Τα Χανιά ως γνωστόν είναι η περιοχή της Ελλάδας και όχι μόνο, με τα περισσότερα σπήλαια ανάλογα με την έκτασή των. Τα σπήλαια, βάραθρα και σπηλαιοβάραθρα προσεγγίζουν τα τρεις χιλιάδες!
Μετά το βάραθρο Γουργούθακας κατακόρυφου βάθους 1.208 μέτρων, που για δέκα χρόνια εξερευνούσαν Γάλλοι σπηλαιολόγοι, το βαθύτερο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που ευρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στην τοποθεσία Ατζινές των Λευκών Ορέων (από Μελιδόνι Αποκορώνου) έχει ανακαλυφθεί πολύ κοντά του, το δεύτερο σε βάθος βάραθρο που του έχει δοθεί η ονομασία Λιοντάρι και μέχρις στιγμής το βάθος του είναι περί τα 1.100 μέτρα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εξερεύνησή του. Πιστεύω επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο πρώτο ίσως βρεθεί δίοδος επικοινωνίας με τον Γουργούθακα και ίσως το υπόγειο ποτάμι στον πυθμένα τους είναι το ίδιο και στα δύο. Οι Ελληνες σπηλαιολόγοι άρχισαν να συμμετέχουν καθοριστικά στις μεγάλες εξερευνήσεις των πολυάριθμων ξένων σπηλαιολογικών αποστολών και σε πολλές περιπτώσεις τους βοήθησαν καθοριστικά και νεαροί Χανιώτες σπηλαιολόγοι όπως στα βάραθρα της περιοχής Ψαρή Κεραμειών και στα μεγάλα υψόμετρα, γύρω στα 2.000 μ., στα βάραθρα της Ανώπολης – Αμμουτσερά.
Ηδη αυτές τις ημέρες έχει αφιχθεί σπηλαιολογική αποστολή του μεγάλου σπηλαιολογικού Συλλόγου ΣΕΛΛΑΣ του κέντρου για να προετοιμάσει τη συνέχιση της εξερεύνησης στο Λιοντάρι το προσεχές καλοκαίρι μεταφέροντας εκεί υλικά εξοπλισμού – αρματώσεως κ.λπ. και που έχουν τη βοήθεια των νεαρών Χανιωτών. Οι αρμόδιοι όμως όταν μιλούν για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και παρόμοια δεν κατάλαβαν οτι όλος αυτός ο σπηλαιολογικός πλούτος μπορούσε να προκαλέσει πλήθος οργανωμένων αποστολών από το εξωτερικό, ίσως όχι μόνο για αρχική έρευνα, αλλά για την αθλητική σπηλαιολογία, σπορ με την οποία ασχολούνται ήδη χιλιάδες λάτρεις της στον κόσμο.