Aπό τον Νοέμβριο ψάχνουν με μυστικές συναντήσεις και άτυπες συσκέψεις τα κομματικά στελέχη, εν μέσω δείπνων και γευμάτων, να βρουν πώς θα συγχρονίσουν τον βηματισμό τους οι τρεις συγκυβερνήτες του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος. Θέλουν ν’ ανακαλύψουν και να μεθοδεύσουν λύσεις για να σωθεί η χώρα απ’ το ´χάος´ αφενός και αφετέρου να μην αλλάξει τίποτα απ’ τους πολιτικούς μηχανισμούς και τις δομές, που εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους στο σύστημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι θα ανατραπούν οι παλαιές αντιλήψεις όσον αφορά το σχήμα της εκτελεστικής εξουσίας.
Τις διαρροές περί ανασχηματισμού προσπαθεί ο κ. Σαμαράς να τις ανακόψει. Οταν όμως φημολογείται ότι συντάσσεται ΦΕΚ για σπάσιμο Υπουργείων στα δύο, για δημιουργία υπουργών αναπληρωματικών σε όσα δεν προβλέπεται, όπως στα Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Δημ. Τάξεως, Μακεδ. – Θράκης, Διοικητ. Μεταρρύθμισης και ενός ακόμη υφυπουργού στο Παιδείας, τι να κάνουν τα μίντια; Δεν θα το εκμεταλλευτούν;
Αρα τι κάνει ´νιάου – νιάου´; Προετοιμάζεται ανασχηματισμός, να ισορροπίσει ο κ. Σαμαράς τα ´αντίβαρα´, ικανοποιώντας βουλευτές. Οι κακές γλώσσες λένε πως θέλει να κάνει ´σκέρτσα´ στο ΠΑΣΟΚ! Αφού θέλετε μεγαλύτερη εκπροσώπηση, πάρτε αναπληρωτές! Κι όταν ζητήσουν αρμοδιότητες, θα μείνουν στο… περίμενε! Αν δεν πρόκειται για μια ακόμη γκάφα, τι άλλο μπορεί να ’ναι; Ομιλούσαν περί ολιγομελούς, λιτού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, να μην επικαλύπτονται οι υπουργικές αρμοδιότητες και να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις. Με έναν τέτοιο ανασχηματισμό θα προκύψει μια εκτρωματική κυβέρνηση! Αντί για δημιουργία ενιαίου μοντέλου διοίκησης θα ’χουμε πανσπερμία αρμοδιοτήτων με τους αναπληρωματικούς.
Ο κ. Σαμαράς ξέροντας ότι σπανίως οι ανασχηματισμοί σημειώνουν πρόοδο στο κυβερνητικό έργο, αναγκαστικά το επιχειρεί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην κυβέρνησή του, αντί να δείξει τον πρωθυπουργοκεντρικό αυταρχισμό του και να κάνει μια κυβέρνηση για τη χώρα και όχι για τα μέτρα του. Το ζήτημα για τον ίδιο, που στο χέρι του είναι, να διορίζει και να παύει, είναι η επόμενη μέρα. Τι θα κάνει μ’ αυτούς που ανέμεναν να μπουν στην κυβέρνηση και δεν μπήκαν και μ’ αυτούς που περίμεναν να μείνουν κι έφυγαν.
Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει σε επίμονες ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα ότι: ´Οταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει´. Φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ερεύνης και ψάχνει να βρει τη χρυσή τομή της αναλογικότητος μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Γράψε – σβήσε, λοιπόν, στο Μαξίμου με στόχο να σώσει το τρικομματικό σχήμα από τους ´άχρηστους´, να τους απομακρύνει και να φέρει χρήσιμους μετά και από την πίεση που του ασκεί ο κ. Βενιζέλος για περισσότερες θέσεις. Ισως να επεκράτησε η σκέψη να φτιάξει προσωρινό σχήμα διά προσθέσεως θέσεων για να ικανοποιήσει Νεοδημοκράτες και ΠασοκοΔημαραίους κρατώντας στη διακριτική του ευχέρεια, χωρίς να προκαλέσει ρήγματα, την οριστική διαμόρφωση τον Σεπτέμβρη.
Το λυπηρό για τον ελληνικό λαό είναι ότι περίμενε πολλά απ’ την κυβέρνηση συνεργασίας. Ομως πριν τελειώσει χρόνος φαίνεται ότι οι υπουργοί πάλιωσαν ή δεν ήταν οι ικανοί σ’ αυτές τις θέσεις που τοποθετήθηκαν. Τι μηνύματα θα στείλει ο κ. Σαμαράς, αν κάνει έναν τέτοιο ανασχηματισμό; Οτι έγινε με βάση την αξιοποίηση παλαιών προσώπων ή την προβολή και ανάδειξη νέων στην ηλικία με καθαρό μυαλό; Μια άλλη εκδοχή είναι ότι θέλει να τους βάλει όλους στο παιχνίδι για τελευταία φορά, να μην μείνουν ´έξω του νυμφώνος´, μια και δεν πρόκειται να ξαναδούν Βουλή.
Με τούτα και μ’ εκείνα ό,τι και να κάνουν οι τρεις της συμπολίτευσης, όσα επικοινωνιακά τρικ κι αν μετέλθουν, δεν θα καταφέρουν να καλύψουν την πολιτική ανεπάρκειά τους και τα αδιέξοδα ούτε και να ισορροπήσουν τις αντιδράσεις των νοικοκυριών πάνω στην πολιτική λιτότητος που μας εφαρμόζουν.