Ρώσους ασθενείς δημιούργησαν ελληνικές κλινικές σε συνεργασία με ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων των περιοχών τους. Στόχος είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους Ρώσους ασθενείς που θέλουν παράλληλα να πραγματοποιήσουν με την οικογένειά τους, διακοπές στη χώρα μας.
Το νέο προϊόν των ελληνικών κλινικών και ξενοδοχείων θα παρουσιαστεί στη Μόσχα, στην εκδήλωση ´Greek Medical Tourism Roadshow´ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου.
Η ρωσική αγορά που σχετίζεται με τον ιατρικό τουρισμό υπολογίζεται σε περίπου 300.000 ταξιδιώτες.

Κέρκυρα- κρουαζιέρα
Για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια, τον μήνα Μάρτιο, προσέγγισαν το λιμάνι της Κέρκυρας 11 κρουαζιερόπλοια με 12.000 επιβάτες. Τον αντίστοιχο μήνα του 2012 οι προσεγγίσεις ήταν μόλις δύο με 626 επιβάτες. Στις μέχρι τώρα προσεγγίσεις το μεγαλύτερο ποσοστό το κατέχει η γερμανική αγορά με 3.407 επιβάτες και ακολουθούν η Ιταλική με 2.534 και η βρετανική αγορά με 1.625

Λάδι – ιδιωτική ετικέτα
Εντυπωσιακή είναι η πορεία που καταγράφεται στο λάδι καθώς η ιδιωτική ετικέτα έχει καταφέρει να ελέγχει το 20,9% της αγοράς το 2012, ενώ η διαφορά τιμής έναντι των επωνύμων την ίδια χρονιά διαμορφώνεται στο 6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 τα λάδια ιδιωτικής ετικέτας εμφάνιζαν μερίδιο αγοράς 18,1% και η διαφορά στην τιμή τους από τα επώνυμα άγγιζε το 22%.

Σταφύλια στη Ρωσία
Αυξάνονται οι εισαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιανουάριο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας τους 15.600 τόνους. Οι κυριότερες εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών προς τη Ρωσία είναι από το Περού, τη Λιθουανία και τη Νότια Αφρική.

Εσπεριδοειδή: Μαρόκο
Κατά την εμπορική περίοδο 2012/13 το Μαρόκο σημείωσε μειωμένες εξαγωγές εσπεριδοειδών σε σχέση με πέρσι παρά την αυξημένη ζήτηση, από τις ξένες αγορές αφού εξήγαγε μόνο 440.000 τόνους.
Η περασμένη σεζόν για τα εσπεριδοειδή ήταν πολύ κακή για όλες τις χώρες της Μεσογείου, αλλά το Μαρόκο είχε σοβαρά προβλήματα ποιότητας.

´Γεύσεις και Ζωή´
Η διαδραστική αυτή έκθεση πραγματοποιείται για 7η φορά στις 18-21 Απριλίου 2013 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.gefseis-zoi.gr

Προθεσμίες…
=> Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου και ώρα 17.00 δόθηκε για τις αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ´Μεταποίηση – Τουρισμός- Εμπόριο και Υπηρεσίες´
=> Παράταση έως τις 15 Μαΐου 2013 δόθηκε για τις άδειες υφιστάμενων γεωτρήσεων

Νέοι αγρότες
Στην Πρέβεζα θα πραγματοποιηθεί το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου 2013 και θα δοθεί μεγάλη προβολή σε πετυχημένες πρακτικές Νέων Αγροτών με εστίαση σε θέματα κτηνοτροφίας και αλιείας.

Κομπόστα παντού
Σε Μαλαισία, Ινδονησία, Κολομβία και Περού σκοπεύει να προωθήσει την ελληνική κομπόστα ροδάκινο η βιομηχανία ´Πρόδρομος Πουλίδης ΑΒΕΕ´ με επιδοτούμενο πρόγραμμα 2.795.432 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ε.Ε..
Παράλληλα ο συνεταιρισμός μαζί με οργανώσεις από Ιταλία και Βουλγαρία το πρόγραμμα ´Mediterranean Wines´ σε μεγάλες αγορές της Ε.Ε. ύψους 1.889.265 ευρώ.

Locavores (τοποφάγοι)
Πρώτο τεύχος της Μηνιαίας Free Press για την Κρητική Κουζίνα, που εκδίδεται και διευθύνεται από τον ´Image Maker – Διαφημιστική´.
– Οι συνταγές του τεύχους;
? Μπακαλιάρος, φιλέτο τηγανητός
? Μπακαλιάρος φιλέτο, σε ρολό γεμιστό με σταμναγκάθι
? Σταμναγκάθι σαλάτα
? Βροβιοί… τα λιλιπούτεια κρεμμυδάκια του μπλε Υακίνθου
? Σφακιανή πίτα
Περισσότερα:
? Τηλεφ.: 28210 94164,  ? www.locavores.gr ? info@locavores.gr

Θρησκευτικός τουρισμός
στην Ελλάδα
«Μέσα από θεματικές ενότητες, όπως οι προσκυνηματικές διαδρομές, τα ιερά προσκυνήματα, οι θαυματουργές εικόνες, τα λείψανα Αγίων και τα πολιτιστικά μνημεία, η Εκκλησία δίνει τις ´ευλογίες´ της σε ανοίγματα στους τουρίστες των ρωμαιοκαθολικών και άλλων Εκκλησιών, τους ομόθρησκους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και τους αλλόθρησκους από την Ασία και την μακρινή Κίνα».
Αυτές τις κουβέντες τόνιζε η Παναγιώτα Γιούλτση στο δισέλιδο κείμενό της, την περασμένη Δευτέρα (σελ. 18 και 19) στα ´Χανιώτικα νέα´ με αφορμή τον ´Θρησκευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα´.
Και μπορεί το τεύχος που βλέπετε να κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010, εμείς το αποκτήσαμε πριν λίγες ημέρες -κι ας είναι καλά- τα κορίτσια/υπάλληλοι που υπηρετούν στο Γραφείο του ΕΟΤ στην Κριάρη, που μας το έδωσαν.
Το έντυπο έχει 24 σελίδες, με διαστάσεις 21×29 cm και περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες, μικρές, μεσαίες και αρκετές ολοσέλιδες.
Στις τελευταίες δύο σελίδες του περιλαμβάνονται 247 ιερά προσκυνήματα, από τα δεκάδες χιλιάδες της χώρας.
Δεκαέξι προσκυνήματα βρίσκονται στην Κρήτη μεταξύ των οποίων τα έξι στα Χανιά. Τα ακόλουθα:
1. Αγιος Νικόλαος, στα Κυριακοσέλια.
2. Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Επισκοπή Κισάμου.
3. Αλμυρίδα στον Αποκόρωνα.
4. Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων (αναφέρεται η θέση στο Ρέθυμνο…).
5. Μονή Γουβερνέτου, Χανιά
6. Τσαγκαρόλι Χανιά(;).
(Τώρα πως βρέθηκε η επανάληψη της Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων στο Ρέθυμνο(!) και το (ξανά…) Τσαγκαρόλι στα Χανιά για δεύτερη και αλλοιωμένη επωνυμία, ένας Θεός το ξέρει!
? Γιατί;
? Διότι, πάντα τα έντυπα του ΕΟΤ ξεκινούν και τελειώνουν στο… Αθηνοκεντρικό κράτος, αφού δεν συμβουλεύονται τα περιφερειακά ή τοπικά γραφεία του ΕΟΤ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα