Αγκυρα » Ιστορικές εξελίξεις στο Κουρδικό ζήτημα σηματοδοτεί η ανακοίνωση του ΡΚΚ σύμφωνα με την οποία, οι Κούρδοι μαχητές θα αρχίσουν να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος στις 8 Μαΐου, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η αποχώρηση σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά σε ομάδες και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», εξήγησε ο Μουράτ Καράγιλαν, μία από τις ηγετικές μορφές της οργάνωσης και ουσιαστικός ηγέτης του PKK μετά τη φυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η αποχώρηση θα διακοπεί αμέσως, αν οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν με οποιοδήποτε τρόπο στους Κούρδους, οι οποίοι και θα ανταποδώσουν τα πυρά, συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, πάντως, το πρακτορείο ειδήσεων Firat που διατηρεί σχέσεις με την οργάνωση είχε μεταδώσει επικαλούμενο ανακοίνωση του PKK ότι η αποχώρηση θα αρχίσει την 5η Μαΐου.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ο Καράγιλαν είπε πως το ΡΚΚ θέτει συγκεκριμένα σημεία για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.
Τα σημεία είναι: η έναρξη της αποχώρησης την 8η Μαΐου και η ολοκλήρωσή της «το συντομότερο», η έλευση των ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ και η συμβολή της τοπικής κυβέρνησης, η αποχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από επιθέσεις κατά τη διαδικασία της αποχώρησης, η αποχή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας από στρατιωτικές δραστηριότητες «στο Κουρδιστάν» και, τέλος, η παρακολούθηση της διαδικασίας εκ μέρους ανεξάρτητων παρατηρητών.
Σύμφωνα με τον Καράγιλαν, η όλη διαδικασία ομαλοποίησης έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η αποχώρηση, η δεύτερη εκείνη κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε αναγκαία βήματα για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, όπως η ψήφιση νέου δημοκρατικού Συντάγματος και νομοθετικών ρυθμίσεων.
Η τρίτη φάση, κατά τον Καράγιλαν, ονομάζεται από πλευράς του ΡΚΚ «εξομάλυνση» και περιλαμβάνει την αποφυλάκιση στελεχών του ΡΚΚ, περιλαμβανομένου και του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Η οριστική παράδοση των όπλων είναι, σύμφωνα με το ΡΚΚ, συνάρτηση της τρίτης φάσης, αφού ο Καράγιλαν είπε πως «παράλληλα με την απελευθέρωση όλων, περιλαμβανομένου και του Οτζαλάν στην πράξη, θα τεθεί θέμα αφοπλισμού των ανταρτών».
Τέλος, ο Καράγιλαν είπε πως «το γεγονός ότι έχει μισανοίξει η πόρτα της αντικατάστασης των όπλων από τη δημοκρατική πολιτική είναι κάτι που συνέβη χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καθώς και στον τεσσαρακονταετή αγώνα που έδωσε ο λαός μας με μεγάλες θυσίες και καταβάλλοντας βαρύ αντίτιμο».
Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε βήματα για να κλείσει το μέτωπο της αντιπαράθεσης, διεξάγοντας, στο μεταξύ, διάλογο με τον Οτζαλάν, ο οποίος έχει αναμφισβήτητη επιρροή στην κουρδική κοινότητα. Τον περασμένο μήνα οι κουρδικές δυνάμεις κήρυξαν ανακωχή μετά από έκκληση του Οτζαλάν.
Συγκρούσεις στην Αγκυρα
Εν τω μεταξύ, δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε πανεπιστήμιο της Αγκυρας ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους των διαπραγματεύσεων που έχει αρχίσει η τουρκική κυβέρνηση, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη με τους Κούρδους.
Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών επενέβησαν με τεθωρακισμένα οχήματα κάνοντας χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν δεκάδες εθνικιστές και φιλοκούρδους διαδηλωτές που συγκρούσθηκαν με πέτρες και ρόπαλα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN-Türk και NTV.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ έχει εκφράσει τη λύπη του για την αναβίωση των βιαιοτήτων που συνδέονται με την ειρηνευτική αυτή διαδικασία στα Πανεπιστήμια.
Οι πανεπιστημιουπόλεις υπήρξαν επί μακρόν θέατρο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε φοιτητές αντιπάλων κομμάτων στην Τουρκία, ωστόσο, το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια.