Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Νόστιμες ιδέες από “φρέσκα” μυαλά!

ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ενα τραπέζι, με εξαιρετικές διατροφικές προτάσεις, ´στρώνουν´ φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Α.Τ.Ε.Ι.  Θεσσαλονίκης, ´μαγειρεύοντας´ επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα, ψωμί με χαρουπάλευρο και καπνιστά μύδια!
Πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα που παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι., με σκοπό την προώθηση των προτάσεων των φοιτητών σε φορείς και επιχειρήσεις.
Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι Καλλιόπη Βλάχβεη και Χριστόδουλος Δεληγεωργάκης για το γιαούρτι και το επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα. 
«Το καινοτόμο είναι ότι δεν χρησιμοποιήσαμε βουβαλίσιο γάλα σε ποσοστό 100%, αλλά καταφέραμε να παρασκευάσουμε γιαούρτι από 50% αγελαδινό και 50% βουβαλίσιο γάλα, με την προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος, το οποίο προσομοίαζε το 100% βουβαλίσιο, αφού όσοι το δοκίμασαν, δεν κατάλαβαν τις προσμείξεις», διευκρίνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δεληγεωργάκης. Επιπλέον, όπως τόνισε, η τιμή του τελικού προϊόντος διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, αφού το βουβαλίσιο γάλα κοστίζει 1,40 ευρώ το λίτρο και το αγελαδινό μόλις 0,40 λεπτά.
«Αρκετοί ερευνητές», εξηγεί ο κ. Δεληγεωργάκης, «έχουν υποστηρίξει ότι η θρεπτική αξία του γάλακτος του βούβαλου είναι υψηλότερη από αυτήν του αγελαδινού και αυτό γιατί περιέχει 18% περισσότερα στερεά και κατά συνέπεια περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων και μεγαλύτερη απόδοση κατά την παρασκευή τους (π.χ. για την παρασκευή βουτύρου απαιτούνται 10 κιλά γάλακτος αντί 14 κιλών αγελαδινού) και, σε σχέση με το αγελαδινό, περιέχει 54% περισσότερο σίδηρο». Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα του βουβαλίσιου γάλακτος είναι τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, όπως και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

ΜΥΔΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΜΕ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ
Μελέτη για την παραγωγή καπνιστών μυδιών, τα οποία να διατηρούν την θρεπτική και να αυξάνουν την εμπορική τους αξία, εκπόνησαν οι φοιτητές Θεόδωρος Καμπούρης και Ζωή Ρουμελιώτη, στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Η γέννηση της ιδέας αυτής, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, προέρχεται από τον τόπο καταγωγής του, τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, που είναι μια από πιο παραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα στην καλλιέργεια μυδιών.
Για τη μέθοδο επεξεργασίας καπνιστών μυδιών, οι δύο φοιτητές χρησιμοποίησαν μια βελτιστοποιημένη μέθοδο υγρής κάπνισης, κατά την οποία αποφεύγονται τα μη υδατοδιαλυτά επικίνδυνα συστατικά του καπνού, ακολουθώντας τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, που είναι στον ατμό.
Μεγάλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων καπνιστών μυδιών είναι ότι διατηρούν ανέπαφα τα ω-3 λιπαρά οξέα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τους συνήθεις τρόπους μαγειρέματος, όπως το τηγάνισμα. Ετσι, διατηρούν την υψηλή διατροφική αξία των νωπών μυδιών και είναι κατάλληλα προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες των καταναλωτών, ακόμη και αυτών με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Αλλο ένα πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, είναι «ότι γίνεται κάπνιση και αποστείρωση ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο προϊόν, με το χαρακτηριστικό άρωμα καπνιστού, που είναι αποδεκτό από την μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών και παράλληλα, με την αποστείρωση, παράγεται ένα προϊόν ασφαλές».
Ωστόσο, επειδή πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα προϊόν είναι η συσκευασία και η μορφή με την οποία θα διακινηθεί αυτό στην αγορά, τα καπνιστά μύδια, εκτιμούν οι μελετητές, μπορούν να πουληθούν σε πλαστική συσκευασία κενού αέρος, ως έχουν, καθώς και τοποθετημένα σε γυάλινο βάζο ή πλαστικό περιέκτη, μαζί με διάλυμα υγρού καπνού ή ελαιολάδου καθώς ακόμη και με κάποιο είδος σάλτσας.
«Τα καπνιστά μύδια μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα και να καταναλωθούν όπως είναι, χωρίς περαιτέρω μαγείρεμα για ουζομεζέ ή ελαφρώς μαγειρεμένα μαζί με άλλα είδη τροφίμων όπως ζυμαρικά, ρύζι σάλτες κ.ά.», αναφέρει ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας ότι η παραγωγή τους δεν αποτελεί μια επένδυση υψηλού ρίσκου διότι η μέθοδος παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε είναι πολύ οικονομική. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν απαιτούνται υψηλά κεφάλαια για αγορά εξοπλισμού, είναι χαμηλό το κόστος αυτής καθεαυτής της επεξεργασίας, καθώς επίσης και σύντομο το χρονικό διάστημά της.
«Τελικά, πρόκειται για ένα προϊόν που με τον συνδυασμό όλων των χαρακτηριστικών που ήδη προανέφερα -δηλαδή το ότι είναι υγιεινά για τον καταναλωτή, διατηρούν τα ω-3 λιπαρά οξέα, γίνεται κάπνιση και αποστείρωση ταυτόχρονα, το μεγάλο χρονικό διάστημα συντήρησης, η ευελιξία στη συσκευασία, ο τρόπος κατανάλωσης καθώς και το χαμηλό κόστος επεξεργασίας- αποτελεί μια ασφαλή επένδυση, όχι μόνο για τη εγχώρια αλλά και για τη διεθνή αγορά».

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ
Ψωμί από αλεύρι σπόρων χαρουπιού, το οποίο είναι χωρίς γλουτένη και απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, έφτιαξαν οι φοιτήτριες Φωτεινή Χρυσανθοπούλου και Μάρθα Ζιώγα.
«Συνήθως το χαρουπάλευρο παράγεται απ’ όλον τον λοβό του χαρουπιού αλλά εμείς το δημιουργήσαμε χρησιμοποιώντας μόνο τους σπόρους που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και διαιτητικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για την παρασκευή του μίγματος ψωμιού, το εμπλουτίσαμε με ρυζάλευρο και με βοηθητικές ύλες αρτοποίησης και έτσι παρασκευάσαμε ένα προϊόν που εμφανίζει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το κοινό αλεύρι σίτου», εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κα Χρυσανθοπούλου.
Παράλληλα, όπως διαπίστωσαν οι φοιτήτριες στην εργασία τους, για να παραχθεί ένα προϊόν ελεύθερο σε γλουτένη πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή παραγωγής σε ένα εργοστάσιο καθώς τα άλευρα δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με αυτά που περιέχουν γλουτένη.
«Εμείς παρασκευάσαμε ένα μείγμα αλεύρων, το οποίο ονομάσαμε ´Χάρμα´ και το συσκευάσαμε σε σακουλάκια των 300 γραμμαρίων, προτείνοντας ως τιμή πώλησης τα 2,70 ευρώ το κιλό», κατέληξε η κα Χρυσανθοπούλου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα