» Με αποκαλυπτικές αναφορές (β’ άρθρο μας) από το βιβλίο του Ανδρέα
Παπανδρέου ´Η Δημοκρατία στο απόσπασμα´ (εκδ. Α.Α. Λιβάνη) και από το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά ´Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας´ (εκδ. ´Εστία´)
Ναι υπό αμερικανική κατοχή είναι η Ελλάδα -δήλωση Α. Παπανδρέου- από τη δεκαετία του 1950 ως τη Χούντα του 1967. Κι από εκεί και μετά είναι υπό συνεχή αμερικανο-νατοϊκή, ευρω-εταιρική κατοχή.
Και τώρα είναι υπό πλήρη γερμανική κατοχή με πραίτωρες και ΔιεθνοΝομισματικούς ευρω-εξάρχοντες που ορίζουν και εξουθενώνουν τον λαό της ιστορικής χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία του Κλεισθένη και του Περικλή. Ομως αυτή η Δημοκρατία ισοπεδώθηκε από τη γερμανόφιλη μαζί και αγγλοβασιλικόφιλη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ το 1936. Για να ακολουθήσουν τα ΤΑΝΚΣ του Χίτλερ τον Απρίλη του 1941 και από τους αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη. Για να συνεχιστεί η δοκιμασία της ελληνικής δημοκρατίας και ελευθερίας με τον αγγλογενή και κομμουνιστικογενή τραγικό εμφύλιο, ώσπου να ξαναϋπάρξουν ημι-δημοκρατικά σχήματα, για να περάσουμε μετά στην αμερικανική βοήθεια με ουσιαστική κατοχή και επικυριαρχία. Με δημοκρατικοφανή κυβερνητικά σχήματα.
Για να γίνει η Ελλάδα μία χώρα αμερικανο-νατοϊκών βάσεων με προκινδύνευση του ελληνικού λαού (σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου) από αντίποινα της Σοβιετικής τότε υπερδύναμης. Ακολούθησε το όνειρο της ευρωπαϊκής σύνδεσης και ένταξης με σκίαση και αναστολή του από την εφτάχρονη δικτατορία. Για να ξαναεπιστρέψουμε με την παλινόρθωση της δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό όνειρο, το οποίο, τελικά, οδήγησε στη νέα ευρωγερμανική κατοχή και κυριαρχία. Με καταστροφή της οικονομίας μας, τραγική εκπτώχευση του ελληνικού λαού και, στέρηση (μακρότατη) της εθνικής ανεξαρτησίας μας και καταλυτική αποδιοργάνωση της κοινωνικής μας συνοχής και πλήρη διάλυση όλων των αξιών του ελληνικού, διαχρονικού πολιτισμού, ο οποίος βασικά τροφοδότησε τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα των πνευματικών και ανθρωπιστικών αξιών που δημιούργησε χωρίς ψυχοδυναμικές αντιστάσεις.
Γιατί, όπως έγραψε το 1912 ο διεθνής Ελληνας ποιητής Κ. Καβάφης στο ποίημά του ´Ηρώδης Αττικός´ ´…οι Ελληνες ν’ ακολουθούν τον Ηρώδη και μήτε να κρίνουν ή να συζητούν, μήτε να εκλέγουν πια, ν’ ακολουθούνε μόνο´.
ΕΛΛΑΔΑ: Απρίλης 1941 Γερμανική κατοχή.
Απρίλης 1967, Χούντα αμερικανοτραφής.
Απρίλης 2013 νέα γερμανική κατοχή με αμερικανική υπερ-εξουσιαστική εποχή.
´Η ουσία του ελληνικού προβλήματος είναι απλή. Η πατρίδα μας είναι χώρα υπό κατοχή. Και η κατοχή είναι αμερικανική. Μόνο η στολή και η γλώσσα είναι ελληνικές. Και λύση του ελληνικού προβλήματος δεν υπάρχει καμιά στο πολιτικό επίπεδο. Η δημοκρατία στην Ελλάδα δε θα φτάσει χωρίς την πραγματική, την ουσιαστική, τη χωρίς όρους απελευθέρωσή της από τα δεσμά που χάλκευσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στο πλαίσιο της ατλαντικής συμμαχίας. Γι’ αυτό ο αγώνας μας είναι απελευθερωτικός´.
Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.
Αυτό το ιδιαίτερης σημασίας κείμενο πρόταξε ο μετά από τη Χούντα πρωθυπουργός (από το 1981 – 1989 και 1993 – 95) της Ελλάδας Ανδρέας Γ. Παπανδρέου στο βιβλίο του ´Η δημοκρατία στο απόσπασμα´.
Με προλεγόμενα από τον + Αναστάση Πεπονή και περιεχόμενα: Το Παλάτι, το Παρακράτος, η Δεξιά, το Κέντρο, η Κεντροαριστερά, η αριστερά, ο ανένδοτος, η νίκη, η αποστασία, ο ρόλος της Αγγλίας και των Η.Π.Α., η Δικτατορία, η Αντίσταση, η Μεταπολίτευση (εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη Αθήνα 2006).
Με τα αρχικά Α.Π. (Ανδρέας Παπανδρέου ο ηγέτης της αλλαγής, η οποία ουσιαστικά και πολιτικο-πνευματικά δεν πραγματοποιήθηκε) αναφέρει τα εξής:
Η ´ΚΑΤΟΧΗ´ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
´Η δημοκρατία στο απόσπασμα´ είναι ουσιαστικά τα πολιτικά μου απομνημονεύματα….
´Η απόφασή μου να δώσω στη δημοσιότητα τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα είναι αυτή καθαυτή μέρος του συνεχιζόμενου αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μου. Πηγάζει από τη βαθιά μας πεποίθηση πως ο αγώνας μας είναι δίκαιος και πως έχει σχέση με την τύχη των δημοκρατικών θεσμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Θα πρέπει να τονιστεί ίσως πως πέρα από την απλή έκθεση των ιστορικών στοιχείων, προσπάθησα να ερμηνεύσω αναλύοντας το μωσαϊκό των εμπειριών μου έτσι που η διάρθρωση των γεγονότων και των εξελίξεων να αποδοθεί με τρόπο ολοκληρωμένο και καταληπτό και να αποκαλυφθεί η δομή της δύναμης που οδήγησε στην κατοχή της Ελλάδας από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο χρησιμοποίησε ως πειθήνια όργανά του μια συμμορία αξιωματικών του ελληνικού στρατού´. Για να προσθέσει ακόμα και τα κάτωθι:
´…Ο σκοπός του βιβλίου τούτου είναι ευκολονόητος: Να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, αλλά και να αναλύσει τη σημασία του για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας… εξιστορεί τις προδοσίες, τις συνωμοσίες και τις ατελείωτες αδικίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του ελληνικού λαού και το στυγνό ποδοπάτημα των ιδανικών για τα οποία πρόσφερε και προσφέρει βαριές θυσίες, αιώνες τώρα…
Η έκδοση τούτη θα εκπληρώσει τον σκοπό της, αν παρακινήσει τον αναγνώστη να συλλογιστεί και ίσως να καταλήξει στη διαπίστωση πως ο ιμπεριαλισμός, αν και επίσημα θαμμένος, δεν έχει πεθάνει. Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα θύματά του. Κι αν η γνώση αυτού του κινδύνου δεν οδηγήσει σύντομα τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας και όλου του κόσμου σε αποφασιστική αναμέτρηση με τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού αναπόφευκτα θα υπάρξουν και άλλα θύματα´.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Τ’ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ
Κι όντως, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν περισσότερα θύματα μέσα στην άβυσσο που δημιούργησε ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός όλων των παλιών μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων που δημιούργησαν τις μεγάλες συγκρούσεις (συνεχών πολέμων) ως το 1940. Τους οποίους δυστυχώς τους συνέχισε η νέα ιμπεριαλιστική υπερδύναμη της Αμερικής, με ζημιές και καταστροφές παγκόσμιες, αλλά και με ιδιαίτερη παράβλεψη των εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του ελληνικού λαού σε όλα τα επίπεδα και τις πλευρές των δικαιωμάτων του ως σήμερα.
Που, δυστυχώς, δημοσιεύθηκε (περ. Εικόνες) η αποκάλυψη ότι η Αμερική σε συνεννόηση – συνεργασία με τη Γερμανία ´μεταφέρει το κέντρο των στρατηγικών λειτουργιών της στα Σκόπια και στο Κόσοβο´.
Για να καταγραφεί, ιστορικά, μία ακόμα αδικία και παραγνώριση της Ελλάδας, η οποία συνεχώς αποδυναμώνεται. Ιδιαίτερα, τώρα, που ο Ελληνικός λαός οδηγήθηκε να παραμιλά από τον ´οικονομικό πόλεμο´ που του γίνεται εδώ και χρόνια. Με κορύφωση έκρηξης της κρίσης από το 2009. Και πιο πολύ από το 2011.
ΜΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΥΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΜΑΣ
Ομως, όπως ήδη έχουμε αναφέρει και στο προηγούμενο κείμενό μας η αμερικανική κυριαρχία στην Ελλάδα από την εποχή των Βάσεων κ.λπ. διαμόρφωσε την πολιτική της απόλυτης υποταγής μας στην ´αμερικανική βοήθεια´ και στην αμερικανική αμυντική προστασία διά του ΝΑΤΟ. Με δική μας χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση υπέρ της αμερικανικής γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής πολιτικής, η οποία, όμως, έδινε προκλητικό προβάδισμα στην Τουρκία.
Για να δημιουργηθεί ο πόλεμος στα Βαλκάνια και να μας επιβάλει πάλι η Αμερική το ´εμφυτευμένο´ κρατίδιο των Σκοπίων, με το όνομα (που προτείνει τελικά) ´Ανω Μακεδονία´ με προηγηθείσα αμερικανική αναγνώριση αυτού του κρατιδίου ως ´Μακεδονία´.
Σε όλες αυτές τις αποδομήσεις, αναδομήσεις και επιδομήσεις στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο η γερμανική ανάμιξη χρονολογείται, εδώ και χρόνια, για να ενταθεί τα τελευταία χρόνια πάντα σε βάρος της Ελλάδας.
Με πρωταγωνιστικό ρόλο των Αμερικανικών και Γερμανικών, αλλά και Ισραηλινών και Τουρκικών εκβιασμών της υπερβίας στη μείζονα αυτή περιοχή των ενεργειακών ρωσικών, αραβικών και γερμανο-αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων.
Μια ιστορία, επαναλαμβάνουμε, που άρχισε μετά τον πόλεμο, μετά τον εμφύλιο, μετά τον Παπάγο και τον Καραμανλή, αλλά και τον ανένδοτο αγώνα, για δημοκρατία και ελευθερία του ελληνικού λαού, ώσπου φθάσαμε στην επιβολή της στρατιωτικής χούντας.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
Γι’ αυτό το πραξικόπημα (όπως γράφει ο Ανδρέας Παπανδρέου στα ´απομνημονεύματά´ του ´Η Δημοκρατία στο απόσπασμα´ (σελ. 342 – 377) γράφει πολλά και αποδεικτικά για την αμερικανική ανάμιξη. Στο τέλος της σελ. 356 γράφει: ´Οσον αφορά την προετοιμασία του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, καίτοι ως σχεδίου ήταν απίθανος εν τούτοις δεν ήτο πλήρες, διότι ο αριθμός των αξιωματικών, όστις επιχείρησε τούτο ήτο αφαντάστως μικρός δι’ ένα τοιούτον εγχείρημα. Ομως, τα πάντα επετεύχθησαν με τις πλάτες των Αμερικανών και με το τέλειο σχέδιον που επέφερε την σύγχυσιν των πρώτων ωρών´.
Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΝΕΝΤΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ
Επίσης (σελ. 360) αναφέρει ότι:
´…η αμερικανική ΚΥΠ εγνώριζε την Αγγλικήν επιρροήν από της χούντας των Βασιλέων. Επίσης εγνώριζε την έντονη λαϊκή αγανάκτηση κατά του Βασιλέως και της ανώτατης ηγεσίας του Στρατεύματος. Ετσι επροτίμησε τους νεώτερους αξιωματικούς και ειργάσθη παρασκηνιακώς για να ανεγράψη τα σχέδια του Βασιλέως, των στρατηγών και των Αγγλων´.
Για την πασίδηλη ανάμιξη των Η.Π.Α. στο στρατιωτικό πραξικόπημα αναφέρει πλείστα όσα ντοκουμέντα στο βιβλίο του. Οπως επίσης αναφέρει πολλά για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρει το ενδιαφέρον πολλών μελών του Κογκρέσου να αντιδράσουν στο πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Ομως ο πρόεδρος Τζόνσον, δεν επέτρεψε, σκληρά, να εκδηλωθούν τέτοιες αντιδράσεις. Μόνη ελπίδα ήταν η υπόσχεση που είχε αποσπάσει ο Ανδρέας από τον Ρόμπερτ Κέννεντι που του δήλωσε ότι αν εκλεγόταν πρόεδρος των Η.Π.Α. θα έριχνε τη Χούντα κόβοντας την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Ομως, ατυχώς για τον ίδιο, την Αμερική, τον κόσμο και την Ελλάδα τον δολοφόνησαν πριν εκλεγεί.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ 1947 – 1967 ΚΑΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αλλά πέρα από τις πολλές πληροφορίες του Α. Παπανδρέου στο βιβλίο του υπάρχοντος και πολλά άλλα βιβλία που αναφέρει στην ανάμιξη – παρακολούθηση των πριν από το πραξικόπημα σκοτεινών κινήσεων καθώς και όλων των καταστάσεων αυτής της αμερικανικής ανάμιξης στην εξέλιξη της επιβολής της χούντας των Συνταγματαρχών.
Ενα από τα παράλληλα, ενδιαφέροντα βιβλία είναι το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά με τίτλο ´Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας – ο αμερικανικός παράγων 1947 – 1967´ με πρόλογο του αείμνηστου δ/ντή της εφ. ΝΕΑ Λεοντή Β. Καραπαναγιώτη. Το βιβλίο αναφέρεται από το πρώτο κεφάλαιο στην αμερικανική επιρροή στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950. Β) Η αρχή της αστάθειας και άνοδος της αριστεράς. Γ) Η αποχώρηση Καραμανλή. Δ) Η άνοδος της Ενωσης Κέντρου, της κρίσης στην Κύπρο και στην ιδέα των νατοϊκών δυνάμεων. Ε) Το ταραχώδες 1965. ΣΤ) Η προετοιμασία του πραξικοπήματος. Ζ) Το δίλημμα Κωνσταντίνου. Η) Το λανθασμένο πραξικόπημα και Θ) Το δίλημμα μετά το πραξικόπημα.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται όλη η αμερικανική επιρροή στην Ελλάδα καθώς και όλο το συνεχές ενδιαφέρον παρακολούθησης (και ενίσχυσης κατά τη γνώμη μας) του ελληνικού μηχανισμού της επιβολής Χούντας στις 21 Απριλίου 1967 στην Ελλάδα με όλες τις τραγικές συνέπειες. Τότε όμως ήταν δυνατόν -αν ο λαός εξεγείρετο με αποδοκιμασίες- να καταρρεύσει η Χούντα τις πρώτες ημέρες. Πράγμα που δεν έγινε όπως και τώρα, δεν έγινε από τις πρώτες μέρες της χούντας του μνημονίου η αποδοκιμασία ενός τέτοιου πραξικοπήματος. Με τόσο καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και τον λαό μας.