Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν από την επίσκεψη καθώς και τη φιλοξενία στη πόλη μας, επτά μαθητές του Gymnasium Straubing της Γερμανίας, προσκεκλημένοι από το 5ο Γυμνάσιο Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης e-twinning. Κατά την παραμονή τους, διάρκειας μια εβδομάδας, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την καθημερινότητα μιας ελληνικής οικογένειας, τις διατροφικές συνήθειες, την ψυχαγωγία ενώ συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες του σχολείου, καθώς και σε σημαντικές εκδρομικές ξεναγήσεις.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Χανίων Ρουμπίνη – Μαρία Πιμπλή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης των δύο σχολείων, που ονομάζεται e-twinning και που αποτελεί μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος “Δια Βίου Μάθησης”, «στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, μπορούν και επικοινωνούν μεταξύ τους να συνεργάζονται σε αυτό το κοινό πρόγραμμα, με στόχο να ωφεληθούν παιδαγωγικά, πολιτισμικά, κοινωνικά κ.ά.. Η διαδικασία είναι ηλεκτρονική, υπάρχει δηλαδή μια πλατφόρμα, μέσα από την οποία εκπαιδευτικοί από διαφορετικές χώρες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν, βρίσκουν εταίρους και μια κοινή θεματολογία». Η ίδια σημείωσε ότι «η θεματολογία μεταξύ του Γυμνασίου μας και του Gymnasium Straubing της Γερμανίας με το οποίο συνεργαστήκαμε έχει τίτλο “Δείξε μου τον κόσμο σου”, ενώ ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο σχολείο ήταν ότι μαθητές τους είχαν επιλέξει ως ένα από τα μαθήματα επιλογής τα Αρχαία Ελληνικά. Αρα υπήρχε ένα κοινό σημείο επαφής».
Η κα Πιμπλή υπογράμμισε ακόμα ότι «ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους γονείς, για την πολύ καλή φιλοξενία αυτών των παιδιών, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, καθώς επίσης τον σύλλογο διδασκόντων, για την άψογη συνεργασία μας, ενώ αποδείξαμε ότι όταν κάτι ξεφεύγει από το καθημερινό μάθημα, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολύ στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς και στην ανάπτυξη ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς- μαθητές ακόμα και σε επίπεδο διευθύνσεως. Θεωρούμε ως σχολείο ότι αυτή η δραστηριότητα προσθέτει αξία στη συμβατική μάθηση και αποτελεί μια καλή πρακτική για μια συνεργασία που μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον και πιο συστηματικά».
Η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος e-twinning είναι η καθηγήτρια Γερμανικών του 5ου Γυμνασίου Μαρία – Κατερίνη Τσουρουνάκη, η οποία από τη αρχή της σχολικής χρονιάς με επαφές που είχε με το γερμανικό σχολείο και την καθηγήτρια φιλόλογο Christine Greier, στην αρχή, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και στη συνέχεια με ανταλαγή πολιτισμικών αγαθών και βλέποντας ότι η χημεία μεταξύ των δύο σχολείων και η συνεργασία βρισκόταν σε εξαιρετικό επίπεδο, αποφάσισαν από κοινού την επίσκεψη επτά γερμανών μαθητών στη πόλη μας και την φιλοξενία τους σε σπίτια μαθητών του 5ου Γυμνασίου.
Η κα Τσουρουνάκη τόνισε ότι «στο πρόγραμμα συμμετείχαν από το σχολείο μας δώδεκα μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου μας, τα οποία διδάσκονται ως μάθημα τη Γερμανική γλώσσα. Αν και στην αρχή υπήρχαν κάποιοι φόβοι και αναστολές, εν τούτοις τα παιδιά από την πρώτη στιγμή έγιναν φίλοι, ενώ η συναναστροφή μεταξύ των, οι ανταλλαγές εμπειρειών, καθώς και νοοτροπίες που απέκτησαν θα τα συνοδεύουν μια ζωή».
Από την πλευρά της η συνοδός των Γερμανών μαθητών, καθηγήτρια φιλόλογος Christine Greier η οποία διδάσκει Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά τόνισε ότι «η άριστη επικοινωνία και οι επαφές που είχα από την αρχή μέσω του προγράμματος e-twinning με την κα Τσουρουνάκη και επειδή έψαχνα κάποιο σχολείο στην Ελλάδα για να το επισκεφτούμε μαζί με τα παιδιά, κατάλαβα ότι το 5ο Γυμνάσιο διαθέτει ένα εξαιρετικό επίπεδο εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών, και έτσι το επόμενο βήμα ήταν να βρεθούμε στη πόλη σας.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση που πήραμε. Η φιλοξενία καθόλη τη διάρκεια είναι άριστη σε όλους τους τομείς, τόσο από τους γονείς που φιλοξενούν τα παιδιά, όσο και από τους καθηγητές. Ελπίζω ότι θα έχουμε τη χαρά να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία με την επίσκεψη δικών σας μαθητών στη Γερμανία».
Με τη βοήθεια της κας Τσουρουνάκη, μάθαμε τις εντυπώσεις των παιδιών από την επίσκεψη και διαμονή τους στα Χανιά. Ολα συμφώνησαν στο ότι: Oι φιλίες που απέκτησαν με όλα τα Ελληνόπουλα, η άριστη φιλοξενία που είχαν στα σπίτια που έμεναν, το φαγητό, οι εκδρομές και οι ξεναγήσεις, οι ομορφιές της Κρήτης, καθώς και ότι σχημάτισαν μια καλύτερη και διαφορετική εικόνα, από εκείνη που παρουσιάζεται για τη χώρα μας στο εξωτερικό, είναι εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη τους για όλη τους τη ζωή.
yperoxo poly kalo h ellinhkh fhlojenia,,