Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου ανοίγει τις πύλες του ως Κέντρο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν” . Yπολογίζεται ότι το στρατόπεδο – που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή ως Κέντρο Υποδοχής- θα δεχθεί 120 νεοσύλλεκτους της ΕΣΣΟ Μαρτίου (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατεύσιμων Οπλιτών) οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη λάβει τη σχετική πρόσκληση ώστε να παρουσιαστούν στη συγκεκριμένη μονάδα.
Και όλα αυτά παρά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να ζητήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην προχωρήσει στην λειτουργία Κέντρου Υποδοχής Νεοσυλλέκτων καθώς διεκδικεί όλο το στρατόπεδο ως χώρο πρασίνου και κοινωφελών δραστηριοτήτων (σχολείο κα.)
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα Κέντρα Υποδοχής Νεοσυλλέκτων διαφέρουν πολλά από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων όπου στο παρελθόν γίνονταν η κατάταξη των νέων οπλιτών. Στα Κέντρα Υποδοχής όπως θα λειτουργεί το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου οι οπλίτες θα παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα -όχι παραπάνω από μια εβδομάδα- προκειμένου να τους γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, να παραλάβουν ιματισμό και στη συνέχεια να οδηγηθούν στις μονάδες τους όπου θα λάβουν την βασική εκπαίδευση και θα πάρουν την ειδικότητα τους. Το Κέντρο Υποδοχής θα καταλαμβάνει ένα μέρος μόνο του στρατοπέδου. Όλη η έκταση του στρατοπέδου φτάνει τα 55 στρέμματα, ωστόσο ο χώρο τους Κέντρου Υποδοχής θα είναι πολύ μικρότερος. Το Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) ζητάει για την παραχώρηση του υπόλοιπου στρατοπέδου άλλη δημόσια έκταση από το Δήμο σημειώνοντας ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί με την παραχώρηση στρατοπέδων μέσα σε πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Για τη διαμόρφωση μέρους του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως Κέντρο Υποδοχής έχει δαπανηθεί ένα ποσό περίπου 100.000 ευρώ και έχει γίνει προμήθεια εξοπλισμού, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι τοπικές στρατιωτικές αρχές θα πρέπει να έχουν δηλώσει ετοιμότητα.
Σημειώνεται πάντως πως για πολλά χρόνια το στρατόπεδο ήταν στην ουσία ανενεργό καθώς φιλοξενούσε πολύ μικρό στρατιωτών περισσότερο για λόγους φύλαξης, ενώ πριν από μια δεκαετία είχε μεταφερθεί στο βορειοανατολικό τμήμα του στρατοπέδου η Στρατολογία που μέχρι τότε λειτουργούσε στους παλιούς Ιταλικούς Στρατώνες στην αρχή της οδού Τζανακάκη.